Πώς να βελτιώσετε σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου σας

Πώς να βελτιώσετε σημαντικά την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου σας

Η διακόσμηση ενός σπιτιού δεν περιορίζεται μόνο στα τραπέζια, στις καρέκλες στα ωραία υφάσματα και στην όμορφη εντυπωσιακή ταπετσαρία ενός τοίχου. Πέρα από τη σύνθεση των επίπλων, σημαντικός παράγοντας είναι και η αποθήκευση των πραγμάτων μέσα στο χώρο που κατοικούμε και θέλουμε να περνάμε όμορφα την καθημερινότητά μας. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε κάποιες κομψές ιδέες στους ιδιοκτήτες για την αποθήκευση και την οργάνωση χώρου, κάτι που θα παίξει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση της αισθητικής και της λειτουργικότητας του σπιτιού.

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι οιντουλάπες, ειδικά οι συρόμενες, είναι κάτι περισσότερο από λύσεις αποθήκευσης. Είναι σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στο συνολικό σχεδιασμό του σπιτιού σας. Το χρώμα, η υφή και η τοποθέτησή τους μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη του χώρου και να παίξουν ζωτικό ρόλο στον καθορισμό του χαρακτήρα ενός δωματίου.

Τύποι Ντουλάπας

Οι αυτόνομες ντουλάπες έρχονται σε διάφορα στυλ, μεγέθη και φινιρίσματα. Το μειονέκτημα που έχουν, είναι ότι οι προδιαγραφές τους είναι συγκεκριμένες και θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ τον προτέρων τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θέλουμε να τοποθετήσουμε μία τέτοια ντουλάπα.

Οι εντοιχιζόμενες ντουλάπες είναιειδικά σχεδιασμένες για να ταιριάζουν σε μια συγκεκριμένη εσοχή του δωματίου και είναι προσαρμοσμένες με το συνολικό στυλ του σπιτιού ή του δωματίου. Ιδανικό για δωμάτια με ασυνήθιστες διαστάσεις ή για τη δημιουργία μινιμαλιστικού χώρου διαβίωσης.

Οι συρόμενες ντουλάπες είναι ιδανικές για εξοικονόμηση χώρου, καθώς δεν απαιτούν επιπλέον χώρο για το άνοιγμα της πόρτας. Μια παραπάνω λειτουργία που μπορεί να έχουν είναι και ο καθρέφτης που μπορείς να χρησιμοποιηθεί για πόρτα, βελτιώνοντας έτσι περισσότερο την αισθητική του δωματίου.

Στρατηγική Τοποθέτηση

Στο υπνοδωμάτιο είναι η πιο κοινή θέση για ντουλάπες. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε συρόμενες ντουλάπες κατά μήκος ενός τοίχου για να δημιουργήσετε ένα βεστιάριο.

Στον διάδρομο ή στην είσοδο της κατοικίας, η τοποθέτηση συρόμενων ντουλαπιών μπορεί να είναι μια πρακτική λύση για την αποθήκευση παλτών, παπουτσιών και αξεσουάρ, διατηρώντας την είσοδό σας καθαρή, χωρίς ακαταστασία.

Μία ωραία συρόμενη ντουλάπα μπορεί να μπει και στο σαλόνι σε μικρές διαστάσεις σε μορφή πάγκου. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται μη συμβατική τοποθεσία, αλλά είναι ένας κομψός τρόπος αποθήκευσης βιβλίων, συλλεκτικών αντικειμένων ή ακόμα και οικιακών συσκευών και σερβίτσιων.

Ένας άλλος χώρος που δεν αξιοποιείται εύκολα είναι και αυτός κάτω από τη σκάλα. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν το κενό της σκάλας για αποθηκευτικό χώρο με ντουλάπες που είναι διακριτικά κατασκευασμένες. Επίσης οι επικλινείς οροφές είναι ένας χώρος συχνά αχρησιμοποίητος, όπου μπορείτε να τον προσαρμόσετε για να αποθηκεύετε πράγματα ή να καλύψετε το θερμοσίφωνα του σπιτιού. Μερικά μικρά συρόμενα ντουλάπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά εδώ.

Επιλογές υλικών και χρωμάτων

Το υλικό και το χρώμα της ντουλάπας σας πρέπει να συμπληρώνει τη συνολική διακόσμηση του σπιτιού σας. Το ξύλο, το μέταλλο ή το γυαλί είναι δημοφιλείς επιλογές, καθένα από τα οποία μπορεί να προσφέρει διαφορετικά πλεονεκτήματα αισθητικής και ανθεκτικότητας. Τα ουδέτερα χρώματα μπορούν να κάνουν τα μικρά δωμάτια να φαίνονται μεγαλύτερα, ενώ τα έντονα χρώματα ή οι υφές μπορούν να αναδείξουν ένα συγκεκριμένο σημείο σε έναν χώρο.