Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για “Black Friday”: «Αυτό που γίνεται είναι αθέμιτος ανταγωνισμός»

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας για “Black Friday”: «Αυτό που γίνεται είναι αθέμιτος ανταγωνισμός»

 Λίλιαν Ψυλλάκη: «Βιώνουμε δύο πανδημίες, της υγείας και της οικονομίας»

Το μεγάλο πλήγμα που έχει υποστεί το λιανεμπόριο της περιοχής μας, αλλά και γενικά, όχι μόνο από το lockdown, αλλά και από την έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου από μεγάλες εταιρείες, πολυκαταστήματα και πολυεθνικές, υπογράμμισε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψυλλάκη, μιλώντας στο «Θάρρος».

Όσο για τη σημερινή “Black Friday”, η κα Ψυλλάκη τόνισε ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς τα περισσότερα μικρά τοπικά καταστήματα δεν έχουν καν ιστοσελίδα της επιχείρησης, όχι ηλεκτρονικό κατάστημα, για να μπορούν να κάνουν πωλήσεις.

Αθέμιτος ανταγωνισμός
«Αυτό που γίνεται αυτή την περίοδο του lockdown και της Black Friday είναι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός. Κάθε χρόνο είναι αλήθεια ότι μας βοηθούσε κι εμάς. Είναι μια αμερικάνικη συνήθεια που υιοθέτησαν και οι δικοί μας, κυρίως οι πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Λόγω της ύφεσης που περνάμε τα τελευταία χρόνια, την υιοθέτησαν και οι μικρές επιχειρήσεις. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λέμε Black Friday στην Αμερική. Αυτή τη στιγμή, όμως, που βιώνουμε αυτό το lockdown και το λιανεμπόριο είναι κλειστό, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα μικρά μαγαζιά που δεν έχουν διαδικτυακές πωλήσεις δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Προσωπικά είμαι κατά της Black Friday, γιατί τη δεκαετία της ύφεσης είμαστε όλα τα καταστήματα σε μια συνεχή έκπτωση. Όλο το χρόνο έχουμε προσφορές και τέσσερις φορές το χρόνο κανονικές εκπτώσεις, ενώ οι φόροι είναι στα ύψη και δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας», τόνισε η κα Ψυλλάκη.

«Φυτοζωούμε αυτή την περίοδο οι μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε η κα Ψυλλάκη και συνέχισε: «Αν δε μας ανοίξουν εγκαίρως, δε θα κάνουμε τίποτα. Τα Μέσα Ενημέρωσης έχουν κατακλυσθεί από διαφημίσεις με ηλεκτρονικές πωλήσεις. Όταν ανοίξουμε όλοι θα έχουν ψωνίσει μέσω ίντερνετ. Όταν ο κόσμος είναι μέσα στο σπίτι του και έχει αγοράσει ό,τι χρειάζεται, δε θα ψωνίσει ούτε τις γιορτές. Αν τελικά ανοίξουμε 14 Δεκεμβρίου, όπως ψιθυρίζεται, το έχουμε χάσει το παιχνίδι».

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας παρατήρησε ακόμη ότι όλο αυτό που συμβαίνει έχει αυξήσει και τις απάτες στο ίνερνετ, παρόλα αυτά οι ηλεκτρονικές αγορές «οργιάζουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το μέλλον: «Δεν είμαι μόνο η Black Friday. Γενικά οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στο μικρό λιανεμπόριο. Είναι το μέλλον βέβαια, αλλά πολλά μικρά καταστήματα, δεν έχουν ούτε ιστοσελίδα, ενώ σε κάποια προϊόντα δεν είναι εύκολο να διαπιστώσεις την ποιότητά τους (όπως, για παράδειγμα, ό,τι αφορά ύφασμα) από το διαδίκτυο».

Δύο πανδημίες
Η κα Ψυλλάκη σημείωσε ότι θα μπορούσαν να παρθούν κάποια μέτρα που να βοηθούν και το λιανεμπόριο. Για παράδειγμα, πρότεινε αντί για καθολικό κλείσιμο να εφαρμοσθεί μειωμένο ωράριο. Να ανοίγουν οι επιχειρήσεις στις 9.00 το πρωί και στις 4.00 το απόγευμα να έκλειναν τα πάντα. «Αυτό το lockdown πιστεύω θα ήταν πιο χρήσιμο. Δυστυχώς, με το νέο χρόνο τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους μας, όχι μόνο για το λιανεμπόριο. Όλα τα επαγγέλματα έχουμε μπει σε μια βάρκα και πλέουμε στο πέλαγος, χωρίς να ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Το ότι οι επιταγές ή τα δάνεια πάνε πίσω, δε σημαίνει τίποτα. Θα τα πληρώσουμε όλα μαζεμένα και την ίδια στιγμή οι εισπράξεις θα είναι μειωμένες. Κι αν μπούμε σε lockdown πάλι μετά τις γιορτές; Τι θα γίνει;  Βέβαια, προέχει η υγεία γιατί βιώνουμε κάτι που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Βιώνουμε, όμως, δύο πανδημίες, της υγείας και της  οικονομίας. Θέλω όμως να πιστεύω ότι θα είναι θετικά τα πράγματα με τη νέα χρονιά, θα έχουμε και θεραπεία και εμβόλιο και το 2020 θα μείνει μια πολύ κακή ανάμνηση», κατέληξε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Της Βίκυς Βετουλάκη