Γεγονός η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Γεγονός η ηλεκτρική διασύνδεση  της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Σχεδόν έτοιμη είναι η Κρήτη για να λάβει ρεύμα από την Πελοπόννησο, καθώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σε τελικό στάδιο.

Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, η πόντιση του καλωδίου της Prysmian, η οποία αποτελεί μία εκ των αναδόχων για το μεγάλο αυτό έργο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, φέρνοντας την Κρήτη ακόμα πιο κοντά στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο.

Όσον αφορά στο καλώδιο της «Ελληνικά Καλώδια», αυτή ξεκίνησε στα μέσα του τρέχοντος μήνα και η ολοκλήρωση παραμένει εντός του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς στόχος είναι η Κρήτη να λάβει ρεύμα από την Πελοπόννησο από τα τέλη του 2020 ή, έστω, από τον Ιανουάριο του 2021.

Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο

Το καλώδιο της Prysmian αφορά στο δεύτερο μέρος του έργου της προαναφερόμενης διασύνδεσης και το κόστος του ανέρχεται στα 157,48 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 127 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Αποτελείται από το πλήρες έργο της μελέτης, προμήθειας και εγκατάστασης συστήματος καλωδίων ισχύος και οπτικών ινών, μεταξύ του λάκκου συνδέσμων μετάβασης Πελοποννήσου (Νεάπολη Βοιών) και Κρήτης (Νωπήγεια Χανίων), συμπεριλαμβανομένων των λάκκων.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 28 Νοεμβρίου του 2018 και η ολοκλήρωση του έργου, η οποία αναμενόταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, πήρε μία μικρή «παράταση», η οποία ωστόσο μπορεί να δικαιολογηθεί εν μέρει από τις άνευ προηγουμένου συνθήκες που ισχύουν τόσο με τo lockdown του Μαρτίου όσο και αυτό του Νοεμβρίου.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Βέβαια, εκτός από τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη που θα επιφέρει η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διασύνδεσης, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας θα δουν τους λογαριασμούς τους να «ξεφουσκώνουν», καθώς θα μειωθούν οι σχετικές χρεώσεις ΥΚΩ.

Υπενθυμίζεται πως το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο είναι ιδιαίτερα υψηλό εφόσον οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι, κρητικής προέλευσης, ετήσιες επιβαρύνσεις ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) που μετακυλίουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα προσεγγίζουν το κόστος υλοποίησης της «μικρής» διασύνδεσης (περί τα 330 εκατ. ευρώ), καθιστώντας την μια εξαιρετικά συμφέρουσα επένδυση.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com