Μεσσηνία: Συνεχίζεται το «τσουνάμι» καταλήψεων στα σχολεία

Μεσσηνία: Συνεχίζεται το «τσουνάμι» καταλήψεων στα σχολεία

Νέα σχολεία μπήκαν στο χορό των καταλήψεων σήμερα.

Έτσι στα χθεσινά σχολεία προστέθηκαν τα 1ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμάτας, το Γυμνάσιο Παραλίας, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, το ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας, το 1ο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Μεσσήνης, το ΓΕΛ Μελιγαλά καθώς και το ΓΕΛ Πύλου.

Τα αιτήματα που προστέθηκαν σήμερα

Εκτός από τα χθεσινά αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση μάσκας, το μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη και τα κτηριακά προβλήματα, σήμερα προστέθηκαν και νέα.

Στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας οι μαθητές ζητούν την αύξηση της διάρκειας του διαλείμματος, αφού δεν προλαβαίνουν να φάνε στο κυλικείο λόγω των αποστάσεων.

Η εκπαιδευτική ώρα να οριστεί στα 45 λεπτά από τα 90 που είναι αυτή τη στιγμή, τα οποία χαρακτηρίζουν ως αντιεκπαιδευτικό και μη αποδοτικό μέτρο. Ακόμα ζητούν να πραγματοποιηθούν περίπατοι, αφού φέτος δε θα γίνουν εκδρομές.
Επίσης, αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη καθηγητών, ενώ ο κανονισμός του σχολείου δεν επιτρέπει σε έναν μαθητή να εισέλθει αν καθυστερήσει μερικά λεπτά, κάτι που θεωρούν άδικο και ζητούν ελαστικότητα.

Οι δε καθηγητές να έχουν αμερόληπτη συμπεριφορά προς όλους μαθητές, να μην επιτρέπεται η μόνιμη στάθμευση μπροστά στο σχολείο την ώρα που γίνονται μαθήματα και, τέλος, να διαμορφωθεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος αναμονής των μαθητών μετά το πέρας των εκπαιδευτικών ωρών.


ΕΠΑΛ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
–Κατάληψη για μάσκες και τοπικά αιτήματα

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν από σήμερα μαθήτριες και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας.

Βασικό αίτημά τους είναι οι μάσκες αλλά έχουν και σειρά τοπικών αιτημάτων που διεκδικούν την αντιμετώπιση κι επίλυσή τους.

Οι μαθητές ζητούν ενίσχυση του σχολείου με ψυχολόγο, ενώ στους λόγους της κατάληψης αναφέρονται επίσης: bulling, κατάργηση εκδρομών, ότι δεν κάνουν προσευχή, χωρισμός στο προαύλιο λόγω covid, θρανία (και αποστάσεις), συμπεριφορές καθηγητών.

Από τα τοπικά προβλήματα – ζητήματα που θέτουν είναι, μεταξύ άλλων: παράθυρα (σπασμένα τζάμια), καλοριφέρ, κοινές τουαλέτες, σαπούνι, χαρτί, κουρτίνες, καθαρίστριες, χρειάζεται ανακαίνιση του κτηρίου και τέλος ότι δεν κάνουν στάση τα λεωφορεία έξω από το σχολείο (σ.σ. το πρόβλημα έχει ανακύψει από το 2018 με την εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην πόλη καθιστώντας αποτρεπτική την πρόσβαση λεωφορείων του ΚΤΕΛ στο σχολείο).