Έντονη ανησυχία για την έλλειψη εργατών γης και τη συγκομιδή της μαυρολιάς να ξεκινάει

Έντονη ανησυχία για την έλλειψη εργατών γης και τη συγκομιδή της μαυρολιάς να ξεκινάει

Τον κώδωνα του κινδύνου για το εργατικό προσωπικό που χρειάζεται άμεσα για το λιομάζωμα κρούει ο Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας, με αφορμή την πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τους εργάτες γης που απαιτούνται για την περίοδο 2021-22.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στην επιστολή τους, το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι η επάρκεια εργατών για την ελαιοσυγκομιδή που πρόκειται να ξεκινήσει προσεχώς. Υπογραμμίζεται δε ότι είναι βέβαιο πως αν δε δοθεί άμεσα λύση, η συγκομιδή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και το κόστος θα εκτοξευτεί σε πρωτοφανή ύψη.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γ. Κόκκινος, στη Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος σε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσει η συγκομιδή ελιάς της ποικιλίας «μαυρολιά» και η ανησυχία για την έλλειψη εργατών είναι διάχυτη. «Συνεπώς, η διαδικασία της μετάκλησης για την εποχική απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες που αναφέρεται στο έγγραφό σας, δεν είναι σε θέση να δώσει την άμεση λύση που χρειάζεται η αγροτική οικονομία του νομού μας, κυρίως λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται και της ένταξης των εργαζομένων σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας αντί για εργόσημο. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι μια ευέλικτη και άμεση διαδικασία πρόσκλησης εργατών από τρίτες χώρες, που θα προσέλθουν σύντομα για να δώσουν λύση στη συγκομιδή της ελιάς με ασφάλιση εργοσήμου. Αν δε ληφθεί άμεσα μέριμνα για το παραπάνω, η δοκιμαζόμενη ελαιοκαλλιέργεια θα δεχτεί τη χαριστική βολή και η οικονομία της μεσσηνιακής υπαίθρου θα καταρρεύσει» καταλήγει. 

Β.Β.