Καινούριο ή ανακαινισμένο διαμέρισμα;

Καινούριο ή ανακαινισμένο διαμέρισμα;

Όλη μας η ζωή είναι γεμάτη διλλήματα. Κάθε μέρα καλούμαστε να επιλέγουμε μεταξύ τόσο διαφορετικών αλλά και συνάμα τόσο ίδιων πραγμάτων. Παραδείγματος χάρη πρέπει να διαλέξουμε τη βέλτιστη διαδρομή προς τη δουλειά μας. Βέβαια γνωρίζουμε πολύ καλά πως και οι δύο δρόμοι οδηγούν στον ίδιο προορισμό και η μοναδική διαφορά θα είναι λίγα λεπτά της ώρας. Ακόμη, όταν βρισκόμαστε στο σουπερμάρκετ ενώ γνωρίζουμε πως δύο φαινομενικά διαφορετικά προϊόντα δύο διαφορετικών εταιρειών, κάνουν ουσιαστικά την ίδια δουλειά είτε είναι φαγώσιμα είτε όχι εμείς σκεφτόμαστε επί ώρες πιο να διαλέξουμε έτσι ώστε να έχουμε τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση. 

Σαν αυτά τα καθημερινά παραδείγματα μπορούμε να βρούμε δεκάδες. Εμείς εδώ ωστόσο δεν θα αναλωθούμε με όλα αυτά που ξέρουμε ότι μας φθείρουν και μας κουράζουν αλλά θα επικεντρωθούμε σε κάτι πιο σημαντικό. Θα μιλήσουμε για το θέμα της στέγασης και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα δούμε ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει ένα καινούριο και ένα παλαιότερο αλλά ανακαινισμένο διαμέρισμα. Μέσα από τις παρακάτω γραμμές δηλαδή θα επιχειρήσουμε να σας δώσουμε ένα σύντομο οδηγό που πιθανώς θα σας βγάλει από ένα τέτοιο δίλημμα που ξεκάθαρα απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας σε ετήσια βάση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν χωρίς να χρονοτριβούμε.  

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ

Καθώς τα χρόνια περνούν τα παλαιότερα σπίτια «γερνούν» ενώ τα καινούρια που χτίζονται είναι όλο και λιγότερα μιας και η αγορά ακινήτων έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα όριά της και η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση. Ως λογική συνέπεια, οι ανακαινίσεις σπιτιών από εταιρείες όπως η DynamicGroup λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα. Ουσιαστικά, τέτοιου είδους ενέργειες στοχεύουν στην ενεργειακή, δομική και αισθητική αναβάθμιση των κατοικιών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά έτσι ώστε αυτή η νέα εικόνα να προσελκύσει περισσότερους πελάτες-πιθανούς αγοραστές. Τα ανακαινισμένα σπίτια λοιπόν παρότι έχουν χτιστεί πριν πολλά χρόνια εν τέλει είναι πάρα πολύ μοντέρνα και εναρμονισμένα με τις τελευταίες Ευρωπαϊκές οδηγίες και πρότυπα. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός πως η τιμή αγοράς ή ενοικίασης ενός τέτοιου διαμερίσματος είναι αρκετά συμφέρουσα και πολύ χαμηλότερη αυτής ενός καινούριου. Στα αρνητικά πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός πως τα θεμέλια και οι κολόνες παραμένουν κι ας είναι κατασκευασμένα πριν κάποιες δεκαετίες με τις όποιες επιβαρύνσεις αυτό συνεπάγεται για το σκελετό της πολυκατοικίας.

ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ

Από την άλλη πλευρά, το καινούριο είναι…καινούριο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μας εκπλήξουν αρνητικά πέραν ίσως της τιμής και ίσως ενός στυλ πολύ «προχωρημένου» για τα γούστα μας. Αν βρίσκεστε στην έρευνα αγοράς ενός καινούριου διαμερίσματος πραγματικά θα εντυπωσιαστείτε από τα νέα δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται, από τα σχέδια των σπιτιών, από την ποιότητα των εσωτερικών και εξωτερικών χρωμάτων, από τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας αλλά και θωράκισης των κτιρίων. Ακόμη, το γεγονός πως οι περισσότερες συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και αλληλεπιδρούν με τον ένοικο, θα σας αφήσει σίγουρα άφωνους. Βέβαια, για να είναι ακόμη πιο επιτυχημένη μια τέτοια αγορά καλό είναι να αποφεύγουμε διαμερίσματα πρώτου ή τελευταίου ορόφου. Τα μεν πρώτα συχνά γίνονται ο εύκολος στόχος των διαρρηκτών ενώ τα δεύτερα «υποφέρουν» πολλές φορές από υγρασία και οι ένοικοί τους το καλοκαίρι ζεσταίνονται υπερβολικά και το χειμώνα αδυνατούν να ζεσταθούν. Τα νεότερα υλικά μονώσεων έχουν ελαττώσει βέβαια τέτοια προβλήματα σε κάποιο βαθμό αλλά δεν έχουν καταφέρει δυστυχώς να τα κάνουν να εκλείψουν.

Είναι δεδομένο πως, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή μας, τα διαμερίσματα είτε ανακαινισμένα είτε καινούρια παρουσιάζουν αρκετά προτερήματα αλλά και μειονεκτήματα. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και μόνο έτσι μπορούμε να καταλήξουμε στην α ή στην β επιλογή. Το τέλειο σπίτι δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Ακόμα κι αν κατασκευαστεί κάποτε, ίσως λόγω κόστους να μην μπορέσουμε ποτέ να το αποκτήσουμε. Άραγε, επεξεργαζόμαστε διεξοδικά τις ανάγκες μας και μετά κάνουμε το επόμενο βήμα..