Εγκρίθηκε η λειτουργία νέου λατομείου στον «Κοκκινόβραχο»

Εγκρίθηκε η λειτουργία  νέου λατομείου στον «Κοκκινόβραχο»

Η έλλειψη αδρανών υλικών αποτελούσε τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Μεσσηνίας. Επί εποχής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν θεσμοθετηθεί λατομικοί χώροι στη θέση «Κοκκινόβραχος» στην Άνω Άμφεια, που όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν όπως είχε προγραμματισθεί, ενώ υπήρξαν κατά καιρούς και διάφορα προβλήματα με τα όριά τους.

Η συγκεκριμένη λατομική περιοχή, έκτασης 4.000 στρεμμάτων, καθορίστηκε αρχικά το 1983, ενώ το 1987 με απόφαση του τότε νομάρχη Μεσσηνίας επεκτάθηκαν τα όριά της. Το 1988 έγινε η χωροταξική κατανομή της λατομικής περιοχής σε 6 λατομικούς χώρους. Το 2010, όμως, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος ζήτησε την εξέταση της νομιμότητας της απόφασης καθορισμού της λατομικής περιοχής και της διευθέτησης του προβλήματος που έχει ανακύψει σχετικά με την απόστασή της από τους όμορους οικισμούς.

Το 2014 η αρμόδια Επιτροπή ομόφωνα εισηγήθηκε την τροποποίηση των ορίων της λατομικής περιοχής και συγκεκριμένα τη μείωση της έκτασής της στην έκταση των 3.047,172 στρεμμάτων.

Νέο λατομείο
Έκτοτε ήταν μισθωμένη μόνο μια θέση, ενώ μια δεύτερη χρησιμοποιούσε ο ΜΟΡΕΑΣ για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Χθες, έπειτα από πολλές παλινωδίες, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία λατομείου αδρανών υλικών εντός λατομικής περιοχής στη θέση «Κοκκινόβραχος» με φορέα την εταιρεία «Έτοιμο Σκυρόδεμα Μεσσηνία ΕΠΕ».

Την απόφαση, μάλιστα, αυτή χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο ανταγωνισμός: «Θα έχουμε τη δυνατότητα για ανταγωνιστικότερες τιμές για τα αδρανή υλικά και έτσι θα μειωθεί το κόστος των δημόσιων και των ιδιωτικών έργων», τόνισε.

Ο υπό εκμετάλλευση λατομικός χώρος αποτελεί δημόσια δασική έκταση και βρίσκεται στα διοικητικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Άνω Άμφειας. Ο συγκεκριμένος έχει εμβαδόν 363.190,29 m2 (ή 363,19 στρέμματα).

Για τη λειτουργία του θα χρησιμοποιηθεί κινητός μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως φορτωτές, εκσκαφείς, διατρητικά μηχανήματα κ.λπ. Η συνολική ισχύς του μηχανολογικού εξοπλισμού θα είναι της τάξης των 2.043 HP. Με την έναρξη της δραστηριότητας στο λατομείο θα απασχολούνται συνολικά πέντε άτομα: ένας χειριστής διατρητικού, ένας χειριστής σπαστήρα, ένας γομωτής – πυροδότης και δύο χειριστές μηχανημάτων.

Για 70 χρόνια
Κατά τη φάση κατασκευής θα γίνουν οι απαραίτητες προκαταρκτικές εργασίες, προκειμένου να είναι δυνατή η λατομική εκμετάλλευση του χώρου. Στη φάση αυτή θα γίνει η αρχική αποψίλωση στη θέση που θα δημιουργηθούν οι βαθμίδες εξόρυξης και η αρχική διάνοιξη των οδών προσπέλασης στους χώρους που θα γίνεται η εξόρυξη. Τόσο η αποψίλωση όσο και η διάνοιξη οδών εντός του λατομικού χώρου θα συνεχιστούν και στη φάση της λειτουργίας. Η χρονική διάρκεια της φάσης αυτής υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του ενός έτους.

Στην επόμενη  φάση, αυτή της λειτουργίας, θα γίνει η ανάπτυξη των βαθμίδων εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου. Ταυτόχρονα θα γίνουν και οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου με τη δημιουργία φυτεύσεων σε όλες τις επιφάνειες του λατομείου, όπως δάπεδα βαθμίδων εξόρυξης, τελικές πλατείες, πρανή δρόμων.

Η φάση αυτή θα έχει διάρκεια περίπου όσο και αυτή της λειτουργίας του λατομικού χώρου (70 έτη μαζί με την κατασκευή του έργου).  

Η δε παραγωγή υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 50.000-100.000 τόνων ανά μήνα έτοιμων προϊόντων αδρανών υλικών, ανάλογα με τη ζήτηση από την αγορά.

Της Βίκυς Βετουλάκη