Ασκήσεις… επικαιρότητας

Ασκήσεις… επικαιρότητας

Δέκα έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ, εντάχθηκαν με απόφαση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)», ενώ σύντομα ακολουθεί -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- και το έργο του Μουσείου Χώρας.

Μέχρι να ανακοινωθεί και ο προϋπολογισμός για τη σημαντική πολιτιστική παρέμβαση στη Μεσσηνία, θα κάνουμε υπομονή…

***

Μία ακόμα δράση υλοποιεί το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εταιρεία UNILEVER-KLINEX υλοποιείται το πρόγραμμα «Καθαροί Ζούμε στα Σχολεία». Αυτό αφορά σε δωρεάν παροχή καθαριστικών προϊόντων για ένα έτος σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος εκ μέρους της εταιρείας Κλαίρης Κουντούρη και με τη σύμφωνη έγγραφη απόφαση της διευθύντριας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Θεοφανείας Σιούτη, ενώ για το πρόγραμμα ενημέρωση έλαβε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, πάσα προσφορά δεκτή…

***

Η πανδημία της Covid-19 αποκάλυψε ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, που υπήρχαν ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο ΟΟΣΑ το λέει. Λέει κι άλλα που και οι κότες ξέρουν και μόνο μουλάρια καμώνονται πως δεν ξέρουν: ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να «επενδύσουν περισσότερα στο υγειονομικό προσωπικό τους» και πως τα συστήματα υγείας πρέπει «να αναπτυχθούν, για να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κορυφώσεις ζήτησης». 

Έπρεπε να έχουν καλύτερη φροντίδα και δεν είναι μόνο ευχή να αναρρώσουν τάχιστα. Είναι κρίσιμης σημασίας για τη ζωή, είναι υπόθεση βαθύτατα πολιτική, που δεν μπορεί πίσω από ατομική ευθύνη να κρυφτεί.   

Τα δημόσια συστήματα υγείας σήκωσαν όλο το βάρος, αν και ήταν σε φάση «συστημικής αδυναμίας», όπως παραδέχτηκε και η ομάδα G20.

Ακούει κανείς;

***

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν αδικήματα από τους πολιτικούς αρχηγούς Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου.

Η εισαγγελέας έδωσε εντολή να διενεργήσει την έρευνα η Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα πρέπει να διακριβώσει αν προκύπτει, κατά περίπτωση, η διάπραξη των αδικημάτων της παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή.

Αφορμή για την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας αποτέλεσε καταγγελία του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη, προέδρου του κόμματος Νέα Δεξιά, η οποία θα διαβιβαστεί στη Βουλή εφόσον αφορά πολιτικά πρόσωπα.

Ο Φ. Κρανιδιώτης ανήμερα της επετείου σε αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέκρινε την κυβέρνηση, αναφέροντας πως ήταν “κάκιστο παράδειγμα ηγεσίας η ανοχή στα καραγκιοζιλίκια του ΚΚΕ”, “υπάρχουν δύο έννομες τάξεις: Για την Αριστερά και για τους άλλους”, ενώ αναφερόμενος στην Εισαγγελία έγραφε: “Εκεί στην Εισαγγελία, συγγνώμη για την ενόχληση, όλα καλά, πώς πάει;”.

Μάλλον έχουμε χάσει την μπάλα σε τούτη τη χώρα…

***

Στη «ζυγαριά» και οι νεκροί… Στατιστικά η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Χυδαίοι, μακάβριοι, αποκρουστικοί. Σάπιοι μέχρι το «κόκκαλο». Πολιτικοί εκφραστές ενός συστήματος που η οικονομία και οι αριθμοί της θα είναι πάντα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές.

Για έναν πιστό εκφραστή αυτής της θεωρίας – όσο χυδαίο και αν ακούγεται στα δικά μας αυτιά – είναι απόλυτα «φυσικό» να πανηγυρίζει την ώρα που η χώρα θρήνησε 210 νεκρούς μέσα στις δύο προηγούμενες μέρες. 

«Πανηγυρίζουμε όταν έχουμε 125 θύματα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον  ΣΚΑΪ. Δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος που η χώρα έχει μόνον 125 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και… αναλογικά πολύ λιγότερους από άλλες χώρες. Όταν ρωτήθηκε για την ευθύνη της κυβέρνησης σχετικά με την ανεξέλεγκτη πορεία του νέου κορωνοϊού, υποστήριξε ότι «έξω είναι χειρότερα»…

«Η Ελλάδα μας τα πηγαίνει καλύτερα» είπε ουρλιάζοντας (για να γίνει μάλλον πιο πειστικός) σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη χυδαιότητα του και συνέχισε: «Το Βέλγιο, μία από τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, είναι 12 φορές χειρότερα από τη χώρα μας […] Ναι, ότι είμαστε 12 φορές καλύτερα από το Βέλγιο το πανηγυρίζουμε. Εσείς δεν ξέρω πώς πανηγυρίζετε στη ζωή σας. Εγώ, ότι κυβερνάμε μια χώρα και είναι 12 φορές καλύτερη από Βέλγιο το πανηγυρίζω ΝΑΙ! Είμαστε καλύτεροι από όλους»!

Γεωργιάδη, οι νεκροί είναι άνθρωποι με πρόσωπο, με ζωή, με οικογένειες και με φίλους, δεν είναι αριθμοί. 

Γεωργιάδη, όταν χρησιμοποιείς τους νεκρούς για να κάνεις συγκρίσεις με τους νεκρούς άλλων χωρών για να αποδείξεις ποιος «είναι καλύτερος», είσαι χυδαίος…

***

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας […]». Το κάλεσμα απευθύνεται πρώτα και κύρια στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, γιατρούς, «να πρωτοστατήσουν σε αυτό τον αγώνα».

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα την επιστολή του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, στ’ αντιπροέδρου της Βουλής, γιατρού – πνευμονολόγου στο ΕΣΥ, προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητά να απαλλαγεί προσωρινά από τα καθήκοντα του αντιπροέδρου, για να συνδράμει στη μάχη κατά της πανδημίας στο Νομό Λάρισας.

Θα βρει μιμητές το κάλεσμα;

***

Ακριβά πληρώνει η ελληνική κοινωνία τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και των πλουσίων ιδιωτών, αφού με τα λεφτά που χάνονται κάθε χρόνο θα μπορούσαν σε αυτή τη δύσκολη για τη δημόσια υγεία στιγμή να καλυφθούν οι συνολικές ετήσιες αμοιβές περίπου 60 χιλιάδων νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Tax Justice Network, η χώρα μας χάνει κάθε χρόνο από τις καταχρηστικές πρακτικές φοροαποφυγής των πολυεθνικών και πλουσίων ιδιωτών 1,36 δισ. δολάρια. Εξ αυτών το 1 δισ. δολάρια χάνεται εξαιτίας της φοροδιαφυγής των ιδιωτών, ενώ τα υπόλοιπα 360 εκατ. δολάρια από τις καταχρηστικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών.

***

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε…

Α.Π.