Η Αναστασία και ο Νίκος μας προ(σ)καλούν σε Lock Down Challenge!

Η Αναστασία και ο Νίκος  μας προ(σ)καλούν σε Lock Down Challenge!

Εσείς έχετε βάλει προσωπικούς στόχους κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και πόσο συνεπείς είστε στην υλοποίησή τους; Η σελίδα Lockdown Challenge GR στο facebook είναι ένας μικρός παράδεισος μεταδοτικής αισιοδοξίας και αλληλοκινητοποίησης, αναδεικνύοντας συν τοις άλλοις τις καλές πλευρές των social media.

Οι διαχειριστές και τα μέλη της μας παρακινούν με το παράδειγμά τους σε άθληση, (τρέξιμο, μποξ, βαράκια, ποδήλατο…), διάβασμα βιβλίων, ξένες γλώσσες και εν γένει εκμάθηση καινούργιων δεξιοτήτων, νέες συνταγές και υγιεινή διατροφή, δουλειές και όμορφες πινελιές στο σπίτι και στον κήπο, μεγάλες βόλτες με το σκύλο μας, αποδοτικότερη και προγραμματισμένη ζωή, βελτίωση των σχέσεων με τους αγαπημένους μας… Μικρές έξτρα επιβραβεύσεις, συγκέντρωση χρημάτων για καλό σκοπό και νέες κάθε φορά ιδέες εμπλουτίζουν τον «κόσμο» του Lockdown Challenge, που έχει σχέδια και μετά την «καραντίνα»…

Ας μας τα πουν, όμως, καλύτερα οι εμπνευστές της ιδέας, η Μεσσήνια (με καταγωγή από Δώριο και Καλαμάτα) Αναστασία Κουτσούκου και ο Νίκος Μαυράκης από τη Ρόδο…

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα του lock down challenge και πού στοχεύει;


Νίκος: Όταν ανακοινώθηκε το ελληνικό lockdown, πήρα την απόφαση να θέσω κάποιους στόχους τους οποίους θέλω να πραγματοποιήσω μέχρι το τέλος της καραντίνας και τους δημοσίευσα στο λογαριασμό μου στο Facebook. Η Αναστασία ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου και μου είπε ότι η ανάρτησή μου την ώθησε να θέσει και αυτή κάποιους προσωπικούς στόχους και μου ζήτησε αν θα ήθελα να γίνουμε accountability partners, δηλαδή να κρατάμε “υπόλογους” τους εαυτούς μας και να κινητοποιούμε καθημερινά ο ένας τον άλλον, για να μην εγκαταλείψει κανένας μας την προσπάθεια.

Λίγα λεπτά αργότερα σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε την ομάδα και να παρακινήσουνε και τους υπόλοιπους Έλληνες να κάνουν το ίδιο με εμάς!

Mε την Αναστασία δεν είχαμε μιλήσει ποτέ πριν τηλεφωνικά. Απλά ήμασταν φίλοι μέσω στο Facebook, το οποίο κι αυτό προέκυψε από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Η ομάδα, λοιπόν, αυτή είναι ένα αποτέλεσμα της δύναμης των social media και της κινητοποίησης δύο ανθρώπων να ψάχνουν για δημιουργικές ιδέες, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης ύφεσης.

Αναστασία: Ξεκινήσαμε εντελώς τυχαία, θα έλεγε κανείς. Το post του Νίκου ήταν η αφορμή που ενέπνευσε κι εμένα. Η ερώτηση που κάναμε στον εαυτό μας ήταν μία: μήπως υπάρχει και άλλος κόσμος που νοιώθει όπως εμείς; Και έτσι εν μια νυκτί ξεκίνησε το LockdownChallengeGR, με στόχο να τολμήσουμε, να ανακαλύψουμε, να μοιραστούμε και να κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας ώστε να φτιάξουμε μια αλυσίδα συνεργασίας, θετικής ενέργειας, χαράς και προσωπικής ανάπτυξης και να το μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα.

-Τι σας έκανε εντύπωση στην ανταπόκριση του κόσμου;
Νίκος: Θα έλεγα ότι περισσότερο επιβεβαιώθηκε, παρά ότι έκανε εντύπωση, ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα άτομα που τους ενδιαφέρει πραγματικά η προσωπική τους βελτίωση και που προσπαθούν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, ακόμα και αν το γενικότερο κλίμα είναι αρνητικό.

Αναστασία: Ο κόσμος ταλανίζεται από πολλά προβλήματα -κάτι που είναι εκτός του δικού μας ελέγχου. Όμως, για εκείνα τα κομμάτια της ζωής μας όπου μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, η επαφή και η δύναμη της ανθρώπινης συνεργασίας είναι ακριβώς αυτή η μικρή ώθηση που έχουμε όλοι μας ανάγκη και είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να μειώσουμε τις πηγές άγχους και να δημιουργήσουμε καινούργιες συναρπαστικές βελτιώσεις στη ζωή μας. Αυτό νιώθουμε ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.

-Υπάρχουν περιπτώσεις επιτευγμάτων που εξέπληξαν κι εσάς τους ίδιους;
Νίκος: Ένας κύριος ανέβασε φωτογραφίες από μια τεχνητή λίμνη με ψαράκια που κατασκεύασε κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην αυλή του. Αυτό μου άρεσε ιδιαίτερα, όπως και το απίστευτο χριστουγεννιάτικο στόλισμα που έκανε μια γνωστή μου στο σπίτι της για να νιώσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα τα παιδιά της, ακόμα και μέσα στην καραντίνα!

Αναστασία: Ναι, φυσικά. Είναι όλα ενδιαφέροντα και μοναδικά, όμως όταν μέλος από την Αυστραλία με το μικρό γιο του μέσα από το νοσοκομείο μοιράστηκε το στόχο τους, να βγουν γρήγορα και να ξαναπαίξουν video games στο σπίτι τους, αυτό με έκανε να νιώσω ότι, όπου και αν βρισκόμαστε και όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, η δύναμη της κινητοποίησης και της ανθρώπινης αλυσίδας έχουν δύναμη!

 -Οι άνθρωποι που συμμετέχουν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;
Νίκος: Νομίζω ότι είναι άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει αν θα σχολιάσει ο κόσμος τις προσωπικές αναρτήσεις τους σε μια δημόσια ομάδα, και επίσης πιστεύω πως είναι άτομα τα οποία χαίρονται να βλέπουν την πρόοδο των άλλων χωρίς ζήλια.

Αναστασία: Νομίζω στο τέλος όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε ανάγκη την ανθρώπινη επαφή.

-Πώς βοηθάει η ομάδα και η δημόσια “δέσμευση” την εκπλήρωση της πρόκλησης;
Νίκος: Πιστεύω ότι η δέσμευση για την εκπλήρωση των στόχων μας δημόσια θα βοηθήσει τον κάθε συμμετέχοντα να πάει αρκετά βήματα πιο μακριά από το αν δεν είχε πάρει μέρος σε αυτήν την πρόκληση. Για τον εαυτό μου είμαι απόλυτα σίγουρους για αυτό.

Αναστασία: Πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα να γράφεις! Όσο χαζό και τετριμμένο μπορεί να φαίνεται, το να καταγράφεις πληροφορίες σε ένα χαρτί, μια ατζέντα ή όπου αλλού σε βολεύει, στην περίπτωσή μας στα μέλη της ομάδας, βοηθάει. Ο στόχος σου γίνεται πιο χειροπιαστός κι αρχίζεις να συνειδητοποιείς καλύτερα τι θες να κάνεις και πώς μπορείς να αγωνιστείς για να το καταφέρεις.

Η αποτύπωση των στόχων σου σε ένα χαρτί προσδίδει κατά κάποιον τρόπο μια επισημότητα σε αυτούς, γιατί είναι ένα είδος εξωτερίκευσης της εσωτερικής σου επιθυμίας κι επιπλέον ενισχύει το κίνητρό σου, άρα και τη δέσμευσή σου απέναντι σε αυτούς τους στόχους. Ήδη φαίνεται να λειτουργεί και σε μένα την ίδια που μέσα από την όλη διαδικασία έχω ξεπεράσει και δικούς μου φόβους και ανασφάλειες.

-Μετά την καραντίνα η ομάδα θα έχει λόγο ύπαρξης; Μπορεί να μετουσιωθεί σε κάτι άλλο;
Νίκος: Η αλήθεια είναι πως το σκεφτόμαστε έντονα με την Αναστασία και πιστεύω ότι πριν από το τέλος της καραντίνας θα ανακοινώσουμε στον κόσμο κάτι αρκετά ενδιαφέρον όσο αφορά στο μέλλον της ομάδας!

Αναστασία: Η ομάδα ξεκίνησε για όσο διαρκεί η καραντίνα, όμως, όπως όλα γύρω μας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ολοένα εξελίσσεται…

-Εσείς πώς βιώνετε την όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό και το «κλείσιμο»;
Νίκος: Εγώ προσωπικά βιώνω την κατάσταση πάρα πολύ δημιουργικά και χαρούμενα. Κάθε μέρα προσπαθώ να κάνω κάτι για να δυναμώσω το σώμα μου, τις σχέσεις μου, τα οικονομικά μου, αλλά και τον εσωτερικό μου κόσμο. Όλοι μας μπορούμε να εστιάσουμε σε πράγματα τα οποία μπορούμε να ελέγξουμε αντί να αφήσουμε μια κρίση, όπως αυτή η πανδημία, να μας αφήσει αδρανείς.

Αναστασία: Στην αρχή δε σου κρύβω ότι ένιωσα ένα “πάγωμα”, όμως πολύ γρήγορα εστίασα σε όλα όσα με ενδιαφέρουν. Βοήθησε και η επαγγελματική μου ιδιότητα (σ.σ. με το σύζυγό της έχουν μια εταιρεία Πληροφορικής) και μπορώ να εργαστώ οπουδήποτε. Προσωπικά, αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και στους δικούς μου ανθρώπους και ανακαλύπτουμε μαζί νέους τρόπους επικοινωνίας. Και στο μυαλό μου είναι μια ευκαιρία για εξέλιξη, κάτι που όλοι μας μπορούμε με μικρά μικρά βήματα να κάνουμε σε όποιον τομέα της ζωής μας μας ενδιαφέρει.

-Η σελίδα προτρέπει τον κόσμο να λειτουργήσει θετικά και δημιουργικά. Μπορούν πράγματι να υπάρξουν οφέλη μέσα από την πανδημία και ποια μπορεί να είναι αυτά;
Νίκος: Εάν κάποιος μπορεί να τα πάει καλά στα προσωπικά, στα επαγγελματικά και στα οικονομικά του και κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης ύφεσης, τότε μπορεί να τα πάει άριστα όταν τα πράγματα επιστρέψουν στην ευημερία. Θα ήθελα να κινητοποιήσω τον κόσμο να μην περιμένουν να τελειώσει η κρίση, αλλά να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν κάθε μέρα χρησιμοποιώντας το χρόνο που έχουν όσο πιο δημιουργικά γίνεται, για να βγουν από την καραντίνα καλύτεροι από πριν. Η αφοσίωση στην προσωπική βελτίωση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει ο καθένας μας για τον εαυτό του, αλλά και κατά επέκταση για τον προσωπικό του κύκλο.

Αναστασία: Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία, αυτή της αδράνειας. Οι μεγάλες κρίσεις μάς αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε πεποιθήσεις, να αλλάξουμε συνήθειες και να υπερβούμε προσκολλήσεις, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο. Μακροπρόθεσμα τα οφέλη είναι περισσότερα. Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους πιο κοντά και γίνεται εμφανές ότι όλοι και όλα είναι αλληλένδετα. Πιστεύω ότι οι κρίσεις επιταχύνουν την εξέλιξη και είναι η καλύτερη ευκαιρία για αλλαγή. Η προτροπή μου είναι να μοιραστούμε τους στόχους μας και το πού θέλουμε να είμαστε όταν βγούμε από την καραντίνα, κι ας αρχίσουμε από το τώρα με σταθερά, θετικά βήματα. Είμαι σίγουρη ότι μόνο καλό και δημιουργικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη