Κώστας Ηλιόπουλος: Με την Καλαμάτα θέλω να φτάσουμε στο ανώτερο επίπεδο, να παίξουμε Α’ Εθνική…

Κώστας Ηλιόπουλος: Με την Καλαμάτα θέλω να φτάσουμε στο ανώτερο επίπεδο, να παίξουμε Α’ Εθνική…

Με «όχημα» την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, ο Κώστας Ηλιόπουλος ξεκίνησε από την Καλαμάτα διαγράφοντας μια αξιόλογη καριέρα στην ελληνικά γήπεδα που έφτασε μέχρι και τα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής.


Έχοντας περάσει από ομάδες όπως ο Βύζαντας, η Ηλιούπολη, η Σπάρτη και τελευταία ο Βόλος επέστρεψε πέρυσι στην τοπική μας ομάδα «γεμάτος», με στόχο να κάνει ένα ακόμη όνειρο πραγματικότητα, να οδηγήσει τη Μαύρη Θύελλα στην κορυφή.

Για αυτή την ποδοσφαιρική του διαδρομή, τη φετινή Καλαμάτα και τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, ο 31χρονος Μεσσήνιος επιθετικός μίλησε στο «Θ», δίνοντας και το «μυστικό» της δικής του επιτυχίας:

«Για όλους τους ποδοσφαιριστές είναι ότι αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Κατάφερα στα 30 να πάω Α’ Εθνική. Μέχρι αυτή την ηλικία πάλευα γι’ αυτό το σκοπό.

Φυσικά ήμουν και τυχερός, καθώς βρέθηκα σε ένα πρότζεκτ που είχε δημιουργήσει ο Βόλος και με ήθελαν οι άνθρωποι της ομάδας και κατάφερα με το πείσμα μου και με τη δουλειά την πολλή να καταφέρω και στη Γ’ Εθνική να πάρουμε πρωτάθλημα και να έχω σημαντικό ρόλο και στη Β’ Εθνική το ίδιο και να μείνω και στην Α’ Εθνική για να προσπαθήσω κάτι παραπάνω.

Νοιώθω πολύ γεμάτος, αν και θα μπορούσα να πετύχω και παραπάνω πράγματα, όπως όλοι πιστεύουμε για τον εαυτό μας, το θέμα είναι ότι προσπάθησα και κατάφερα να φτάσω εκεί που ονειρευόμουν από μικρό παιδί: να πάω στην Α’ Εθνική και να δω πώς είναι. Δεν έπαιξα πολύ, αλλά το κατάφερα και έφυγα ευχαριστημένος και γεμάτος.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να φύγω από το Βόλο, η πρώτη επιλογή ήταν να επιστρέψω στην Καλαμάτα και να μείνω εδώ.
Με την Καλαμάτα θέλω να φτάσουμε στο ανώτερο επίπεδο, να παίξουμε Α’ Εθνική και πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να το πετύχουμε. Έχουμε και την οργάνωση και τις οικονομικές συνθήκες, οπότε με σωστές επιλογές και σωστή διαχείριση μπορεί η ομάδα να φτάσει στην Α’ Εθνική».

-Πώς τα πηγαίνεις με την καραντίνα;
Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση όχι μόνο για εμάς τους ποδοσφαιριστές, αλλά και για όλο τον κόσμο. Σκέψου να μην μπορείς να κάνεις τίποτα και να είσαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι.

Το ότι μπορούμε και βγαίνουμε για να κάνουμε λίγο προπόνηση, είναι σημαντική διέξοδος, βοηθάει και δίνει λίγο ψυχολογία. Π.χ. να πας να τρέξεις μια ώρα στη θάλασσα, ξεφεύγεις από το να είσαι όλη μέρα στο σπίτι.

Όλος ο κόσμος μπορεί να το κάνει, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό για εμάς που έχουμε συνηθίσει να προπονούμαστε κάθε μέρα. Χρειάζεται άλλωστε να διατηρηθούμε σε καλή κατάσταση, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουν μια απόφαση και να πουν «σε 20 μέρες ξεκινάς». Αν έχεις κάτσει ένα μήνα, πώς θα γίνει; Ό,τι έχεις κάνει 2,5 μήνες στην προετοιμασία το έχεις χάσει.

