Αποδείξεις 30% του πραγματικού εισοδήματος, αλλιώς επιπλέον φόρος 22%

Αποδείξεις 30% του πραγματικού  εισοδήματος, αλλιώς επιπλέον φόρος 22%

Ο χρόνος τελειώνει σιγά σιγά και τα περιθώρια, για συγκέντρωση αποδείξεων πληρωμής εξόδων με πλαστικό χρήμα ή με άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, μειώνονται. Έτσι, αυξάνεται για χιλιάδες φορολογούμενους και ο κίνδυνος για πρόσθετη φορολόγηση με 22% στις φορολογικές δηλώσεις 2021 που δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες τουλάχιστον με το 30% του πραγματικού εισοδήματος που απέκτησαν και θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 1/1 – 31/12/2020.

30% ΑΛΛΙΩΣ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΝΑΛΤΙ»

Όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή ακίνητα. πρέπει έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν εξοφλήσει, με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως και 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων σας.

Εάν κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, που θα υποβληθούν το 2021, διαπιστωθεί ότι δεν καλύπτεται το απαιτούμενο ποσοστό επί του εισοδήματος του φορολογούμενου, τότε για το ακάλυπτο ποσό θα φορολογηθεί με επιπλέον φόρο 22%.

ΠΟΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Εξαιρούνται τα εισοδήματα που προέρχονται από τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και ρέπος ή από κέρδη λόγω επενδύσεων σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Δηλαδή, για τα εισοδήματα αυτά δεν υπάρχει υποχρέωση για να… ψάξετε να βρείτε αποδείξεις σε ποσοστό 30%.

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Όσοι ανήκουν σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι και οι μακροχρονίως νοσηλευόμενοι, ή σε ορισμένες άλλες ομάδες πολιτών, εξαιρούνται πλήρως από την υποχρέωση εξόφλησης δαπανών έως 30% του ετησίου εισοδήματός σας με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Για τις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει καν η υποχρέωση συλλογής και διακράτησης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών αξίας έως 30% του ετησίου εισοδήματος.

ΕΛΕΓΧΟΣ

Όσοι διαθέτουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) μπορούν να ελέγξουν εάν έχουν εξαντλήσει ή όχι το απαιτούμενο ποσό e-δαπανών, καθώς οι τράπεζες παρέχουν εφαρμογές που έχουν καταγράψει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής εντός του 2020, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω της ίδιας της ηλεκτρονικής τραπεζικής και, μάλιστα, με αναλύσεις των συνολικών ποσών σε επιμέρους κατηγορίες δαπανών.

Όσοι έχουν κάρτες και e-banking σε περισσότερες της μιας τράπεζες, μπορούν να προσθέσουν τα ποσά που έχει καταγράψει η εφαρμογή κάθε τράπεζας και να συγκρίνουν το άθροισμα των ποσών με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα που εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί φέτος.

ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ

Αναλυτικά, αναγνωρίζονται δαπάνες που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:

•Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.

•Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπύρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια

•Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων

•Στέγαση: Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αποχέτευση, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. Περιλαμβάνονται, δηλαδή, όλες οι δαπάνες για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, καθώς και όλα τα έξοδα επισκευής και συντήρησης κατοικιών

•Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.α., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών

•Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.

•Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.

•Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών

•Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση

•Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία

•Υγεία: Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης) μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.

•Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας

Νομικός/ Οικονομολόγος