Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Παρουσίαση του “Προγράμματος Γέφυρα” από τον Φώτη Κουρμούση

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Παρουσίαση του “Προγράμματος Γέφυρα” από τον Φώτη Κουρμούση

Πρέπει να… δυναμώσει το δίχτυ ασφαλείας για τις επιχειρήσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, κατά τη διάρκεια της  ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης με θέμα “Πρόγραμμα Γέφυρα” – Δάνεια με Υποθήκη Α΄ Κατοικίας» με κεντρικό ομιλητή τον Φώτη Κουρμούση, ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το πραγματικό οικονομικό περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι περισσότερες επιχειρήσεις – τοπικές και μη- είναι δυσβάσταχτο για τις περισσότερες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, στην εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους που ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να ολοκληρώσει την κακή εικόνα, μετά τα δέκα χρόνια της κρίσης.

Επισήμανε ότι για να γίνει βιώσιμη και πάλι η έννοια της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά να δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτές που δεν κατάφεραν να αντέξουν στα χρόνια της κρίσης.

Γενικότερα, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή κλίματος και με τη χάραξη των κατάλληλων πολιτικών.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Βαγγέλη Ξυγκώρο, μας ανέφερε ότι τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι και τα πυρόπληκτα δάνεια, τα οποία με έναν πρόχειρο απολογισμό φτάνουν στο ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ, από το οποίο τα 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ αφορούν στη Μεσσηνία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του ότι μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 70.000 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο αποσκοπεί στην προστασία όσων δανειοληπτών επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και είχαν υποθήκη ή προσημείωση την α’ κατοικία τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε, διαπιστώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες, παρότι έχει μεσολαβήσει μόλις ένας μήνας από την ψήφιση του προγράμματος. Η «Γέφυρα» θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και νέος γύρος αιτήσεων τους επόμενους μήνες.

Στο πρόγραμμα δύνανται να υπαχθούν όλα τα δάνεια που έχουν συναφθεί προ υγειονομικής κρίσης, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν κρατική επιδότηση για την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης για συνολικά 9 μήνες.

Ειδικότερα:

Η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια, ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο.

Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το α’ τρίμηνο. Στο β’ τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο γ’ τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη