Νιόκαστρο: «Αποτυπώματα» αιώνων «Στη Σκιά του Κάστρου»

Νιόκαστρο: «Αποτυπώματα» αιώνων «Στη Σκιά του Κάστρου»

«Στη Σκιά του Κάστρου», στο Νιόκαστρο Πύλου, έλαμψαν «Αποτυπώματα» αιώνων.

Φωτίστηκαν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Αναδύθηκαν εικόνες, από μακρινές εποχές.

Ένα μουσικό ταξίδι, μια διαδρομή αιώνων, απολαύσαμε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου όσοι βρεθήκαμε εκεί, σε αυτή τη μουσική παράσταση από το Φεστιβάλ «Μεσσηνίας όψεις».

Ο Νίκος Ξανθούλης με την αρχαία λύρα του, η Μαργαρίτα Συγγενιώτου με την κρυστάλλινη φωνή της, ο Ζήσιμος Σουλκούκης με το μαγικό βιολί του, ο Μιχάλης Πορφύρης με το τσέλο του και ο Μάκης Κρέτσης με τα κρουστά του, κατάφεραν να μας ταξιδέψουν, να μας μαγέψουν και να μας περιγράψουν, μέσω της μουσικής, του τραγουδιού, της αφήγησης, την πορεία του ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα.

Πώς διαμορφώθηκε η μουσική μας παιδεία; Ποιο ρόλο έπαιξε η φύση, ο τόπος, ο άνθρωπος, πώς εξελίχθηκε και πώς διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων η πολιτιστική δημιουργία; Ποια είναι η αξία της διάσωσης και της χρήσης ενός αρχαιολογικού χώρου στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης και πώς αυτό συντελεί στη διήγηση των ιστορικών στοιχείων;

Όλα αυτά που μας αγγίζουν, που μας συγκινούν, που μας ψυχαγωγούν και ταυτόχρονα μας διδάσκουν, δίνοντάς μας πληροφορίες από το παρελθόν, αναδεικνύοντας όψεις του παρόντος, έτσι ώστε να γίνουμε ικανοί να σκιαγραφήσουμε, να οραματιστούμε και εντέλει να είμαστε εμείς εκείνοι που θα καθορίσουμε το μέλλον μας.

Όλα αυτά που αυτή τη βραδιά μάγεψαν το κοινό και δημιούργησαν τις συνθήκες ενός ζωντανού διαλόγου, όχι μόνο με τους καλλιτέχνες, αλλά με την κάθε γωνιά του αρχαιολογικού χώρου, με τη φύση που τον περιβάλλει, με το λαμπρό φεγγάρι που ανέτειλε, φωτίζοντας αυτή τη σύγχρονη δημιουργική ακολουθία.

Μια αρχή έγινε, ένα «αποτύπωμα» καινούργιο, σε ένα δρόμο πανάρχαιο, σε μια διαδρομή αιώνων, που στιγμή δεν έπαψε να προκαλεί το ενδιαφέρον.

Στη «Σκιά του Κάστρου», που μόλις ξεκίνησε, θα βρεθούμε ξανά, να λάβουμε και να προσφέρουμε, να μοιραστούμε και να αγαπήσουμε από την αρχή, όλα αυτά που μας ένωσαν, όλα αυτά που ποτέ δε σίγησαν και ποτέ δεν αρνηθήκαμε, σε καμιά εποχή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η γράφουσα ευχαρίστησε το Δήμο Πύλου Νέστορος, για την άριστη συνεργασία και τη θερμή φιλοξενία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, τους χορηγούς για τη σημαντική στήριξη που προσέφεραν στο έργο, τους μουσικούς και τους συνεργάτες και όλους όσους εργάστηκαν, δημιουργώντας αυτό το τέλειο αποτέλεσμα και, βέβαια, το υπέροχο κοινό που αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση, δίνοντάς μας το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουμε με αμείωτο ενθουσιασμό αυτό το μαγικό ταξίδι.

Διονυσία Χρυσομπόλη Εκπρόσωπος του Φεστιβάλ

-Να σημειωθεί πως για την εκδήλωση συνεργάστηκαν η Διονυσία Χρυσομπόλη στη σύλληψη, επιμέλεια παραγωγής, καλλιτεχνική επιμέλεια, ο Νίκος Ξανθούλης στη μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση, ο Γεώργιος Τσαπόγας στη σκηνοθεσία, ο Άγγελος Δημητρόπουλος στο σχεδιασμό φωτισμών, ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος στο βίντεο και την φωτογραφία, ο Γεώργιος Ηλιόπουλος στην ηχοληψία και ο Χρήστος Συκάς στον ήχο και στην οργάνωση.

Έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνες: Νίκος Ξανθούλης –αρχαία λύρα, Ζήσιμος Σουλκούκης –βιολί,

Μιχάλης Πορφύρης – τσέλο, Μάκης Κρέτσης – κρουστά, Μαργαρίτα Συγγενιώτου – τραγούδι.

Πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, του ΑΒ Βασιλόπουλος Πύλου, του Ελαιοτριβείου Αυρηλιώνης και του Οινοποιείου ΝΕΣΤΩΡ.

Μια παραγωγή του Φεστιβάλ «Μεσσηνίας Όψεις», με τη συνεργασία του Δήμου Πύλου – Νέστορος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.