Στην Πελοπόννησο είναι κατά 66% περισσότερες των ξενοδοχείων οι κλίνες των Airbnb

Στην Πελοπόννησο είναι κατά 66% περισσότερες των ξενοδοχείων οι κλίνες των Airbnb

Η ποσοστιαία κατανομή μεταξύ κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και κλινών σε ξενοδοχεία για την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020 αποκαλύπτει ότι στο σύνολο της χώρας ο αριθμός κλινών στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ισούταν με αυτόν στα ξενοδοχεία.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της νέας μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: «Προσφορά καταλυμάτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης – συγκριτικά μεγέθη στον τουρισμό και στην κτηματαγορά».

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο σύνολο της χώρας την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020 υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και HomeAway 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλ. κλίνες. Διευκρινίζεται ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψιν μόνο καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway, έστω και μια μέρα, την εξεταζόμενη περίοδο. Συνεπώς, τα ανωτέρω μεγέθη απεικονίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για 12 μήνες υπήρχαν συνεχώς διαθέσιμα 179 χιλιάδες καταλύματα με 854 χιλιάδες κλίνες, πάντα σύμφωνα με την έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση της προσφοράς, η Αττική, η Κρήτη και οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν άνω του 50% των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, των υπνοδωματίων και των κλινών της χώρας.

Σε ορισμένες Περιφέρειες οι διαθέσιμες κλίνες σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες σε ξενοδοχεία: στις Κυκλάδες το 73% των διαθέσιμων κλινών είναι σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, στην Αττική το 69%, στην Πελοπόννησο το 66%, στο Ιόνιο το 54% και στη Θεσσαλία το 52%. Αντίθετα, στα Δωδεκάνησα είναι μόλις το 20%, ενώ στην Κρήτη το 44%.

Μελετώντας την εξελικτική πορεία των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά, φαίνεται ότι από τα 179 χιλιάδες καταλύματα που υπήρξαν διαθέσιμα την περίοδο Ιούλιος 2019 – Ιούνιος 2020, μόλις το 38% των καταλυμάτων πρωτοεμφανίστηκαν στην πλατφόρμα πριν το 2017.