Ρέμα Λαγκάδας: Τα παθήματα του 2013 και του 2016 δεν έγιναν μαθήματα

Ρέμα Λαγκάδας: Τα παθήματα του 2013 και του 2016 δεν έγιναν μαθήματα

Έπνιξε δύο φορές μεγάλο μέρος της βόρειας και της δυτικής Καλαμάτας, με την τελευταία να «παίρνει» και ζωές συνανθρώπων μας. Η πρώτη ήταν το 2013 και η δεύτερη, και πιο φονική, το Σεπτέμβριο του 2016, μια νύχτα που δε θα ξεχάσουν πολλοί Καλαματιανοί.

Το ρέμα της «Λαγκάδας» έχει δώσει τα μηνύματά του και, μάλιστα, πολύ ηχηρά, αλλά «απευθύνεται» σε «κουφούς», που το αγνοούν επιδεικτικά. Και συνεχίζουν να το κάνουν, ακόμα και τώρα, λες και η μνήμη από τις επιπτώσεις είναι τόσο «κοντή», σαν του χρυσόψαρου. Έπειτα από μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή του 2016, γυρνούν σελίδα και προχωρούν σαν να μην έχει γίνει τίποτα.

Το φθινόπωρο πλέον βρίσκεται στη μέση του και το ρέμα δεν έχει καθαριστεί ούτε στοιχειωδώς, όχι να γίνουν ριζικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν το οποιοδήποτε κακό από μια μεγάλη νεροποντή. Φυσικά, ούτε λόγος για διαπλάτυνση της κοίτης ή άλλα αντιπλημμυρικά έργα.

Χθες, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε αρχίσει ήδη να μπουμπουνίζει και σίγουρα κάποιοι κάτοικοι της Καλαμάτας εύχονταν να μην έρθει καταιγίδα.

«Κοιμάται» όσο δε βρέχει

Με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής ακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες την πορεία του ρέματος, σε όσα σημεία μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση. Η βλάστηση και τα δέντρα πνίγουν την κοίτη, οι εγκιβωτισμοί και τα εμπόδια στο ρέμα φαντάζουν εφιάλτες σε μια ισχυρή νεροποντή και οι κάτοικοι κάνουν το σταυρό τους. Οι δε γηραιότεροι το θυμούνται ως κανονικό ρέμα, με πολύ πιο φαρδιά κοίτη και, κυρίως, ανοιχτό!

Η κοίτη πλέον σε ορισμένα σημεία έχει πλάτος μόλις λίγων εκατοστών, ενώ σε άλλα ούτε καν μπορείς να τη διακρίνεις από τη βλάστηση και τα δέντρα.

Το οδοιπορικό που κάναμε μόνο θλίψη και αγωνία μάς προκάλεσε για το τι μπορεί να συμβεί. Το ρέμα της Λαγκάδας «κοιμάται» όσο δε βρέχει… Όμως, αν αφουγκρασθείς, το ακούς να κάνει «τικ- τοκ, τικ-τοκ» σαν ωρολογιακή βόμβα.

Της Βίκυς Βετουλάκη