Η Μεσσήνη γιορτά«ζει» και χωρίς πανηγύρι…

Η Μεσσήνη γιορτά«ζει» και χωρίς πανηγύρι…

Εμπορικός Σύλλογος: «Είναι ευκαιρία οι επισκέπτες να γνωρίσουν την αγορά της πόλης, που δε της λείπει τίποτα»

-Περιμένει τους επισκέπτες με προσφορές στα εμπορικά καταστήματα

Τα στενά «σοκάκια» της Μεσσήνης που οδηγούσαν στην «πανηγυρίστρα», γύρω από το μετόχι του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, άδεια και ήσυχα… Κανείς στη Μεσσήνη δε θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μέρες σαν κι αυτές. Η ακύρωση του παραδοσιακού «Νησιώτικου» πανηγυριού, ωστόσο, ήταν κάτι που λίγο-πολύ οι περισσότεροι ανέμεναν… Από την πανδημία του κορωνοϊού «ακυρώθηκαν» ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν αναπόφευκτο να μην τη γλιτώσει το πανηγύρι… Το πανηγύρι που περιμένει η πόλη κάθε χρόνο πώς και πώς για να πάρει ζωή και «καύσιμο» για το χειμώνα που ακολουθεί (και φέτος αναμένεται «βαρύτερος»). Το πανηγύρι που κρατούσε «ζωντανό» το Νησί από επισκέπτες και η ολοκλήρωσή του σηματοδοτούσε και το τέλος του καλοκαιριού…

Οι δρόμοι της πανηγυρίστρας που “οδηγούν” στην ιερά εικόνα, άδειοι και έρημοι…

Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο εμπορικός κόσμος δεν το βάζει κάτω και καθώς η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας βρίσκεται από την Κυριακή στη Μεσσήνη, στη «θέση της» στο μετόχι, ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης «Ο Ερμής» περιμένει τους προσκυνητές απ’ όλη τη Μεσσηνία με ένα  6ήμερο προσφορών στα εμπορικά καταστήματα.

Χθες βρεθήκαμε στη Μεσσήνη και συνομιλήσαμε τόσο με τους ανθρώπους του Εμπορικού Συλλόγου όσο και με ανθρώπους στο χώρο της εστίασης, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες «ζημιές» από την ακύρωση του πανηγυριού.

«Η αγορά της Μεσσήνης καλύπτει κάθε ανάγκη»

Πρώτη μας «στάση» ήταν τα «στενάκια» δίπλα στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα εμπορικά καταστήματα της Μεσσήνης. Εκεί συναντήσαμε τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου «Ο Ερμής», Γιώργο Πετρόπουλο, καθώς και την αντιπρόεδρο Σταυρούλα Γεωργακοπούλου.

Η ιδέα για την εβδομάδα «προσφορών & εκπτώσεων», που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, προέκυψε με στόχο να αποτελέσει κίνητρο για τους «προσκυνητές» που θα επισκεφθούν την εικόνα, να πάνε και στο εμπορικό κέντρο της Μεσσήνης.

Όπως μας τόνισαν τόσο ο κ. Πετρόπουλος όσο και η κα Γεωργακοπούλου, τα εμπορικά καταστήματα της Μεσσήνης καλύπτουν κάθε ανάγκη, καθότι ο Δήμος είναι αρκετά μεγάλος και περιλαμβάνει πολλές αγροτικές περιοχές. Κάθε τι που θα έβρισκαν στο πανηγύρι, μπορούν να το βρουν στα καταστήματα της πόλης σε υψηλή ποιότητα και πολύ καλές τιμές.

Αμφότεροι αντιλαμβάνονται ότι η «ζημιά» που θα προκύψει συνολικά στην «αγορά» της Μεσσήνης είναι δυσαναπλήρωτη, ωστόσο με αυτή τους την πρωτοβουλία θέλουν να προσελκύσουν κόσμο, ο οποίος θα περπατήσει τους δρόμους της πόλης και θα επισκεφθεί τόσο τα εμπορικά όσο και τα καταστήματα εστίασης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και σήμερα, απόγευμα Τετάρτης, από τις 6.00 έως τις 9.00, κανονικά αύριο Πέμπτη και Παρασκευή, πρωί – απόγευμα, ενώ το Σάββατο, εκτός του πρωινού, θα ανοίξουν από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 10.00 το βράδυ.

Το νεοσύστατο Διοικητικό Συμβούλιο του «Εμπορικού Συλλόγου» (ανέλαβε τον περασμένο Δεκέμβριο λίγο πριν από την πανδημία), εκτός του 6ημέρου προσφορών, σκοπεύει να φέρει και «φρέσκιες» ιδέες που θα αναζωογονήσουν την εμπορική αγορά και θα προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί η υλοποίηση των «Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου», πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί η Μεσσήνη, καθώς θα μεταμορφώσει «ριζικά» τα εμπορικά καταστήματα, «περνώντας» τα παράλληλα σε σύγχρονη εποχή, με «ηλεκτρονικά καταστήματα», και πολλά άλλα που προβλέπονται.

