Συνάντηση Μάκαρη με λιμενάρχη Καλαμάτας για την πρόσφατη ρύπανση της θάλασσας

Συνάντηση Μάκαρη με λιμενάρχη Καλαμάτας για την πρόσφατη ρύπανση της θάλασσας

Συνάντηση με το λιμενάρχη Καλαμάτας Νικόλαο Γιαννουλάτο και στελέχη του Λιμενικού Σώματος είχε ο επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου», Μανώλης Μάκαρης, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης κατά τη μετάγγιση πετρελαίου μεταξύ δεξαμενοπλοίων στα διεθνή ύδατα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Έπειτα από τη διαβεβαίωση του κ. Γιαννουλάτου ότι με τις άμεσες ενέργειες του Λιμενικού Σώματος  η ρύπανση περιορίστηκε και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς, ο κ. Μάκαρης, αφού τον συνεχάρη για την άμεση ανταπόκριση του Λιμεναρχείου, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο σοβαρότερων ατυχημάτων στο μέλλον από αυτή τη διαδικασία μετάγγισης πετρελαίου, κάτι το οποίο είχε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας προ 4μήνου.  

«Θεωρούμε», όπως σημειώνεται σχετικά, «ότι μετά την πρόσφατη ψήφιση της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία, την ολοκλήρωση της δρομολογημένης επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στον Μεσσηνιακό κόλπο και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων θα υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και επαγρύπνηση έτσι ώστε να αποφευχθεί νέο περιστατικό ρύπανσης.

Επίσης εξίσου σημαντικό θέμα τίθεται με τα επτά εγκαταλελειμμένα σκάφη στο λιμάνι της Καλαμάτας, τα οποία καταλαμβάνουν θέσεις και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος βύθισης και ρύπανσης. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα του λιμανιού, και οφείλει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να προχωρήσει σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης και απομάκρυνσής τους, γιατί- ως γνωστόν- η ανέλκυση σε περίπτωση βύθισης είναι κοστοβόρα και περιβαλλοντικά επικίνδυνη».