Η κατάσταση είναι πολύ ιδιαίτερη για το ποδόσφαιρο και ειδικά για τους παίκτες που παίζουν Β’-Γ’ Εθνική. Έχουμε σταματήσει 7-8 μήνες και δεν έχουμε παίξει επίσημο παιχνίδι. Ουσιαστικά μέσα από τους αγώνες μπορείς να βελτιωθείς και ατομικά και ομαδικά για να μπορείς να αντεπεξέλθεις στο πρωτάθλημα. Όταν δεν παίζεις επίσημους αγώνες και κάνεις συνέχεια μόνο προπονήσεις, αυτό φθείρει και τον ποδοσφαιριστή. Δουλεύεις για να ανταμειφθείς την Κυριακή στη γήπεδο, ενώ τώρα δεν γίνεται αυτό. Είναι και ψυχοφθόρο για κάθε ποδοσφαιριστή.

-Πιστεύεις ότι θα καρποφορήσουν οι προσπάθειες να εξαιρεθεί του λοκ ντάουν η Football League;
Η άποψή μου είναι ότι είναι δύσκολο για φέτος να ξεκινήσει για φέτος το πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά, με το καλό να έρθει το 2021 και πάνε καλά τα πράγματα…

Δεν πιστεύω ότι θα δοθεί εξαίρεση για την Super League 2 ή πολύ περισσότερο για τη “δική μας” τη Football League. Γιατί και στην Α’ Εθνική που κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ, εντοπίζονται πολλά κρούσματα και αναβάλλονται αγώνες.

Εξάλλου οι ομάδες δεν κάνουν προπονήσεις. Τι θα πουν; Με το που θα κλείσει η καραντίνα, ξεκινάει το πρωτάθλημα σε μια εβδομάδα; Χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας και προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι περισσότερο.

-Αυτό όμως έχει και μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στις ομάδες…
Σίγουρα, όπως και σε όλο τον κόσμο, έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Εμείς εδώ στην Καλαμάτα βέβαια είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά επειδή μιλάω με ποδοσφαιριστές απ’ όλη την Ελλάδα, ξέρω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα -πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς. Και αυτό είναι φυσιολογικό, αφού οι πρόεδροι και οι διοικήσεις έχουν ρίξει πολλά λεφτά και περιμένουν να «αποζημιωθούν» και να ευχαριστηθούν στο γήπεδο αυτό που έχουν δημιουργήσει. Τώρα υπάρχει χάος και δεν ξέρεις κανείς αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οπότε οι περισσότερες ομάδες έχουν σταματήσει να δίνουν λεφτά. Άλλο ένα πλήγμα είναι βέβαια ότι οι ομάδες έχουν μηδενικά έσοδα. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν και τα εισιτήρια και τις κάρτες διαρκείας και τους χορηγούς τους, φέτος δεν υπάρχουν αυτά, παρά μόνο ένας ή 2-3 άνθρωποι σε κάθε ομάδα που βάζουν συνέχεια λεφτά από την τσέπη τους και σίγουρα είναι δύσκολο γι’ αυτούς.

-Στην ομάδα της Καλαμάτας πώς είναι τα πράγματα;
Δόξα τω Θεώ εμείς είμαστε μια χαρά. Αλλά και ο κ. Πρασσάς, όχι μόνο φέτος, αλλά και πέρυσι, έχει ρίξει πολλά λεφτά στη Μαύρης Θύελλας και θέλει να δει την ομάδα να  παίζει ποδόσφαιρο και να παίρνει πρωτάθλημα. Γιατί σίγουρα η ομάδα έχει βελτιωθεί σε πολλά επίπεδα, και στο ρόστερ και στις εγκαταστάσεις -έχει φτιάξει “τρομερά” αποδυτήρια- και σε όλα. Βελτιώσεις που μένουν στην ομάδα και όχι κάτι εφήμερο που μπορεί μια χρονιά να κάνουν τη διαφορά και όλη η Ελλάδα θα μιλάει για σένα, αλλά την επόμενη δεν θα έχει μείνει τίποτα. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό για μένα, όλες οι ομάδες χτίζονται φτιάχνοντας από τη βάση και πάνω σε αυτή προσθέτεις για να φτιάξεις μια δυνατή ομάδα που συνεχίσει να υπάρχει στο πέρασμα του χρόνου.

