«Το έγκλημα στη Μάνη δείχνει την τοξική αρρενωπότητα»

«Το έγκλημα στη Μάνη δείχνει την τοξική αρρενωπότητα»

«Το έγκλημα στη Μάνη δείχνει την τοξική αρρενωπότητα αλλά και τον εγκλωβισμό της γυναίκας» σχολίασε για τη δολοφονία 44χρονης, την περασμένη Κυριακή από το σύζυγό της, ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής Σταύρος Μπουφίδης, σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουφίδη, «η ελληνική οικογένεια αποδέχεται τη βία και θεωρεί την τοξική αρρενωπότητα μία κανονικότητα». «Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη στο χώρο της εκπαίδευσης και την παιδική ηλικία για να μη μεγαλώνουν τα αγόρια με την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κλαίνε ή να παίζουν με κούκλες», συμπλήρωσε, κάνοντας και ιδιαίτερη μνεία στα ΜΜΕ που «ακολουθούν», όπως είπε, «τον εύκολο τρόπο και αναπαραγάγουν πολύ κακοποιητικά στερεότυπα για τη γυναίκα και τις σεξουαλικές ταυτότητες».

Αναφερόμενος, μάλιστα, και σε ένα σύνθημα για τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τονίζει «σπάστε τη σιωπή», διευκρίνισε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει, γιατί η ψυχολογική βία που έχουν υποστεί οι κακοποιημένες γυναίκες, είναι μεγάλη.

«Μετά το “βομβαρδισμό αγάπης” που λαμβάνουν συνήθως από τους θύτες και τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται συχνότερα μετά το γάμο ή την απόκτηση παιδιού, οι γυναίκες ελπίζουν πως μπορούν να βρουν ισορροπία. Άλλωστε η απο-επένδυση είναι δύσκολη κατάσταση -με το θύτη υπήρξε έρωτας- όπως και ο οικονομικός παράγοντας αλλά και η απομόνωση από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον», ξεκαθάρισε ο κ. Μπουφίδης. Για τον ίδιο, απαιτείται ενθάρρυνση προκειμένου να αποδομήσει η γυναίκα τα στερεότυπα και να ξαναβρεί την ταυτότητά της, ενώ μεγάλο ρόλο για το επόμενο βήμα αποτελεί η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Στην εκδήλωση, η πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Φωτεινή Τσιμπιρίδου, παρουσίασε τους στόχους και το λογότυπό της, που προέκυψε έπειτα από φοιτητικό διαγωνισμό. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι ομάδες εργασίας και οι θεματικές του θεσμικού ρόλου της Επιτροπής, όπως και ο σχεδιασμός του νέου φοιτητικού περιοδικού «ΕΙΡΗΝΗ» για τα φύλα και την Ισότητα από 3 μεταπτυχιακούς φοιτητές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