Στην Εκκλησία τα έσοδα των νεκροταφείων

Στην Εκκλησία τα έσοδα των νεκροταφείων

Απώλεια πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρνει το περιεχόμενο διάταξης (άρθρο 48) του υπουργείου Εσωτερικών που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την κτήση ελληνικής ιθαγένειας, ενώ απουσίαζε από το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Με τη διάταξη αυτή η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους Δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των Δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.

Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων για τα κοιμητήρια, έως και κατάρρευσή τους. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους Δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

«Έχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, εκπροσωπώντας την ΚΕΔΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, θα ζητήσει άμεση απόσυρση της διάταξης, για να υπάρξει διεξοδική συζήτηση του θέματος. Εάν το υπουργείο επιμείνει και η διάταξη ψηφιστεί, από πλευράς ΚΕΔΕ θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενο να αντικατασταθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι πόροι που αφαιρούνται από τους Δήμους και μεταφέρονται στην Εκκλησία.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως, το ανοιχτό “μέτωπο” Εκκλησίας-Δήμων είχε ανοίξει ήδη από τις αρχές Ιουνίου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος σε συνάντησή του με τον Π. Θεοδωρικάκο είχε αναφερθεί «στο ζήτημα των κοιμητηρίων, τονίζοντας πως υπάρχουν δήμαρχοι που θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές».