Τα δύο πρόσωπα του «Ιανού»

Τα δύο πρόσωπα  του «Ιανού»

«Έτοιμες» δηλώνουν οι Αρχές με ακαθάριστα όμως ρέματα…

Ευρείες συσκέψεις έγιναν χθες στους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας λόγω “Ιανού”, ενώ ο Νομός από το απόγευμα με απόφαση περιφερειάρχη κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη.

Η προετοιμασία είναι “πάρα πολύ καλή”, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Αναστασόπουλο, πλην όμως ρέματα στην Καλαμάτα παραμένουν ακαθάριστα…

Μέτρα οχύρωσης απέναντι στον «Ιανό» στη Μεσσηνία
Από τη Δυτική Ελλάδα, με ήπια χαρακτηριστικά, άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της η κακοκαιρία «Ιανός», που αναμένεται το επόμενο 48ωρο να πλήξει μεγάλο τμήμα της χώρας, όπως και τη Μεσσηνία.

Από χθες το απόγευμα ισχυροί άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο, ενώ η βασική εκδήλωση των φαινομένων αναμένεται σήμερα.

Χθες οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας πραγματοποίησαν έκτακτες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες τους, με τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας κάθε Δήμου, αλλά και εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν προετοιμασμένοι και να υπάρξει συντονισμός και άμεση επέμβαση όπου χρειαστεί.

Ταυτόχρονα, σχεδόν όλοι οι Δήμοι προχώρησαν σε έκτακτες εργασίες, όπως καθαρισμός φρεατίων, ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση ομβρίων υδάτων, καθαρισμός ρεμάτων και συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων και μπαζών από τους δρόμους, για να μην παρασυρθούν από πιθανή καταιγίδα.

Δήμος Καλαμάτας
Ειδικότερα, αναλυτική ενημέρωση υπήρξε στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στο Δημαρχείο υπό το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία αντιδημάρχων, της υπεύθυνης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας και υπηρεσιακών παραγόντων.

Την ενημέρωση έκανε ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Κώστας Μενούνος, παρουσιάζοντας όλα τα δεδομένα που τα μετεωρολογικά μοντέλα δίνουν τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας ότι τα πάντα μπορεί να ανατραπούν. Ο κ. Μενούνος παρουσίασε όλα τα έως τώρα σενάρια για την πρόβλεψη τόσο του ύψους της βροχής όσο και των ριπών του ανέμου.

Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία, αν και τα δεδομένα είναι ευμετάβλητα, καθώς τις τελευταίες ώρες έχουν υπάρξει αρκετές διαφοροποιήσεις από τις αρχικές προβλέψεις, οι άνεμοι στην Καλαμάτα θα κινηθούν με ένταση 7-8 μποφόρ, ενώ η πρόβλεψη δείχνει 100 χιλιοστά βροχής κατά μέσο όρο για τις δύο επόμενες ημέρες.

Η προετοιμασία που γίνεται περιλαμβάνει, πάντως, πιο ακραία σενάρια, με την περιοχή να παραμένει σε κίτρινο συναγερμό από χθες τα μεσάνυχτα έως αύριο το βράδυ, καθώς τα μετεωρολογικά στοιχεία είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο σενάριο.

«Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, το προσωπικό του Δήμου και μηχανήματα δημοτικά και ιδιωτών είναι σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός μέχρι να περάσει το φαινόμενο από την περιοχή μας», τόνισε ο κ.  Βασιλόπουλος.

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
Χθες το μεσημέρι στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” στο Διοικητήριο ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι η πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” φαίνεται να μην ακολουθεί αυτή που είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί, κινείται δηλαδή δυτικότερα, κι αυτό προκαλεί αισιοδοξία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στη Μεσσηνία η ένταση του φαινομένου. Για την αλλαγή της πορείας του “Ιανού” έκανε αναφορά παρουσιάζοντας και τους σχετικούς χάρτες.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε ακόμη στην έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο Διοικητήριο. Όπως σημείωσε, προκύπτει ότι η προετοιμασία που έχει γίνει και από τους Δήμους και από την Περιφερειακή Ενότητα είναι “πάρα πολύ καλή”. Επίσης, μίλησε για καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που αναμένεται.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τις Υπηρεσίες και το προσωπικό, ο κ. Αναστασόπουλος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιφυλακή, ιδιαίτερα οι χειριστές των μηχανημάτων, όπως σε επιφυλακή έχουν τεθεί και μηχανήματα έργων από εργολαβίες της Περιφερειακής Ενότητας.

