Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας: «Γινόμαστε συχνά μάρτυρες κακοποιήσεων ιπποειδών στην Καλαμάτα»

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας: «Γινόμαστε συχνά μάρτυρες  κακοποιήσεων ιπποειδών στην Καλαμάτα»

-Με αφορμή την κατάσχεση του κακοποιημένου αλόγου στη Θουρία

Στο Μακρόπουλο, στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, βρίσκεται από προχθές το άλογο που με εισαγγελική διάταξη αφαιρέθηκε από τον ιδιοκτήτη του στη Θουρία λόγω κακοποίησης και απολαμβάνει πλέον τη φροντίδα των μελών του Συλλόγου.

Σε ανάρτησή του ο Σύλλογος αναφέρεται σε όλο το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναφορά ότι από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές κακοποιήσεις ιπποειδών.

Δικογραφία

Περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν με το άλογο στη Θουρία ο Σύλλογος αναφέρει: «Στις 29/7/2020 είχαμε την πρώτη ενημέρωση για ένα ζώο με πληγές και χτύπημα στο πόδι. Επρόκειτο για ένα αλογάκι πολύ αδύνατο, πολλές φορές ανήμπορο να σηκωθεί όρθιο και προφανώς παραμελημένο. Ο φιλόζωος που μας το κατήγγειλε, Γ.Μ., κάτοικος της περιοχής, ενημέρωσε σχετικά το Α.Τ. Καλαμάτας, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε, όπως όφειλε, την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καλαμάτας, χωρίς όμως να γίνει αυτεπάγγελτη μήνυση.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία εξέδωσε έγγραφο αυτοψίας στις 28/7, που ανέφερε πως, όντως, το ζώο ήταν ισχνό και πως του γίνεται θεραπεία με τοπική αντιβίωση και εντομοαπωθητικο, και πως η επόμενη αξιολόγηση της κατάστασης του ζώου είχε προγραμματιστεί μετά 15 ημέρες που θα το ξανακοίταζαν. Από τότε το Α.Τ Καλαμάτας δεν είχε καμία άλλη ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και όσες φορές τούς καλέσαμε και εμείς, οι ίδιοι δε γνώριζαν τίποτα περισσότερο για την τύχη του ζώου.

Στις 17/8, εφόσον δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ή έστω ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στείλαμε σχετική καταγγελία στην Εισαγγελία Καλαμάτας και έτσι σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη και έρευνα για την κατάσταση του ζώου. Παρόλα αυτά και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση για πολύ καιρό.

Οριστική απομάκρυνση

Ευτυχώς στις 11/10/2020 κι αφού είχαν χαθεί τα σημεία ζωής του ζώου, ο Μ.Γ. το εντόπισε για ακόμα μια φορά σκελετωμένο και μπλεγμένο με τα σχοινιά του. Φαινόταν αφυδατωμένο και χωρίς να έχει πρόσβαση σε νερό και τροφή. Τα πόδια του ήταν γεμάτα πληγές και βρισκόταν πεσμένο στο έδαφος, ανήμπορο να σηκωθεί.

Με δική μας επιστολή ενημερώσαμε άμεσα την Εισαγγελία Καλαμάτας για την κατάσταση του ζώου, που όχι μόνο δεν παρουσίαζε απολύτως καμία βελτίωση από την πρωταρχική του εικόνα, αλλά ήταν προφανώς χειρότερα.

Η Εισαγγελία Καλαμάτας κινήθηκε έγκαιρα και με τη βοήθεια της δικηγόρου μας Νίκης Τηλιακού εξέδωσε στις 16/10/2020 διάταγμα οριστικής αφαίρεσης από τον ιδιοκτήτη του. Το αλογάκι έχει παρθεί πλέον από τον ιδιοκτήτη του και έφτασε στις εγκαταστάσεις μας στο Μαρκόπουλο ασφαλής χθες το βράδυ.

Πολλές κακοποιήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη κατάσχεση ιπποειδούς από την Εισαγγελία Καλαμάτας και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Γκουγκουλιάνα Σοφία, για αυτή της την ενέργεια. Δυστυχώς στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή ο σύλλογός μας γίνεται συχνά μάρτυρας κακοποιήσεων σε ιπποειδή, μιας και υπάρχουν πάρα πολλά. Ας είναι αυτή μια ακόμα υπενθύμιση για την ευθύνη που έχουμε όλοι να γνωρίζουμε τις ανάγκες αυτών των ζώων, αλλά και για την υποχρέωσή μας να εξασφαλίζουμε την ευζωία τους. Η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου που να αφορά στην ευζωία των ιπποειδών στην Ελλάδα είναι κυριολεκτικά επιτακτική ανάγκη.

Τίποτα, όμως, δεν επιτυγχάνεται όταν είσαι μονάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας το Α.Τ. Καλαμάτας, τον Μ.Γ., που χωρίς τη βοήθειά του το όλο εγχείρημα θα είχε πέσει στο κενό, τη δικηγόρο κυρία Τηλιακού, καθώς και τον Ιππικό Όμιλο Καλαμάτας, και συγκεκριμένα τον Δρούγα Νικόλαο, που ποτέ δεν έχει αρνηθεί να παρέμβει και να μας βοηθήσει όπου υπάρχει ανάγκη».

Της Βίκυς Βετουλάκη