Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας»

Αλέξης Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας»

Στην ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα Παρασκευή η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και άλλοι 54 βουλευτές, προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη, σχετικά με τη μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών και της στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Όπως τονίζει στο κείμενο της επερώτησης ο Αλέξης Χαρίτσης, «η κυβέρνηση, παρότι έχει για πρώτη φορά πρόσβαση σε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και τη συνεπικουρία του “μαξιλαριού” ασφαλείας των 37 δισ. που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αξιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχονται για να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας, της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών».

Eπισημαίνει δε ότι μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται πλέον στο 100%, με μηδενική δηλαδή εθνική συμμετοχή, το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών της πανδημίας σε όλους τους παραπάνω τομείς.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Χαρίτσης επερωτά των υπουργό:

-Για ποιον λόγο δεν αξιοποίησαν το ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη χρηματοδότηση κρίσιμων μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ειδικά στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας, δεδομένων των σημαντικών πόρων και της πρωτοφανούς ευελιξίας που διαθέτει πλέον η χώρα από την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών της Ε.Ε.

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου, έστω και τώρα, να αξιοποιήσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων κοινωνικών υποδομών (υγεία, παιδεία, μεταφορές) και τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και νοικοκυριών που δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία.