Αγριογούρουνα: Στη Μάνη έχασε τη ζωή του 49χρονος- Στην Τριφυλία καταστρέφουν καλλιέργειες

Αγριογούρουνα: Στη Μάνη έχασε τη ζωή του 49χρονος- Στην Τριφυλία καταστρέφουν καλλιέργειες

Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων ήρθε άλλη μια φορά στο προσκήνιο με τον πιο άσχημο τρόπο και με έναν άνθρωπο 49 ετών να χάνει τη ζωή του στη Μάνη, όταν η μηχανή που οδηγούσε συγκρούσθηκε με ένα τέτοιο ζώο.

Παράλληλα στην Τριφυλία, όπως και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, αναφέρονται μεγάλα προβλήματα σε καλλιέργειες.

Μάνη
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης και με επιστολές του ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας έχουν κρούσει στο παρελθόν πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα. Πολλές φορές στους δρόμους της Μάνης εντοπίζονται νεκρά αγριογούρουνα που έχουν χτυπηθεί από αυτοκίνητα. Αυτή τη φορά, όμως, η σύγκρουση με μηχανή ήταν μοιραία για τον 49χρονο αναβάτη της στην περιοχή του Αγίου Νίκωνα.

Έτσι, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, την οποία κοινοποιεί στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά για πολλοστή φορά να ληφθούν μέτρα.

Ειδικότερα, αφού υπενθυμίζει την προηγούμενη επιστολή του, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σας είχαμε ενημερώσει για την υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης και για τους κινδύνους που διέτρεχε η ζωή των συμπολιτών μας. Σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ένας συνάνθρωπός μας 49 ετών έχασε τη ζωή του επειδή ένας αγριόχοιρος έπεσε πάνω στη μηχανή που οδηγούσε, επί της επαρχιακής οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, για να μη χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές, να έχουμε τις δικές σας δραστικές αποφάσεις ή τις αποφάσεις σε περιφερειακό επίπεδο, αν αυτό το επιτρέπει η νομοθεσία».

Τεράστιο πρόβλημα και στο λιομάζωμα
Σε τεράστιο πρόβλημα για τις καλλιέργειες έχει αναχθεί ο υπερπολλαπλασιασμός του αριθμού των αγριογούρουνων στην ορεινή Δημοτική Ενότητα Τριπύλης του Δήμου Τριφυλίας, ακόμα και για τις ελιές. Όπως σημειώνουν με απόγνωση κάτοικοι της περιοχής, τα αγριογούρουνα δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και καταστρέφουν τα πάντα με τις επιδρομές τους σε χωράφια με καλλιέργειες, αλλά και σε αυλές σπιτιών με κήπους. Μάλιστα, την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής που διανύουμε, εκτός από «όργωμα» στις ρίζες των ελαιόδεντρων, τρώνε και τον καρπό, όπου βρουν τσουβάλια.

Βραδινές επιδρομές αγριογούρουνων σε ελαιοπερίβολα που είχαν μείνει σακιά με ελιές έχουν σημειωθεί και έχουν γίνει γνωστές, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, σε Ροδιά, Δάρα και Ραφτόπουλο.

Και ως γνωστόν, το κυνήγι έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό…

Της Βίκυς Βετουλάκη