Καλαμάτα: Σοβαρές ελλείψεις στις αντιπλημμυρικές υποδομές της πόλης

Καλαμάτα: Σοβαρές ελλείψεις στις  αντιπλημμυρικές υποδομές της πόλης

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα εν όψει της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021», υπό την προεδρία του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Μπάκα, καθώς ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά την ενημέρωση των συνέδρων για την πορεία των υλοποιούμενων έργων και δράσεων, αναχώρησε για προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στην Τρίπολη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 120 ΠΕΑ, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου, της ΔΕΥΑΚ, της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, πρόεδροι Κοινοτήτων και εθελοντικές οργανώσεις.

Συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης και συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και επισημάνθηκε η ανάγκη καταγραφής και κοινής αντιμετώπισης των σημείων που παρουσιάζουν επικινδυνότητες.

Τα παραπάνω αποτελούν το… πρώτο πιάτο της σύσκεψης. Κατά τη διάρκειά της, όμως, υπήρξε και το… κυρίως (η ουσία δηλαδή), καθώς κατατέθηκαν απόψεις οι οποίες, αν μη τι άλλο, προκαλούν προβληματισμό  για την κατάσταση των υποδομών της Καλαμάτας σε περίπτωση που υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα, κάτι σύνηθες τα τελευταία χρόνια λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα που είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί είτε δεν έχουν ξεκινήσει (όπως στην παλιά εθνική οδό, στη Φαρών-Ακρίτα, στην Παναγίτσα).

Ειδικότερα, σημείωσε ότι συνεργάζεται με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι και να ολοκληρωθούν τα δύο αντιπλημμυρικά έργα στην εθνική οδό, στην περιοχή από τη Θουρία μέχρι το Ασπρόχωμα.

Επίσης, είχε συνεργασία για την προώθηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Ευριπίδου στην Καλαμάτα, το οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα πλημμύρας που δημιουργείται σε Φαρών, Ακρίτα και άλλες κάθετες οδούς, καθώς και στη Ναυαρίνου.

Για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Παναγίτσας παρατήρησε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν πρώτα δεν οριοθετηθεί ο Νέδοντας και σχολίασε ότι πρόκειται για ένα θέμα με μεγάλες δυσκολίες. Για τη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανατεθεί στον Μορέα, ανέφερε ότι θα έχει ενημέρωση το επόμενο διάστημα.

Ο υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, είπε ότι τα ρέματα στην περιοχή είναι πολλά και δεν είναι δυνατό να καθαριστούν μέσα σε σύντομο διάστημα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα ρέματα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αναγνώρισε όμως ότι μπορεί και ο Δήμος να βοηθήσει σε διάφορες παρεμβάσεις. Πρότεινε, λοιπόν, συνεργασία του Δήμου με την Περιφερειακή Ενότητα για την καταγραφή των ρεμάτων και των παρεμβάσεων που χρειάζεται να γίνουν.

Επίσης, ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, αναφέρθηκε σε αυθαίρετες ενέργειες πολιτών στα ρέματα, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτές έχουν γίνει μάστιγα. Ειδικότερα, μίλησε για την εναπόθεση μπαζών στα ρέματα, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που υπάρχει με τα πλατάνια που έχουν ξεραθεί κατά μήκος του Νέδοντα. Όπως τόνισε, τα δέντρα αυτά, εάν κόβονται, θα πρέπει να απομακρύνονται για να μη μένουν κορμοί και κλαριά που μπορούν να παρασυρθούν από τα νερά και στη συνέχεια να προκαλέσουν μείωση της παροχετευτικότητας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα κλαδέματα που κάνουν συνεργεία ή εργολάβοι της ΔΕΗ. Όπως είπε ο δασάρχης, υπάρχουν περιπτώσεις που τα κλαδέματα μένουν στην περιοχή και καταλήγουν επίσης στα ρέματα.

Α.Π.