Ένας σοβαρά τραυματίας, σπασμένα οχήματα… καμία σύλληψη – Το “χρονικό” των χθεσινών επεισοδίων στην Ε.Ο. στο ύψος των Αρφαρών

Ένας σοβαρά τραυματίας, σπασμένα οχήματα… καμία σύλληψη – Το “χρονικό” των χθεσινών επεισοδίων στην Ε.Ο. στο ύψος των Αρφαρών

Το κλίμα γύρω απ’ τον Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ήταν “φορτισμένο” από νωρίς χθες το πρωί. Εκατοντάδες Ρομά βρίσκονταν στο σημείο περιμένοντας τον 63χρονο κατηγορούμενο για την ανθρωποκτονία του ομόφυλού τους την περασμένη Δευτέρα στην Πιπερίτσα. Δεν έλειψαν οι “απειλές” για γενικευμένα επεισόδια, σε περίπτωση που ο 63χρονος δεν κατέληγε στις φυλακές, καθώς και η στοχοποίηση τόσο της κοινότητας της Πιπερίτσας όσο και των συγγενών του δράστη.

Τα μέτρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας ήταν “δρακόντεια” και παρά τις μικρές εντάσεις, καθώς και το γεγονός ότι υπήρχαν και περίπου 30 πολίτες για “συμπαράσταση” στον 63χρονο, κυριάρχησε η “τάξη”.

Γύρω στις 6 το απόγευμα έγινε γνωστό και στο χώρο των δικαστηρίων ότι ομάδες Ρομά είχαν βγει στο δρόμο στο Ζευγολατιό Κορινθίας, διαμαρτυρόμενοι για τα γεγονότα της Πιπερίτσας, εκφραζοντας τη συμπαράστασή τους στον αδικοχαμένο Χρήστο,  ενώ υπήρχε πληροφορία ότι ο 63χρονος αφέθηκε ελεύθερος. Οι περισσότεροι από τους 300 Ρομά που βρίσκονταν γύρω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη πληροφορία είναι ψευδής, καθώς ακόμα δεν είχε τελειώσει η απολογία του 63χρονου.

Ξαφνικά, λίγο πριν από τις 7 και πριν γίνει γνωστή η απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι ομάδες των Ρομά άρχισαν να τρέχουν προς άγνωστη κατεύθυνση και πολύ σύντομα εξαφανίστηκαν από την περιοχή στα “πέριξ” των δικαστηρίων. Οι τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ παρέμειναν στο σημείο…

Ταυτόχρονα με την είδηση της “προφυλάκισης” του 63χρονου, λίγο μετά τις 7 χθες το βράδυ, “εμφανίστηκαν” και οι “εξαφανισμένοι” 300 Ρομά στην Ε.Ο. Καλαμάτας – Αθηνών, στο ύψος των διοδίων στα Αρφαρά.

Εκεί, χωρίς την παραμικρή παρουσία της Αστυνομίας, οι εργαζόμενοι ένιωσαν τον πραγματικό τρόμο. Άναψαν φωτιές σε κάδους, χρησιμοποίησαν κώνους από τα διόδια, ενώ πέταξαν πέτρες και στα τζάμια των “κουβουκλίων” των διοδίων σπάζοντας ένα εξ αυτών. Την ίδια ώρα μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,  με ανθρώπους τρομοκρατημένους να μας μεταφέρουν ότι άκουσαν μέχρι και πυροβολισμούς, ενώ δεχόντουσαν απειλές να μην πλησιάσουν. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν “αναστροφή” χρησιμοποιώντας τη “ΛΕΑ” και ακολουθώντας αντίθετη πορεία στο “ρεύμα”.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικοινώνησαν μαζί μας, ένα αυτοκίνητο που “μπήκε” στο δρόμο από τα πλαϊνά διόδια, δέχθηκε επίθεση από το συγκεντρωμένο πλήθος και διέφυγε την τελευταία στιγμή με σοβαρές υλικές ζημιές. Την ίδια στιγμή πέρασε τα διόδια ένας μοτοσυκλετιστής, ο οποίος δέχθηκε βροχή από πέτρες, καθώς και χτυπήματα στο σώμα από “καλώδιο”. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Θάρρους”, ο άτυχος νεαρός που βρέθηκε – τη “λάθος” στιγμή στο “λάθος” σημείο- νοσηλεύεται με κάταγμα κνήμης στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Οι αστυνομικές δυνάμεις και κυρίως οι διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στην περιοχή τουλάχιστον μισή ώρα μετά την εμφάνιση εκεί των διαμαρτυρόμενων Ρομά, όπως μας μετέφεραν. Δε συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους, και έπειτα από συζητήσεις, οι τελευταίοι “πείστηκαν” να αποχωρήσουν γύρω στις 9 το βράδυ, χωρίς να δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα και εντάσεις από όσα είχαν σημειωθεί νωρίτερα.

Η ταλαιπωρία των εκατοντάδων “εγκλωβισμένων” οδηγών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, καθώς η κυκλοφορία διεξαγόταν πλέον από την παλιά εθνική οδό. Ενώ όπως μαρτυρούν για αρκετή ώρα δεν είχαν βοήθεια αλλά και ούτε ενημέρωση απ’ την αστυνομία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, δεν έγινε καμία προσαγωγή – σύλληψη από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα. Οι αστυνομικές αρχές δε, μιλούν για λίγες φθορές σε κάποια ΙΧ οχήματα και στα διόδια, ενώ δεν έχουν καταγράψει κανέναν τραυματισμό.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο “Αρχηγείο” της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπάρχει έντονος προβληματισμός και διερευνάται το “κέντρο” που έδωσε εντολή ξεσηκωμού σε όλους τους Ρομά στην ελληνική επικράτεια.