Επίσης, στόχος είναι η έναρξη ξανά δρομολογίων του ΚΤΕΛ απ’ τα χωριά της Μεσσήνης προς την πόλη, κυρίως το Σάββατο, τα οποία έχουν καταργηθεί καθώς χαρακτηρίστηκαν «άγονα»

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με τα μέλη του συλλόγου, συμφώνησαν ότι το κυριότερο που χρειάζονται τα καταστήματα είναι να «περισσεύουν» λεφτά στον κόσμο από τις καθημερινές του ανάγκες. Η δεκαετής κρίση άλλαξε «δραματικά» τις συνήθειες των Ελλήνων, ειδικά στην επαρχία, κι αυτό δημιούργησε ένα «ντόμινο» προβλημάτων. Τέλος, απαντώντας στο αν τους «φοβίζει» το γεγονός ότι η δική τους αγορά βρίσκεται σε «ανάσα αναπνοής» από την αγορά της Καλαμάτας, που είναι απ’ τις μεγαλύτερες της Πελοποννήσου, μας επισήμαναν ότι μπορεί να έχει μειονεκτήματα, όμως απ’ την άλλη το να έχεις τόσο κοντά σου μια πόλη με 100.000 κατοίκους, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες για τη Μεσσήνη.

«Στα 2 εκ. υπολογίζεται η ζημιά στα καταστήματα της εστίασης της Μεσσήνης»

Μπορεί προσπάθειες σαν αυτές του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης να είναι καλοδεχούμενες, ωστόσο κατά γενική ομολογία η ζημιά, ειδικά στο χώρο της εστίασης, είναι πολύ μεγάλη.

Τέτοιες μέρες τα τραπεζάκια στην πλατεία ήταν ασφυκτικά γεμάτα… Φέτος περιμένουν τους επισκέπτες…

Διονύσης Σωτηρόπουλος, «Κόκκους καφέ»

«Οι αρμόδιοι να ακούσουν και να βοηθήσουν όπου χρειάζεται»

Η ακύρωση του πανηγυριού ήταν αναπόφευκτη και αναμενόμενη με όσα συμβαίνουν γύρω μας, σημείωσε ο ιδιοκτήτης του καφέ “Κόκκους”, Διονύσης Σωτηρόπουλος. Όσο, όμως, κι αν ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε, η «ζημιά» και η οικονομική «αιμορραγία» για την αγορά της Μεσσήνης είναι μεγάλη και δεν αναπληρώνεται, υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι ήρθε να προστεθεί σε όσα «βίωσε» η εστίαση το προηγούμενο διάστημα με το «lockdown», ενώ προέβλεψε ότι ένα νέο… θα κάνει την κατάσταση μη αναστρέψιμη για πολλά μαγαζιά.

Ειδικά για το πανηγύρι, τόνισε ότι καθημερινά τέτοιες μέρες βρίσκονταν στο νησί χιλιάδες επισκέπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Ζήτησε οι αρμόδιοι να δουν και να ακούσουν τα προβλήματα και να βοηθήσουν όπου χρειάζεται, καθώς το πανηγύρι αποτελούσε μεγάλη «οικονομική τόνωση» στα καταστήματα της εστίασης.

Κλείνοντας, καθώς- έστω και χωρίς πανηγύρι- η Μεσσήνη βρίσκεται σε εορταστική εβδομάδα, ευχήθηκε υγεία σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να επιστρέψει η «κανονικότητα» και στο πανηγύρι.

Παναγιώτης Ξενόγιαννης, «Δέκα καφέ»

«Ο χειμώνας φέτος στη Μεσσήνη ήρθε νωρίτερα»

«Καλό χειμώνα απ’ το Σεπτέμβριο λέει φέτος η Μεσσήνη», μας επισήμανε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «Δέκα», Παναγιώτης Ξενόγιαννης. Εξηγώντας τι εννοεί, σημείωσε ότι πολύς κόσμος, ειδικά άνθρωποι με καταγωγή από τη Μεσσήνη, παρέμεναν στην περιοχή μέχρι και τη λήξη του πανηγυριού, η οποία σηματοδοτούσε ουσιαστικά και το τέλος του καλοκαιριού. Τα δε ξενοδοχεία ήταν γεμάτα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η πόλη της Μεσσήνης «έσφυζε» από ζωή. Ειδικά το 9ήμερο του πανηγυριού, οι επισκέπτες υπολογίζονταν σε περισσότερους από 30.000, τόνισε ο κ. Ξενόγιαννης.

Φέτος, όλα αυτά δε συμβαίνουν και η «ζημιά» είναι ανυπολόγιστη, τόνισε. Ευχήθηκε, πάντως, ο κόσμος να ξεπεράσει γρήγορα την πανδημία και η ζωή να επανέλθει για όλους στους πρότερους «ρυθμούς».

Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, «Μενού»

«Το πανηγύρι έδινε οικονομική και ψυχολογική ένεση στην αγορά»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τους προλαλήσαντες, ήταν η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του ταχυφαγείου «Μενού» (της πάλαι ποτέ «ιστορικής» Λέσχης) στο κέντρο της Μεσσήνης. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι εκτός από οικονομική το πανηγύρι έδινε και ψυχολογική «ένεση» στην αγορά της πόλης εν όψει της χειμερινής περιόδου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι εκτός των «χρημάτων» που χάθηκαν φέτος, χάθηκαν και θέσεις εργασίας για πολύ κόσμο και «μεροκάματα» που είχε ανάγκη.

Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου είναι θετική, αλλά ελάχιστα μπορούν να «σωθούν»…

Από την πλευρά του, πρότεινε ιδέες που μπορούν να «τονώσουν» την αγορά της πόλης και άλλες περιόδους, εκτός πανηγυριού, όπως π.χ. εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στην πλατεία κ.ά.

Τέλος, επισήμανε επίσης ότι ένα νέο “lockdown” στους χώρους εστίασης θα δώσει τη «χαριστική βολή» στα περισσότερα καταστήματα.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας