“Κόκκινη κάρτα” στον απολογισμό έργου της Δημοτικής Αρχής από την παράταξη Μάκαρη

“Κόκκινη κάρτα” στον απολογισμό  έργου της Δημοτικής Αρχής από την παράταξη Μάκαρη

Σε κριτική του απολογισμού έργου της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας που έκανε πρόσφατα ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος προχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Εκτός από τον επικεφαλής παρόντες ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Σταμάτης Μπεχράκης, Χρήστος Αναστασόπουλος και το μέλος της Κοινότητας Ασπροχώματος, Νίκος Χριστόπουλος.

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Μανώλης Μάκαρης σχολίασε επικριτικά την απόφαση του δημάρχου για απολογισμό δράσης μέσω ενός μονολόγου και όχι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με τη διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης. Έτσι, έχασε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις των άλλων παρατάξεων και – γιατί όχι;- να προχωρήσει σε εμπλουτισμό του προγράμματός του.

Όμως, όπως συνέχισε να υποστηρίζει, η επιλογή του αυτή δεν ήταν τυχαία. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, βοηθούμενη και από τις αλλαγές του υπουργείου Εσωτερικών στον εκλογικό νόμο, προτιμά ένα Σώμα άλαλο, μια και δε διαθέτει και την πλειοψηφία, διαλέγοντας να περνά σημαντικές αποφάσεις μέσω πλαστών πλειοψηφιών στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο κ. Μάκαρης άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη, τονίζοντας ότι η στάση του είναι μεροληπτική καλύπτοντας πολλές φορές ακόμα και ύβρεις από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας προς αυτούς των μειοψηφιών.

Στη συνέχεια, εξειδικεύοντας την κριτική του, ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι στο έργο της Δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την τύχη της χωματερής στη Μαραθόλακκα, ενώ έχει αφήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΣΔΙΤ, μια σύμβαση αναχρονιστική που έρχεται σε αντίθεση από τις βασικές θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απορρίμματα.

Αλλά και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον κ. Μακάρη, προχώρησε σε δαπάνες που δε δικαιολογούνται στην πράξη, μια και δε φάνηκαν, όπως η αγορά υλικού για το νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Επιπλέον, επέκρινε τη Δημοτική Αρχή γιατί στο κρίσιμο ζήτημα του καθαρισμού των σχολείων δεν προχώρησε σε διόρθωση της κατάστασης με τις καθαρίστριες, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας τους.

Για τα κυκλοφοριακά μέτρα που πήρε η Δημοτική Αρχή, ισχυρίστηκε ότι αντί να λύσουν προβλήματα, έκαναν την κατάσταση χειρότερη, με κύριο παράδειγμα τα σπασμωδικά μέτρα στη Ναυαρίνου, ενώ δεν ενισχύει την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα σε δρόμους που έχουν υποδειχθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση ως επικίνδυνοι, ξέχασε δε την παρέμβαση στον κόμβο του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Μάκαρης αναφέρθηκε και στις σημαντικές καθυστερήσεις των έργων, κάτι που επιβαρύνει την τσέπη των δημοτών.

Αναφερόμενος στην παραλιακή ζώνη, θεώρησε αδιανόητη την απόφαση για κάλυψη του προλιμένα από κτήρια και ζήτησε για το συγκεκριμένο θέμα να παρέμβουν και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης.

Τέλος, επισήμανε ότι η λογική της παράταξής του δεν είναι να αποδομήσει το έργο της Δημοτικής Αρχής. Το αντίθετο. Θέλει να προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας μπροστά, άσχετα με τη Δημοτική Αρχή που διοικεί, αρκεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πυξίδα την ισότιμη συνεργασία των παρατάξεων.

Σταμάτης Μπεχράκης

Ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρθηκε με τη σειρά του στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα θεσμό τον οποίο, αντί η Δημοτική Αρχή να ενισχύει, μια και έχει το χαρακτήρα μιας μικρής τοπικής Βουλής, τον έχει μετατρέψει σε… Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, όλες οι μεγάλες αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα της πόλης δεν περνούν από τη βάσανο του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων.

Επίσης, ήταν αρκετά επικριτικός στο χαρακτήρα που θέλει να δώσει η Δημοτική Αρχή στον προλιμένα, μετατρέποντας ένα μοναδικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο της πόλης σε… τσιμέντο.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απαξίωση των Κοινοτήτων και της περιφέρειας του Δήμου Καλαμάτας, ενώ άσκησε κριτική στο χαρακτήρα των παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο της αγροτικής οδοποιίας. “Μεταξύ των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη εργολαβία υπάρχουν κι αυτές στο δρόμο που οδηγεί στους θησαυρούς της Αρχαίας Θουρίας. Ο αρχαιολογικός χώρος για να αναδειχθεί δε χρειάζεται μόνο τσιμέντο, αλλά πρόβλεψη για ενίσχυση του φωτισμού, ύπαρξη πεζοδρομίων και μια σειρά άλλες δράσεις που θα τον αναδείξουν με τον τρόπο που απαιτεί η ιστορία του”.

Χρήστος Αναστασόπουλος

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Χρήστο Αναστασόπουλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, “σε αντίθεση με τη σχετική κινδυνολογία, η απλή αναλογική δεν αποδεικνύεται απειλή για την κυβερνησιμότητα ενός Δήμου. Το πρόβλημα έγκειται αλλού. Αφενός, στις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες συνεχίζονται, με πιο πρόσφατη τη μεταβίβαση και άλλων αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και, αφετέρου, στις πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, με κορυφαία τη συνεργασία της με πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, η πρόσφατη καταδίκη του οποίου εκθέτει περαιτέρω το δήμαρχο, αλλά και στην προσπάθεια, κατά την τρέχουσα περίοδο προσεταιρισμού μεμονωμένων συμβούλων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης και μάλιστα όχι στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύγκλισης αλλά της διαπραγμάτευσης «θέσεων», όπου, μεταξύ άλλων λόγων, δημιουργούν απόσταση μεταξύ συμπολίτευσης και σημαντικής μερίδας της αντιπολίτευσης, στερώντας τη δυνατότητα ευρύτερων συνεργασιών”.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και  στα οικονομικά των ΟΤΑ. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι “η κυβέρνηση συστηματικά υπαναχωρεί απέναντι σε υποχρεώσεις της, τις οποίες έντεχνα μεταθέτει στους ΟΤΑ. Η υπαναχώρηση αυτή αναγκάζει τις Δημοτικές Αρχές – για διάφορους λόγους ανάλογα με την περίπτωση, όπως η υπευθυνότητα, η κοινωνική ευαισθησία, η αποφυγή του πολιτικού κόστους και η αποφυγή έκθεσης της φίλα προσκείμενης πολιτικής ηγεσίας – να αναλαμβάνουν ένα οικονομικό βάρος που δεν αφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις των Δήμων και που είναι δυσανάλογο της χρηματοδοτικής τους ικανότητας”.

Νίκος Χριστόπουλος

Τέλος, ο Νίκος Χριστόπουλος επισήμανε ότι για τα θέματα του πολιτισμού ο δήμαρχος δεν αφιέρωσε στον απολογισμό του παρά ελάχιστες λέξεις, δείχνοντας έτσι την απαξία του σε έναν τομέα που δίνει μόνο προστιθέμενη αξία στο Δήμο Καλαμάτας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο μέλλον του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντας αβέβαιη την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ, ενώ σημείωσε ότι το Μέγαρο Χορού θα πρέπει να λειτουργήσει με αυτόνομο τρόπο. Τελειώνοντας καυτηρίασε τη… ρηχότητα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, σημειώνοντας την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη