Χωρίς παρατράγουδα ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Καλαμάτα

Χωρίς παρατράγουδα ο εορτασμός του Πολυτεχνείου στην Καλαμάτα

Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας: Η μνήμη “κέρδισε” τη λήθη…

Η κυβέρνηση με μια συνειδητή πολιτική επιλογή καταστολής επέλεξε χθες να βάλει σε… καραντίνα την ίδια τη Δημοκρατία, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε αστυνομοκρατούμενο τόπο και βάζοντας απέναντί της κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Χωρίς υπερβολή κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τιμής και μνήμης του Νοέμβρη του ’73, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, από ολιγομελή αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας, η αστυνομική… αντιπροσωπεία ήταν διπλάσια ή και τριπλάσια από την παρουσία των μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η γραμματέας Μαρία Βεργινάδη κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο, ενώ σύντομες δηλώσεις έκαναν οι πρώην βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

“Οι διεκδικήσεις της νεολαίας του Πολυτεχνείου το 1973 αποτελούν ζητούμενο και σήμερα και γι’ αυτό είμαστε εδώ”, τόνισε η Γιώτα Κοζομπόλη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πέτρου Κωνσταντινέα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής αναφέρονταν και τα εξής: “Ο φετινός Νοέμβρης συμπίπτει με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που δοκιμάζει το ΕΣΥ και ταυτόχρονα δοκιμάζει τις αντοχές των πιο αδύναμων νοικοκυριών, φέρνει φτώχεια, ανεργία και βαθιά οικονομική κρίση, καθώς η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη επιμένει νεοφιλελεύθερα να μη στηρίζει το ΕΣΥ και να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο φετινός Νοέμβρης όχι μόνο δεν είναι μήνας λήθης, αλλά αντίθετα είναι μήνας ενεργού μνήμης των αγώνων της νεολαίας, που με την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 έδωσε ισχυρό χτύπημα στη Χούντα.

Όσο και αν θέλει το σύστημα και οι αρνητές των θυμάτων του Πολυτεχνείου να σβήσουν την εξέγερση του Νοέμβρη του ’73, ούτε τα κατάφεραν και ούτε θα τα καταφέρουν”.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΔΕΔΥ
Το Πολυτεχνείο εμπνέει το παρόν και το μέλλον των εργαζόμενων

Τα μέλη της διοίκησης του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Γαλιώτος και  Γρηγόρης Τσώνης, κατέθεσαν χθες το μεσημέρι στεφάνι για τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και μυλεργατών της Καλαμάτας.

Σε ανακοίνωση δε του Νομαρχιακού Τμήματος αναφέρεται, μεταξύ άλλων: “Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική  αμερικανοκίνητη  δικτατορία και τα αιτήματα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες, οι ηρωικές εξάρσεις του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια, αποτελούν οδηγό για τα δικά μας αγωνιστικά βήματα στο παρόν και στο μέλλον. Το κεντρικό σύνθημα: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, που ενέπνευσε τους αγώνες του λαού μας, είναι και σήμερα στον πυρήνα των διεκδικήσεων του εργατικού-λαϊκού κινήματος και της νεολαίας».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Το μήνυμα της εξέγερσης είναι διαχρονικό και επίκαιρο
Συγκέντρωση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από το ιστορικό Δημαρχείο, για την απότιση τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, πραγματοποίησε χθες το ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε από την Τομεακή Επιτροπή του κόμματος ο Βασίλης Μπίζας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το κρεσέντο αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επέδειξε, αυτό που επιδίωξε δεν ήταν φυσικά η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Βασίλης Μπίζας κατήγγειλε όργιο αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας στην Αθήνα, απέναντι στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, η οποία τόνισε ότι τηρούσε όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας.

Το μέλος της Τομεακής Επιτροπής τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πίσω από το σκηνικό σύγκρουσης θέλει να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας. “Αυτοί φταίνε για τα χιλιάδες κρούσματα, για τους δεκάδες θανάτους κάθε μέρα”, ανέφερε.

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταγγέλλει το “όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής». Συμπληρώνει, δε, πως “απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών”.

Α.Π.

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
17 Νοεμβρίου 1973: Οι νέοι δεν ξεχνούν
Στεφάνι τοποθέτησε χθες στο χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ) η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας.

«Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια», σημειώνει σε σχετικό μήνυμά της, «από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί τον αγώνα σύμβολο της νέας γενιάς για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ως Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη ΑΕΙ Καλαμάτας είμαστε από τις περιφερειακές οργανώσεις της ΠΑΣΠ που κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη καταθέτει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου και συμμετέχει στο μπλοκ της αιματοβαμμένης σημαίας, ξεκινώντας με αυτή την πορεία ως την αμερικανική πρεσβεία.

Φέτος με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, τιμήσαμε τη μνήμη των πεσόντων και των αγωνιστών εκείνης της ημέρας καταθέτοντας στεφάνι κάτω από το πανό το οποίο τοποθετήσαμε στο χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πρώην ΤΕΙ), τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Παρόλα αυτά, τα επόμενα χρόνια δε θα πάψουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή!

Το Πολυτεχνείο αποτελεί την τομή ανάμεσα στις δυνάμεις τις Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Λαϊκής Κυριαρχίας και εκφράζει τον πόθο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της ελληνικής νεολαίας για Ελευθερία και Δημοκρατία».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Συμβολική εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Συμβολική εκδήλωση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας πραγματοποίησε χθες το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την υγεία, εκπροσωπούμενο από τον πρόεδρο, το γραμματέα και μέλη του Δ.Σ., εγκατέστησε έξω από τα γραφεία μικροφωνική, όπου ακούγονταν τραγούδια που αναφέρονταν στην εποχή και συνθήματα για το σημερινό χαρακτήρα της επετείου, «που είναι η οργάνωση του αγώνα ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να ζούμε με ψίχουλα, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που αλλάζουν σύνορα και δολοφονούν λαούς προκειμένου να εξασφαλίσουν πηγές και δρόμους ενέργειας και τη μερίδα του λέοντος στις αγορές που ανοίγονται πάνω στα ερείπια» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.