Περιφέρεια Πελοποννήσου
Σε πλήρη ετοιμότητα έχει τεθεί και ο μηχανισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Χθες το πρωί συνεδρίασαν εκτάκτως τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση, να προγραμματιστούν και να συντονιστούν οι ενέργειες του μηχανισμού πολιτικής προστασίας για κάθε ενδεχόμενο.

Από τις 6.00 το απόγευμα χθες, –όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας- τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αρκαδία και η Μεσσηνία, καθώς αναμένονταν έντονα φαινόμενα, αφενός, στο λεκανοπέδιο της Τρίπολης και, αφετέρου, στις δυτικές περιοχές της Μεσσηνίας (Τριφυλία και Πυλία), αλλά και στη Δυτική Μάνη.

Από σήμερα το πρωί θα τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αργολίδα και η Κορινθία, όπου επίσης αναμένονται μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, ιδίως ισχυρότατοι άνεμοι και μεγάλο ύψος βροχής, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά μοντέλα.

Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει τεθεί σε ετοιμότητα, ωστόσο προειδοποίησε ότι κατά τόπους τα καιρικά φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της ζωής, όπως και της περιουσίας τους, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί  από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές που έχουν και στο παρελθόν πληγεί από πλημμύρες οι κάτοικοι θα πρέπει να αποφύγουν να παραμένουν σε υπόγεια –ενδεχομένως και σε ισόγεια. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, οι κάτοικοι περιοχών που μπορεί να εκτεθούν στα έντονα καιρικά φαινόμενα θα ενημερώνονται με μηνύματα από το 112.

Οι πολίτες, ειδικότερα, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), προκειμένου να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης, καθώς  και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr), για να παρακολουθούν τα τακτικά δελτία καιρικών συνθηκών.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου, εν όψει της κακοκαιρίας «Ιανός».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή του περιφερειάρχη Αττικής Γεωργίου Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασιλείου Κόκκαλη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του  ΔΕΔΔΗΕ.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για το συνεχή συντονισμό και ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Σε δηλώσεις του, δε, έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση Παράλληλα, επανέλαβε τις βασικές οδηγίες που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες. Οι δε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που εμπλέκονται επιχειρησιακά, έχουν ενημερωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όπως και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane)
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Ιανός» αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Α.Π.


Ευτυχώς μας λυπήθηκε ο «Ιανός»…

Παραμένουν ακαθάριστα τα ρέματα που «έπνιξαν» την Καλαμάτα

Μπορεί η Μεσσηνία να είναι σε συναγερμό για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμενόταν να την πλήξουν από τα ξημερώματα, αλλά τα δεδομένα που υπήρχαν τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο ανέφεραν ότι τελικά η περιοχή μας τη γλίτωσε και ο «Ιανός» θα χτυπήσει βορειότερα, κυρίως στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Χθες το πρωί, πάντως, αποφασίσαμε να πάμε να δούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ρέματα που «έπνιξαν» την Καλαμάτα το Σεπτέμβριο στου 2016, τα οποία ήταν ακαθάριστα, αποτελούσαν δε και αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την πόλη. Κι αυτό, γιατί αν πέσει μεγάλη ποσότητα νερού, το πιθανότερο είναι να μην αντέξουν, με το χειρότερο σενάριο να λέει ότι θα ζήσουμε όσα ζήσαμε το 2016.

Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο τότε και ειδικότερα βόρεια της Αθηνών, βόρεια της Καλλιπατείρας, αλλά και την οδό Δράκου.

Πραγματικά η κατάσταση είναι απελπιστική, ασχέτως αν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνουν ότι εδώ και καιρό πραγματοποιούν καθαρισμούς. Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας με ανακοίνωσή του την Τετάρτη ανέφερε ότι συνδράμει και σε καθαρισμούς ρεμάτων, αφού την αρμοδιότητα έχει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Κατά τη γνώμη μας, ο καθαρισμός έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο μήνα ή, έστω, πριν από μερικές μέρες και όχι να περιμένουν τον «Ιανό», αλλά και πάλι η κατάσταση στα ρέματα τα οποία πήγαμε είναι, τουλάχιστον, απογοητευτική.

Ας ελπίσουμε, έστω και τώρα, οι αρμόδιοι να σπεύσουν να καθαρίσουν τα επικίνδυνα ρέματα, αφού όλοι γνωρίζουν ποια είναι αυτά που μπορούν να πνίξουν την κάθε περιοχή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας