Καθηγήτρια Βιολογίας – Νανοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκλέχθηκε η Καλαματιανή Μαρία Γαζούλη

Καθηγήτρια Βιολογίας – Νανοϊατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκλέχθηκε η Καλαματιανή Μαρία Γαζούλη

Στη βαθμίδα της καθηγήτριας με γνωστικό αντικείμενο «Βιολογία – Νανοϊατρική» στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εκλέχθηκε η Καλαματιανή μοριακή βιολόγος, Μαρία Γαζούλη. 

Η Μαρία Γαζούλη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε και τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο στην Καλαμάτα και εισήχθη στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ από το Τμήμα Βιολογίας το 1998.

Εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Cell Biology and Pharmacology Department του Πανεπιστημίου “Georgetown” των ΗΠΑ. 

Το 2003, επιστρέφοντας από την Αμερική, ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κίττα, συμμετέχοντας σε ερευνητικές δραστηριότητες σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Γοργούλη. 

Στη συνέχεια το 2006 εκλέχτηκε λέκτορας Βιολογίας στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ανάγνου και το 2016 εκλέχθηκε αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας. Έχει επίσης εργαστεί και εκπαιδευτεί ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως τα Northestearn University, Boston, USA, Universita Degli Studi di Sassari, Italy, και Institute of Pathology, Friedrich-Alexander University Erlangen-Nurnberg, Erlangen, Germany. Είναι ενεργό μέλος διεθνών εταιρειών όπως τoυ Εuropean Crohn & Colitis Organization, διεθνών ερευνητικών δικτύων και συντακτικών επιτροπών περιοδικών.

Η Μαρία Γαζούλη έχει εστιάσει την έρευνά της στη μελέτη της Μοριακής Βάσης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του εντέρου και των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, όπου έχει συνεισφέρει σημαντικά στη διεθνή βιοϊατρική βιβλιογραφία. To 2008 συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που ανέδειξε τα πρώτα γονίδια που σχετίζονται με την ελκώδη κολίτιδα και τα αποτελέσματα των μελετών της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά με υψηλή απήχηση, όπως Gastroenterology, Gut, Nature Genetics, International Journal of Cancer, Oncotargets κ.λπ. Συμμετέχει και είναι επιστημονική υπεύθυνη σε αρκετά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, όπως και αξιολογήτρια ελληνικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και πανεπιστημίων. 

Σήμερα έχει 200 περίπου διεθνείς δημοσιεύσεις, κεφάλαια σε βιβλία, 6 πατέντες και τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα με 4.060 ετεροαναφορές, σύμφωνα με το Scopus.

Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία, όπως το 2006 Βραβείο για το άρτιο επιστημονικό έργο από την UNESCO – L’ OREAL υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη, Διάκριση στο Φωτείνειο Διαγωνισμό με Απόφαση Συγκλήτου ΕΚΠΑ κ.λπ. και υποτροφίες, όπως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και από το Ίδρυμα Fulbright για έρευνα και εκπαίδευση στη Νανοϊατρική στο University of Maryland, NanoCenter, USA. 

Το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο αριστείας “Καραθεοδωρή” από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Σημαντικό είναι και το διδακτικό της έργο. Συμμετέχει ενεργά στην εκπαίδευση τόσο των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής όσο και σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Έχει δώσει διαλέξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιβλέπει και καθοδηγεί τόσο μεταπτυχιακούς σε επίπεδο Master όσο και διδακτορικούς φοιτητές και μεταδιδάκτορες. Επίσης είναι συντονίστρια τριών προγραμμάτων εκπαίδευσης εξ αποστάσεως του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.