Κατά των καταλήψεων σε σχολικές μονάδες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Κατά των καταλήψεων σε σχολικές μονάδες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Ερωτώμενος σχετικά με το κύμα καταλήψεων σε σχολεία, που εκδηλώνεται και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το τελευταίο διάστημα, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προέβη στην πιο κάτω δήλωση: “Θλίβομαι με τις καταλήψεις που γίνονται στα δημόσια σχολεία και δηλώνω ότι είμαι δίπλα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς που θέλουν ανοιχτά τα σχολεία, γιατί είναι οπωσδήποτε λυπηρό όταν για οποιονδήποτε λόγο κάποιοι τα κλείνουν. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι υποκινητές και ποιοι επιδιώκουν οφέλη κάθε είδους από αυτή την ιστορία.

Προσωπικά, θα κάνω ως περιφερειάρχης ό,τι μπορώ για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Παρακαλώ, όμως, τα σχολεία να είναι ανοιχτά, καθώς τα ανοιχτά δημόσια σχολεία θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά φτωχών οικογενειών, τα οποία δεν έχουν δυνατότητες να λάβουν γνώσεις από κάπου αλλού.

Καλώ, δε, όλους όσοι έχουν θέση ευθύνης στην κοινωνία να τοποθετηθούν ευθέως απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, που έχει καταντήσει να είναι μια κακοφορμισμένη πληγή για το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνία μας”.

Από την άλλη πλευρά, με τον πιο δυσοίωνο τρόπο δικαιώνεται ο αγώνας των παιδιών στις καταλήψεις και την εκπαιδευτική κοινότητα για πραγματικά μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα παιδιά μέχρι 17 ετών, δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, είναι αποκαλυπτικά της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, είχαν νοσήσει από κορωνοϊό 776 παιδιά μέχρι 17 ετών. Στο διάστημα μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στα 1.120. Τα κρούσματα σε ηλικίες μέχρι 17 ετών, δηλαδή, σημείωσαν αύξηση σχεδόν 50% σε δύο εβδομάδες σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα, πριν από 6,5 μήνες, στις 27 Φεβρουαρίου, μέχρι την παραμονή του ανοίγματος των σχολείων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αφορούν περίπου στο 94% των κρουσμάτων των οποίων η ηλικία είναι γνωστή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει και ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό ποσοστό, των οποίων δε γνωρίζουν την ηλικία. Η παραπάνω κατάσταση είναι ο πραγματικός «υποκινητής» του κινήματος των καταλήψεων.

Α.Π.