Αυτή τη στιγμή η Καλαμάτα λειτουργεί στα πλαίσια μεγάλων επαγγελματικών ομάδων. Υπάρχουν σοβαροί και έμπειροι άνθρωποι και στη διοίκηση και στο προπονητικό επιτελείο που γνωρίζουν πολύ καλά το ποδόσφαιρο και το σημαντικό είναι ότι έχουν βελτιωθεί πολλές βασικές αρχές για να λειτουργήσει μια ομάδα σωστά, που, πιστεύω, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν στην ομάδα.

-Πιστεύεις ότι αυτή τη φορά η ομάδα θα πετύχει τους στόχους της;
Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Στη Football League έχουμε το καλύτερο ρόστερ και στη Super League 2 ένα από τα καλύτερα. Έχει δουλέψει πολύ σκληρά η ομάδα στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και φαίνεται αυτό σε όλα τα φιλικά που δώσαμε, γιατί στο β’ ημίχρονο που οι αντίπαλοί μας «έπεφταν» αγωνιστικά, εμείς σε όλα ανεβαίναμε. Αυτό είναι σημαντικό και θα βοηθήσει όσο προχωράει το πρωτάθλημα, γιατί θα έχουμε υπεροχή στο τέλος, όταν και κρίνονται τα παιχνίδια-κανένα παιχνίδι δεν κρίνεται στα πρώτα λεπτά. Το μόνο κακό είναι ότι σταματήσαμε τώρα, τη στιγμή που είχαμε αρχίσει να δουλεύουμε περισσότερα κομμάτια για δημιουργία και στο στυλ που θέλει να παίζουμε ο προπονητής μας, όπως κάθετο ποδόσφαιρο ή συγχρονισμούς. Μας έχει αφήσει λίγο πίσω αυτό, αλλά δεν φοβόμαστε γιατί έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά δυόμισι μήνες από το καλοκαίρι και αυτό θα φανεί και στο πρωτάθλημα, όταν ξεκινήσει.

Δυστυχώς ακόμη και όταν αυτό συμβεί, οι φίλαθλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν στο γήπεδο, θα μπορούν όμως να μας βλέπουν από την τηλεόραση. Αυτό που έχουμε να τους υποσχεθούμε είναι θα δώσουμε τα πάντα η Μαύρη Θύελλα να φτάσει εκεί που της αξίζει!

-Το τίμημα του πρωταθλητισμού είναι να χάνεται το ντόπιο στοιχείο;
Η ομάδα έχει 5-6 παιδιά από την Καλαμάτα, πιστεύω ότι ίσως θα μπορούσε να έχει περισσότερα, αλλά χρειάζονται και ξένοι. Όχι μόνο η Καλαμάτα, όλες οι ομάδες, δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στα ντόπια παιδιά. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως στις ομάδες είναι να δουλεύουν σωστά στις ακαδημίες και σε βάθος τριών χρόνων να μπορούν να βγάλουν κάποιους παίκτες που θα είναι σε θέση να μπουν στην πρώτη ομάδα και να βοηθήσουν.

Στην Καλαμάτα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας άνθρωπος, ο κ. Πρασσάς, ο οποίος μπορεί και ξοδεύει πολλά χρήματα, αλλά σε βάθος χρόνου η ομάδα πρέπει να βγάλει και δικούς της παίκτες από την ακαδημία της που θα ενισχύσουν την πρώτη ομάδα κι αν μπορούν να προωθηθούν και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, φέρνοντας έσοδα, αυτό θα ήταν το πιο ιδανικό.

-Και μια ευχή για το κλείσιμο προς τον κόσμο…
Να έχουμε όλοι υγεία, γιατί είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα και για τους ποδοσφαιριστές να μην ξεχνούν αυτό που αγαπάμε. Να συνεχίσουμε να προπονούμαστε όλοι κάθε μέρα όσο μπορούμε καλύτερα και όταν κάποια στιγμή ξεκινήσουν οι αγώνες να είμαστε έτοιμοι και να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη