Διήμερο συνέδριο με τίτλο «Αναβίωση Ιστορικών Οικισμών – Η περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι» θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Παλιό Ρωμύρι», σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα P4architecture και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ιστορία των εγκαταλελειμμένων οικισμών της Ελλάδας, εστιάζοντας στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και στις στρατηγικές που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη επανακατοίκησή τους.
Το συνέδριο αφορμάται από την περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι Μεσσηνίας και επιδιώκει να συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως ζωντανού πεδίου γνώσης, προσφέροντας προτάσεις για τη βιώσιμη συνέχειά της.
Την πρώτη ημέρα θα πραγματοποιηθούν κύκλοι εισηγήσεων από διακεκριμένους ομιλητές και η παρουσίαση των σπουδαστικών εργασιών καταγραφής κτηρίων του οικισμού, που έγιναν ύστερα από επίσκεψη της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ σε αυτόν την άνοιξη του 2023.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία θα παρουσιαστεί επίσης η Στρατηγική Αναβίωσης για το Ρωμύρι.
Τη δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον οικισμό Ρωμύρι, με στόχο να εξερευνηθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά και ο φυσικός του πλούτος.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 9 Νοεμβρίου
9.00 π.μ. Συνέδριο, Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
6.30 μ.μ. Εγκαίνια Έκθεσης, Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
Κυριακή 10 Νοεμβρίου
11 π.μ. Επίσκεψη και περίπατος στον οικισμό Ρωμύρι Μεσσηνίας.
Η επίσκεψη θα κλείσει με μια μικρή γιορτή.
Τι είναι το Ρωμύρι
Ο οικισμός Ρωμύρι είναι ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αγροκτηνοτροφικού οικισμού της Νότιας Πελοποννήσου. Οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, εν μέσω δικτατορίας,
το 1968, λόγω δυσκολίας διασύνδεσής του με την υπόλοιπη περιοχή. Από τότε ο οικισμός έμεινε σε εγκατάλειψη. Σήμερα στο Ρωμύρι συναντά κανείς όλα τα χαρακτηριστικά των ιστορικών ορεινών οικισμών της Πελοποννήσου, καθώς έχει παραμείνει σε μια προνεωτερική εποχή, ανεπηρέαστη από σύγχρονες αλλοιώσεις. Από το 2010, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το παλιό Ρωμύρι» ξεκίνησε την πρωτοβουλία αναβίωσης του οικισμού αποκαθιστώντας τις τέσσερις εκκλησίες του.
Το 2018 η αρχιτεκτονική ομάδα P4architecture κλήθηκε να αναλάβει εθελοντικά τη στρατηγική μελέτη αναβίωσης, καθώς και τις μελέτες αποκατάστασης των υπόλοιπων δημόσιων κτηρίων και χώρων του οικισμού.
Το 2023, ύστερα από πρόσκληση, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του Μαθήματος «Κατασκευαστική Ανάλυση και Επέμβαση σε Παραδοσιακά Κτήρια», επισκέφτηκε τον οικισμό Ρωμύρι και επιχείρησε μια πλήρη καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, εστιάζοντας σε τέσσερα κτίσματα-κλειδιά, προκειμένου να πλαισιωθούν αρτιότερα οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει.