Να παραμείνουν ανοικτά τα δικαστήρια ζητούν οι δικηγόροι

Να παραμείνουν ανοικτά  τα δικαστήρια ζητούν οι δικηγόροι

Να μην κλείσουν τα δικαστήρια ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ διεκδικεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, φορολογικές διευκολύνσεις, μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης κ.λπ.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας, όπου αποφασίσθηκε ότι η διαρκής λειτουργία των δικαστηρίων και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας.

Να μην κλείσουν
Επίσης, η Ολομέλεια των Προέδρων αποφάσισε ότι η υγειονομική κρίση που διέπει τη χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη, αφενός, της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και, αφετέρου, του γεγονότος ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού.

«Δε νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με τη λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης μιλώντας για την απόφαση της Ολομέλειας.

Η λειτουργία των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων θα πρέπει να γίνεται με τη λήψη και τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες μέτρων πρόληψης και προστασίας, με την ευθύνη της Πολιτείας και των προϊσταμένων των οικείων υπηρεσιών και των δικαστηρίων.

Ειδικά για τα ποινικά δικαστήρια, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι η εκδίκαση των υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται με ευθύνη του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τα δεδομένα κάθε υπόθεσης, ποιες εξ αυτών θα συζητηθούν ή θα αποσυρθούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση των διαδίκων, η ασφαλής διεξαγωγή της δίκης και η αποφυγή συγχρωτισμού.

Προτάσεις
Οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων την Κυριακή συζήτησαν και για τις οικονομικές συνέπειες στον κλάδο. «Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει δυσμενείς συνέπειες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Το δικηγορικό σώμα έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων,  λόγω και της τριμήνου αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων. Στις δυσμενείς συνέπειες του πρώτου κύματος της πανδημίας έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες του δεύτερου κύματος, το οποίο αναμένεται, κατά τους ειδικούς επιστήμονες, να έχει μακρά διάρκεια, λόγω και των καιρικών συνθηκών, και δυσμενέστερα, σε σχέση με το πρώτο κύμα, αποτελέσματα. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται απέχουν πολύ της  κανονικότητας, ακόμη και της “νέας κανονικότητας” του Ιουνίου και επιδρούν αρνητικά στην άσκηση του επαγγέλματός μας, ακόμη και υπό το καθεστώς της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων», σημείωσε ο κ. Ξηρογιάννης.

Η Ολομέλεια για την οικονομική στήριξη των δικηγόρων, πέραν του διεκδικητικού πλαισίου που έχει θέσει με προηγούμενες αποφάσεις της (χορήγημα ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις νομικής βοήθειας, καταβολή οφειλών ΕΦΚΑ, ζητήματα εμμίσθων κ.λπ.), διεκδικεί:

-Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και στην περίπτωση τυχόν περιορισμού της λειτουργίας τους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες

-Την αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

-Τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

-Την ενοποίηση των κριτηρίων για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με τη μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό

-Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.

Της Βίκυς Βετουλάκη