Λ. Μενδώνη: «Η Αρχαία Μεσσήνη είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους»

Λ. Μενδώνη: «Η Αρχαία Μεσσήνη είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους»

Ως έναν από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους χώρους, η σημασία του οποίου ξεφεύγει των ορίων της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, κατά την προχθεσινή υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη συνέχιση των έργων ανάδειξής του.

Η πρόσβαση

«Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εθνικής εμβέλειας, στον οποίο η ελληνική Πολιτεία έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κονδύλια, ιδιαίτερα μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τους κοινοτικούς πόρους των προηγούμενων περιόδων. Στα κονδύλια αυτά έχουν προστεθεί σημαντικά κεφάλαια, τα οποία ο ανασκαφέας, ο κ. Πέτρος Θέμελης, έχει μεριμνήσει να δοθούν υπό μορφή χορηγίας και δωρεάς από ανθρώπους που αγαπούν τη Μεσσήνη, αγαπούν την Αρχαιολογία», τόνισε η κα Μενδώνη στις δηλώσεις της.

Τέλος, επισήμανε «ότι με το έργο στο οποίο αναφέρεται ο περιφερειάρχης, της σύνδεσης της Αρχαίας Μεσσήνης με ένα καλό οδικό δίκτυο, αποκαθίσταται το μεγάλο μειονέκτημα σήμερα της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο. Επομένως, ο κόσμος θα μπορεί πλέον πολύ πιο εύκολα να προσεγγίζει τον αρχαιολογικό χώρο και να απολαμβάνει την αύρα και τη μαγεία του».

45 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε ειδικά για την Αρχαία Μεσσήνη: «Αναγνωρίζω προσωπικά το έργο το οποίο έχει προσφέρει ο καθηγητής κ. Θέμελης, εδώ και πολλά χρόνια. Με τη βοήθεια του κράτους, τραπεζών, ιδρυμάτων και χορηγών, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενισχύουμε με 300.000 ευρώ αυτή την ερευνητική προσπάθεια και την αποκατάσταση των μνημείων. Η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό πάρκο το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, τολμώ να πω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ήδη η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να βελτιωθεί ο δρόμος και η πρόσβαση από τη Μεσσήνη μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ».