Τέλος στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

Τέλος στα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

Όπως ενημέρωσε η ΕΠΟ και κοινοποίησε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας «αναστέλλονται όλα τα τοπικά πρωταθλήματα ΕΠΣ  (Επίσημοι  και Φιλικοί αγώνες) μέχρι νεωτέρας  και επιτρέπονται μόνο  προπονήσεις τηρώντας  αυστηρά τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα όπως αυτά περιγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Ωστόσο, η ΕΠΟ  δεν έχει ακόμη βγάλει επίσημη ανακοίνωση, που να διευκρινίζει τι θα συμβεί με την Γ’ Εθνική και το Κύπελλο Ελλάδος που είναι δικαιοδοσίας της, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι κι εκεί θα υπάρξει «πάγωμα», καθώς ειδικά στη Γ’ κατηγορία όπου συμμετέχουν Πάμισος και Διαβολίτσι, παρατηρούνται αρκετά κρούσματα του ιού σε ποδοσφαιριστές.

Σημειώνεται ότι κανονικά θα συνεχιστεί το επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, Super League 1, εφόσον γίνονται εβδομαδιαία τεστ. Το ίδιο ισχύει για την αντίστοιχη Basket League, τις προπονήσεις για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ εξαιρέσεις υπάρχουν για αθλήματα ανοικτών χώρων.

Αναμονή για Καλαμάτα

Αναμονή υπάρχει για την Super League 1 Football League, όπου συμμετέχει η ομάδα της Μαύρης Θύελλας. Τα δύο πρωταθλήματα είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν το Σαββατοκύριακο (αν και υπήρχαν κι άλλα εμπόδια, που δεν θα επέτρεπαν να τηρηθεί αυτή η ημερομηνία. Οι ομάδες της εν λόγω επαγγελματικής ένωσης ζητούν να ισχύσει ό,τι και στην Α’ κατηγορία, δηλαδή διεξαγωγή του πρωταθλήματος με προληπτικά τεστ covid-19 πριν τους αγώνες.

Γρήγορη η Ομοσπονδία μπάσκετ

Η Ομοσπονδία μπάσκετ (ΕΟΚ) αποφάσισε από χθες την αναστολή των πρωταθλημάτων δικαιοδοσίας της (μεσσηνιακού ενδιαφέροντος είναι η Α2 γυναικών όπου αγωνίζεται ο Άρις Καλαμάτας και η Γ’ Εθνική ανδρών, όπου συμμετέχουν η Καλαμάτα και ο Δίωνας Κυπαρισσίας). Ανάλογη απόφαση αναμένεται από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ για τα πρωταθλήματα της περιφέρειάς μας.

Εξαίρεση για την Α1 του βόλεϊ ζητά η ΕΟΠΕ

Σήμερα γνωστοποιήθηκε και η απόφαση της ΕΟΠΕ, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, η οποία προχώρησε στην αναστολή, τουλάχιστον μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020, την διεξαγωγή των Εθνικών Πρωταθλημάτων που διεξάγονται με ευθύνη της, αλλά ζητά να εξαιρεθούν του λοκ ντάουν τα πρωταθλήματα της πρώτης κατηγορίας γυναικών και ανδρών, όχι όμως και η Pre-League γυναικών και ανδρών, όπου ανέβηκαν και έκαναν πολλές προετοιμασίες με στόχο πρωταγωνιστικό, ο Απόλλωνας και η Καλαμάτα ’80 αντίστοιχα.

Η απόφαση της ΓΓΑ

Η πλήρης ανακοίνωση της ΓΓΑ για τους περιορισμούς που προβλέπονται για τον αθλητισμό, στα ενισχυμένα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Η συνέχεια των κορυφαίων κατηγοριών στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εφόσον το υγειονομικό τους πρωτόκολλο περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID-19, οι διεθνείς αγώνες των ομάδων, η κατ’ εξαίρεση άδεια για προπόνηση των αθλητών που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και η κατ’ εξαίρεση άδεια για ατομική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αρκετά αθλήματα ανοικτού χώρου, εξειδικεύονται, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία και την αναστολή λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η οποία θα εφαρμοστεί από αύριο Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020.

Αναλυτικά, για τις αθλητικές δραστηριότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα, προβλέπει τα εξής η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «ανάγκη ενίσχυσης των ισχυόντων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας»:

Α. ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ (κίτρινο):

* Οι προπονήσεις και οι αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές.

* Μειώνεται στο 75% ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με τους Όρους Λειτουργίας Αθλητικών, Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων και Κολυμβητηρίων και τον σχετικό πίνακα με τον μέγιστο αριθμό αθλουμένων ανά εγκατάσταση (φωτό).

* Οι αγώνες εντός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία των απαραίτητων συντελεστών των αγώνων.

* Οι αγώνες εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται με όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων στις αγωνιστικές διαδικασίες.

* Αναστέλλονται οι επίσημοι και φιλικοί αγώνες σε όλες τις κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, εξαιρουμένων των αγώνων ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών που δεν έχουν ανασταλεί. Οι προπονήσεις επιτρέπονται.

* Κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν απαιτείται η χρήση μάσκας

* Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278covid/2981-covid19-sports).

Β. ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (κόκκινο):

* Αναστέλλονται οι δραστηριότητες σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

* Αναστέλλονται κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις μαζικού, εναλλακτικού, πνευματικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

* Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).

Εξαιρούνται της αναστολής:

* η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια,

* οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL), σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague και FIBA,

* η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν αθλητικά σωματεία και όμιλοι οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, αποκλειστικά και μόνο για ατομική χρήση, χωρίς προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, στα ακόλουθα ατομικά αθλήματα:

> αντισφαίριση,

> σκοποβολή,

> τοξοβολία,

> ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα),

> κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα),

> κανόε καγιάκ,

> θαλάσσιο σκι,

> ποδηλασία,

> γκολφ,

> ιππασία,

> μηχανοκίνητος αθλητισμός,

> αθλήματα βουνού,

* η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.

* Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).

Επισημαίνεται ότι εξετάζονται, επιπλέον, η δυνατότητα για:

* χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους θα αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας και για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα,

* κατ’ εξαίρεση λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες ομάδων που μετέχουν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες κι άλλων ομαδικών αθλημάτων, πέραν του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Basket League), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες θα ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.