Στη Μεσσηνία έχουν ορισθεί δίκες υπερχρεωμένων ακόμα και το 2024! – Κλείνουν εντός του 2021 όλες οι δίκες του Ν. Κατσέλη

Στη Μεσσηνία έχουν ορισθεί δίκες υπερχρεωμένων ακόμα και το 2024! – Κλείνουν εντός του 2021 όλες οι δίκες του Ν. Κατσέλη

Το τέλος του Νόμου Κατσέλη μέσω της επίσπευσης εκδίκασης (ακόμα και χωρίς δίκη αν το κρίνει ο δικαστής) των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν  στα Ειρηνοδικεία της χώρας και φτάνουν έως το μακρινό 2032, σηματοδοτεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέσω αυτού επισπεύδεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων που εκκρεμούσαν μετά τον Ιούνιο του 2021 και φτάνουν στον αριθμό – μαμούθ των 37.000.

Συνολικά στα  ακροατήρια των Ειρηνοδικείων εκκρεμούν 70.000 υποθέσεις, αλλά θα επαναπροσδιοριστούν συνολικά 37.000 υποθέσεις, αυτές δηλαδή που έχουν δικάσιμο για μετά το 2021 (15/6/2021), σύμφωνα με δημοσίευμα του dikastiko.gr.

Στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, έχει ορισθεί συζήτηση για υποθέσεις υπερχρεωμένων μέχρι και το 2024.

Χωρίς δίκη

Το Φεβρουάριο του 2019 έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος για το «νόμο Κατσέλη» και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού σταμάτησε να ισχύει αυτή η ευεργετική διάταξη, αν και ο νόμος συνέχισε να δέχεται αιτήσεις.

Τη χρονιά εκείνη υπήρξε έκρηξη αιτήσεων, με την κατάθεση πολλών φακέλων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Το 2017 είχαν κατατεθεί 181 αιτήσεις, ενώ το 2018 κατατέθηκαν 286 αιτήσεις. Σε ό,τι δε αφορά το 2019, από την αρχή του έτους και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου κατατέθηκαν συνολικά 230 αιτήσεις. Την προτελευταία μέρα κατάθεσης, που ήταν η 27η Φεβρουαρίου του 2019, κατατέθηκαν 26 αιτήσεις, ενώ την τελευταία μέρα ισχύος του νόμου για τα υπερχρεωμένα, στις 28/2/2019, κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας 113 αιτήσεις.

Από τη στιγμή κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας από το «Νόμο Κατσέλη», η κατάθεση των αιτήσεων μειώθηκε δραματικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή του 2020 μέχρι και τώρα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έχουν κατατεθεί ελάχιστες αιτήσεις.

Με τις νέες διατάξεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει πως σε 14 μήνες θα δικαστούν 37.000 υποθέσεις  με μια καινοτομία όμως: Δίκες στο ακροατήριο θα γίνονται μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο ο δικαστής, δηλαδή η προφορική διαδικασία διατηρείται εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τους δικαστές. Εν ολίγοις, οι υποθέσεις αυτές θα δικάζονται (θα έχουν τη δυνατότητα και προφανώς θα δικάζονται) χωρίς δίκη, αλλά με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων στο δικαστή.

Πλατφόρμα

Η καινοτομία της διαδικασίας συνίσταται στη συγκέντρωση των αποδεικτικών στοιχείων (φορολογικές δηλώσεις κ.ο.κ.) από πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε δύο άξονες. Επιχειρείται, αφενός, να αποδοθεί οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεών τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσοι το δικαιούνται. Αφετέρου, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί, επιτέλους, το καθεστώς της οιoνεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο.

Το σχέδιο νόμου  

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου επιχειρείται η επίσπευση της συζήτησης των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και έχουν προσδιορισθεί σε δικάσιμο μετά τις 15.6.2021.

Οι παρεμβάσεις που επιχειρούνται κινούνται στους εξής βασικούς άξονες:

1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης

2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του Ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Εκσυγχρονισμός

Περαιτέρω, επιχειρείται ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Δικηγόρων με την εισαγωγή ρυθμίσεων που αφορούν στον τρόπο κτήσης της δικηγορικής ιδιότητας, καθώς και τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας ασκουμένων δικηγόρων οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Παράλληλα, θεσπίζεται η δυνατότητα διενέργειας Γενικών Συνελεύσεων και συνεδριάσεων των Οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεδιασκέψεις), ενώ προτείνονται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων.

Τέλος, με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται ρυθμίσεις για την ταχεία και απρόσκοπτη διενέργεια του διαγωνισμού δικηγόρων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια, την αμεροληψία και το αδιάβλητο του διαγωνισμού αυτού.

Στο πλαίσιο αυτό σημαντική καινοτομία συνιστά η μεταφορά της ευθύνης και της εποπτείας της διενέργειας του διαγωνισμού στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Της Βίκυς Βετουλάκη