Πρόνοια Δήμου Καλαμάτας: Προσέφερε υπηρεσίες σε 422 κακοποιημένες γυναίκες σ’ ένα χρόνο

Πρόνοια Δήμου Καλαμάτας: Προσέφερε υπηρεσίες σε 422 κακοποιημένες γυναίκες σ’ ένα χρόνο

Η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου

Καλαμάτας στο πλευρό των δημοτών

Σε απολογισμό έργου προχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης

Το δεύτερο εξάμηνο του πρώτου χρόνου θητείας της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας «αποτελεί» έναν αγώνα δρόμου για την ίδια στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού τόσο σε οικονομικό επίπεδο, βοηθώντας τους ιδιαίτερα πληγέντες δημότες, όσο και σε κοινωνικό, με μέτρα προστασίας και ενίσχυση της κοινωνικής υγιεινής. Και τα στοιχεία δείχνουν οι κοινωνικές δομές του Δήμου Καλαμάτας ανταποκρίθηκαν με επιτυχία.  

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Μέριμνας και Διοικητικών Θεμάτων, Σαράντος Μαρινάκης, παρουσίασε απολογιστικά στοιχεία για τα όσα έγιναν, αλλά κυρίως για τα όσα ως δράσεις ή έργα ενίσχυσαν τις δημοτικές κοινωνικές δομές.

Όπως τονίστηκε, «τα κοινωνικά ζητήματα αποτελούν την προμετωπίδα της Δημοτικής Αρχής, κάτι που στην πράξη, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης».

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο Δήμος επιτυχώς και άμεσα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις που οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19 επέβαλαν, τόσο με τη ίδρυση και λειτουργία πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης όσο και με την ενίσχυση της παροχής βοήθειας προς ασθενείς οικονομικά οικογένειες και μεμονωμένους πολίτες. Αναφορά υπήρξε και στη σημαντική βοήθεια από ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής, προς ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών.

Επίσης, σημαντικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μαρινάκης για τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, που εξυπηρέτησε 3.994 πολίτες, όπως και για τη δράση του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, καθώς από τη λειτουργία του ωφελήθηκαν 503 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα:

Σε σχέση με το Κέντρο Κοινότητας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης τριών (3) κοινωνικών λειτουργών, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη λειτουργία του.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Κοινότητας Νομού Μεσσηνίας, η Κεντρική Δομή που αναφέρεται στους πολίτες  του Δήμου Καλαμάτας για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 μέχρι και Αύγουστος 2020 εξυπηρέτησε συνολικά 3.944 πολίτες με ποικίλα αιτήματα.

Παράλληλα, ενημέρωση δόθηκε και για το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας. Το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει συνολικά 503 ωφελούμενες, θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των δυο προγραμματικών περιόδων (ΕΣΠΑ 1 και ΕΣΠΑ 2).

Όσον αφορά στο τελευταίο έτος και συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτέμβριος του 2019 έως και σήμερα, το Κέντρο εξυπηρέτησε 76 νέες ωφελούμενες, 317 συνεχιζόμενες από προηγούμενους μήνες και 29 παλαιές που επανήλθαν στη συμβουλευτική διαδικασία.

Πέραν των υπολοίπων, κομβικής σημασίας είναι η λειτουργία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, καθώς επίσης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος λειτουργούσε 7 βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξυπηρετώντας βρέφη και νήπια για την περίοδο 2019-2020, ενώ για τη φετινή περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία δύο (2) νέων βρεφικών τμημάτων, καθώς και η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας νέου βρεφονηπιακού σταθμού στ’ Αρφαρά. Παράλληλα, εξελίσσεται η εργολαβία συντήρησης και προσαρμογής στις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ, η οποία βρίσκεται στο περίπου 80% του περιγραφόμενου έργου.

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και κυρίως στο σχεδιασμό που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση των δημοτικών κοινωνικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό και οι αναφορές του στον προγραμματισμό για την ίδρυση νέων βρεφικών τμημάτων, αλλά κυρίως στην ίδρυση και λειτουργία (έχουν υποβληθεί οι σχετικές προτάσεις) του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.