Καλαμάτα: Χάθηκαν στη… μετάφραση οι παρατάξεις για τα αρχαία της Υπαπαντής

Καλαμάτα: Χάθηκαν στη… μετάφραση οι παρατάξεις για τα αρχαία της Υπαπαντής

Η κινηματογραφική ταινία “Χαμένοι στη Μετάφραση” (πρωτότυπος τίτλος: Lost in Translation) ήταν συνάμα κωμική και δραματική, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Σοφία Κόπολα. Μια και την έχουμε δει, θεωρούμε ότι ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα που επικράτησε στην προχθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα την ανάγκη ανάδειξης ή όχι της πλατείας Υπαπαντής.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί, παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, η αρχαιολόγος και διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας Ξένια Αραπογιάννη, ο αρχιτέκτονας – μελετητής Γιώργος Αλμπάνης, καθώς και οι Ηλ. Μπιτσάνης και Β. Μιχαλακέας ως εκπρόσωποι της διαδικτυακής ομάδας “Αναδείξτε τα αρχαία της Υπαπαντής”. Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης δεν κατάφερε να είναι παρών, αλλά με γραπτό του κείμενο επιβεβαίωσε τις απόψεις που είχε εκφράσει πρόσφατα.

Από τη συζήτηση προέκυψαν νέα στοιχεία που ανέτρεψαν τα έως προχθές δεδομένα, κυρίως όσον αφορά στη θέση των αρχαίων καταλοίπων σε χώρο εκτός της πλατείας Υπαπαντής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο είχε γίνει η τότε κατάχωση, όπως παρουσιάστηκαν με γλαφυρό και επιστημονικό συνάμα τρόπο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 

Παρότι από το σύνολο των τοποθετήσεων κατέστη σαφές ότι όλοι συνηγορούν υπέρ της ανάδειξης των όποιων αρχαιοτήτων στην περιοχή, κάτι άλλωστε που εκφράστηκε ρητά από το δήμαρχο, και παρότι οι επικεφαλής υιοθέτησαν την πρόταση του δημάρχου για σωστική ανασκαφή, εν τούτοις δεν υπήρξε σύγκλιση επί του κειμένου της απόφασης (ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου της ανάπλασης) και η Δημοτική Αρχή απείχε από τη διαδικασία.

Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο με ψήφους 20 υπέρ και 15 αποχές υιοθέτησε το ψήφισμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας τα εξής:

“1. Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τη βούλησή του για άμεση ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε κατάχωση στο χώρο της πλατείας Υπαπαντής με σωστική ανασκαφή ως αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής συνέχειας της πόλης.

2. Ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη συζήτηση και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνέργειες, προκειμένου να υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν ο φάκελος με το αίτημα αλλαγής της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2011, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των ανασκαφών και η ανάδειξη των ευρημάτων.

3. Να δεσμευτεί ο Δήμος να χρηματοδοτήσει στο μέτρο των δυνάμεών του τις ανασκαφές και να κινητοποιηθεί για την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων πιστώσεων για την γρήγορη και ολοκληρωμένη υλοποίησή του έργου».

Η θέση της Δημοτικής Αρχής
Η θέση που εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση Σώματος η Δημοτική Αρχή ήταν η εξής: “Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, έπειτα από συζήτηση και λαμβάνοντας υπ’ όψιν του όλα τα δεδομένα που σήμερα έχει στη διάθεσή του, καθώς και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση, εκφράζεται θετικά ως προς την ανάδειξη με σωστική ανασκαφή αρχαίων καταλοίπων που κατά παρελθόντα χρόνο είχαν εντοπιστεί στην πλατεία Υπαπαντής, δίχως να επηρεάζεται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ Φάση) που περιλαμβάνει την εν λόγω πλατεία.

Επίσης, το Σώμα τάσσεται υπέρ των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης της θέσης των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση, προκειμένου τα στοιχεία που θα προκύψουν να επιφέρουν την επαναξιολόγηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες”.

Α.Π.