Ο «Ιανός» λυπήθηκε… τη Μεσσηνία

Ο «Ιανός» λυπήθηκε… τη Μεσσηνία

Ευεργετικό το νερό για ελιές και λειψυδρία

Μπορεί ο «Ιανός» με βάση τα μοντέλα των μετεωρολόγων να φαινόταν ότι “θα χτυπήσει” και τη Μεσσηνία, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν και έτσι η πορεία του μετακινήθηκε και ο νομός μας τη «γλίτωσε» σε σχέση με άλλες περιοχές που κυριολεκτικά πνίγηκαν.

Τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο, Φάρσαλα, Καρδίτσα και γύρω περιοχές.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία τις πρώτες ώρες εκδήλωσης του «Ιανού» έλαβε 2.450 κλήσεις.
Ειδικότερα, στο Νότιο Ιόνιο (Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων. Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων. Στη Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λιανοκλάδι, Μακρυκώμη και Μεξιάτες) έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων. Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Ο τραγικός απολογισμός, εκτός από τις ανυπολόγιστες ζημιές, μετρά τρεις νεκρούς, καθώς και δύο αγνοούμενους μέχρι χθες.

Μεσσηνία
Στο νομό μας το πέρασμα του “Ιανού” μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευεργετικό.
Όχι μόνο δεν προκάλεσε ζημιές, αλλά πότισε και τις ελιές σε μια περίοδο που το είχαν ανάγκη, ενώ βοήθησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της λειψυδρίας, που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα απασχολήσει και φέτος την περιοχή.

Τέλος και σημαντικότερο, αποτέλεσε μια πρόβα τζενεράλε για Αρχές, Υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες για το πώς θα λειτουργήσουν σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς, δυστυχώς, ανάλογες έχουμε ζήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στη Μεσσηνία. 

Ρέματα στην Καλαμάτα
Να σημειωθεί, όπως διαπιστώσαμε την Πέμπτη, πως ο καθαρισμός των ρεμάτων που το 2016 έπνιξαν την πόλη ήταν τουλάχιστον ελλιπής, ενώ υπήρχαν ρέματα, π.χ. το Καλαμίτσι, που ούτε καν πλησίασαν μηχανήματα για να κάνουν, έστω, τα βασικά.

Είναι, λοιπόν, μια χρυσή ευκαιρία για την πόλη, το Δήμο Καλαμάτας, αλλά και τους υπόλοιπους Δήμους, να πιέσουν την Περιφέρεια (που έχει αρμοδιότητα για τα ρέματα) να καθαριστούν, αφού μπορεί αυτή τη φορά ο «Ιανός» να μας λυπήθηκε, αλλά δε γίνεται να ελπίζουμε ότι κάθε φορά τα μοντέλα «θα πέφτουν» έξω και θα τη γλιτώνουμε.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχής
Θέλοντας να μιλήσουμε με νούμερα για τη βροχή στην περιοχή μας, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στο κέντρο της Καλαμάτας έπεσαν 100 χιλιοστά, στην Κυπαρισσία 1110, στο Κοπανάκι 113, 6, ενώ το περισσότερο νερό έπεσε στη Νέδουσα, όπου έφτασε τα 129,6 χιλιοστά. Ακολουθούν τα Κρεμμύδια με 117,8 χιλιοστά, όπως αναφέρει ο Κώστας Μενούνος.

Τέτοια νούμερα βροχής είχαν να σημειωθούν από το Δεκέμβριο, ενώ το νερό που έπεσε σε μια μέρα είναι περισσότερο από αυτό που έπεσε κατά τους προηγούμενους 9 μήνες.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση