Οριστικοί «τίτλοι τέλους» για το «νόμο Κατσέλη» με κατάθεση αιτήσεων και την τελευταία ημέρα

Οριστικοί «τίτλοι τέλους» για το «νόμο Κατσέλη»  με κατάθεση αιτήσεων και την τελευταία ημέρα

Και τυπικά και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πλέον από τη Δευτέρα η εφαρμογή επί μια ολόκληρη δεκαετία του νόμου 3869/2010, του γνωστού πλέον «νόμου Κατσέλη». Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει πάψει να ισχύει με τροποποίηση του νόμου, στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ακόμα και την τελευταία ημέρα, την 31η Μαΐου, κατατέθηκαν αρκετές αιτήσεις για ένταξη στο συγκεκριμένο νόμο.

Κι αυτό, γιατί από την επόμενη μέρα, 1η Ιουνίου, ξεκίνησε το νέο πτωχευτικό πλαίσιο (νόμος 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις».

Αιτήσεις ως το τέλος
Σύμφωνα με στοιχεία από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, τις τελευταίες μέρες του Μαΐου υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον και αύξηση κατάθεσης αιτήσεων στο «νόμο Κατσέλη», ενώ μόνο την τελευταία ημέρα, τη Δευτέρα, κατατέθηκαν 20 αιτήσεις. Με τον παλιό προσδιορισμό έχει ορισθεί συζήτηση αιτήσεων υπερχρεωμένων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας έως και το τέλος του 2024.

Μάλιστα, τέλη του 2020, αρχές του 2021, βάσει νόμου οι δανειολήπτες που ήθελαν να προχωρήσουν στην ανανέωση των αιτήσεων ένταξης έπρεπε να κάνουν επανυποβολή μέσω πλατφόρμας και με συγκεκριμένες προθεσμίες. Ο δε επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Πτωχευτικός
Με το νέο πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από 1η Ιουνίου, ακόμα και τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να οδηγηθούν στην πτώχευση, είτε με αίτηση των πιστωτών είτε και των ιδίων, με τη μόνη «άμυνα» που τους απομένει να είναι το στεγαστικό επίδομα για τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά και τη μίσθωση της απωλεσθείσας κατοικίας από το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, ο οποίος όμως δεν έχει συσταθεί ακόμα.

Βέβαια, οι εναλλακτικές αυτές αφορούν μόνο στους οικονομικά ευάλωτους, που στην περίπτωση πενταμελούς και άνω οικογένειας, το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 21.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει κάποια πρόνοια, καθώς η πρώτη κατοικία αποτελεί μέρος της πτωχευτικής περιουσίας.

Το τελικό όφελος για τους κόκκινους δανειολήπτες από τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας τους, είναι η απαλλαγή εντός ενός έτους από τα χρέη τους.

«Ο ν. Κατσέλη έδωσε λύσεις»
Όπως διευκρίνισε ο δικηγόρος Καλαμάτας Αριστομένης Σκούλικας, οι τελευταίες αιτήσεις που κατατέθηκαν στο «νόμο Κατσέλη» πλέον δεν μπορούσαν να περιλαμβάνουν αίτημα διάσωσης της πρώτης κατοικίας, καθώς αυτό έχει καταργηθεί καιρό τώρα.

Η πλειοψηφία δε των αιτήσεων που κατατέθηκαν τώρα αφορούν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν είχαν περιουσία.

«Έτσι, πλέον δεν υπάρχει προστασία της κύριας κατοικίας και όσον αφορά στο νέο πτωχευτικό πλαίσιο, περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπισθεί από τα δικαστήρια, αλλά και από τον κόσμο. Ο κόσμος είναι σε αναμονή και περιμένει με ενδιαφέρον να δει πώς θα λειτουργήσει ο νέος πτωχευτικός στην εφαρμογή του. Η αλήθεια είναι ότι ο “νόμος Κατσέλη” έδωσε λύση σε πολύ κόσμο και η συντριπτική πλειοψηφία έχει πλέον ρυθμίσει – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο-  τις εκκρεμότητές του», κατέληξε ο κ. Σκούλικας.

Της Βίκυς Βετουλάκη