Αυξημένη ζήτηση φέτος για το αντιγριπικό εμβόλιο και στη Μεσσηνία

Αυξημένη ζήτηση φέτος για το αντιγριπικό εμβόλιο και στη Μεσσηνία

Περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια από κάθε άλλη φορά θα διατεθούν και στη Μεσσηνία φέτος, με τη ζήτηση να είναι ήδη υψηλή.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που λόγω του κορωνοϊού τα αντιγριπικά εμβόλια διατίθενται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής, με τις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως καρδιοπαθείς, διαβητικοί κ.λπ.) να έχουν προτεραιότητα.

Όμως, υπό το φόβο του κορωνοϊού, ακόμα και αυτοί που πέρυσι αμέλησαν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος έσπευσαν στα φαρμακεία για να «γραφτούν» στις λίστες αναμονής.

Ομαλή κίνηση 
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου έχει κινηθεί καλά και ομαλά. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια, αυτή- όπως είπε- είναι σχετική, ανάλογα με το τι ποσότητες έχει προμηθευτεί κάθε φαρμακείο.

Το εμβόλιο πλέον γίνεται μόνο εφόσον το κρίνει ο εκάστοτε γιατρός και το συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά. Χωρίς συνταγογράφηση είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να το προμηθευτούν και είναι όσοι στερούνται ΑΜΚΑ, όπως οι μετανάστες ή οι κάτοικοι εξωτερικού.

Μεγάλη ζήτηση 
Ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο  πρόεδρος του Δ.Σ. της Pharma Group Μεσσηνίας, Κωνσταντίνος Φυλακτίδης, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δόσεις του εμβολίου και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα. Ό,τι ποσότητες υπήρχαν στην αποθήκη τους, παρελήφθησαν από τα φαρμακεία. Νέα παραλαβή θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η ζήτηση πλέον είναι μεγάλη και ενώ τις προηγούμενες χρονιά με το ζόρι η Ελλάδα έφτανε τους 2 εκατ. εμβολιασμούς, φέτος θα διατεθούν 4 εκατομμύρια εμβόλια, ενώ αν υπήρχαν κι άλλα, θα διετίθεντο κι αυτά.

«Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών. Λίγη υπομονή ζητάμε από τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Φυλακτίδης.  

Φυσιολογικοί ρυθμοί
Ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ, Νικόλαος Μάραντος, επισήμανε ότι μέχρι τώρα η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στη Μεσσηνία κινείται με φυσιολογικούς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα. «Ο εμβολιασμός γίνεται κανονικά και περίπου το 1/4 του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί», συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι φέτος ο  εμβολιασμός γίνεται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα, εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και για κάποιον λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.


Της Βίκυς Βετουλάκη