“ΔΙΑΤΗΡΩ”: Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων

“ΔΙΑΤΗΡΩ”: Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία για την  αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων

Τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων, ετοιμάζονται από το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από την Κρήτη ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, όπου πραγματοποίησε αυτοψία σε κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα ή επικίνδυνα. 

Άλλωστε, και ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζονται μηχανισμοί χρηματοδότησης για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά γενικότερα και στη διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις.

Τρία προγράμματα 

Σύμφωνα με το ecopress, o  γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανέφερε:

-Η «Τράπεζα Γης» είναι το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη  θεσμοθετηθεί με το χωροταξικό νομοσχέδιο και θα μπει σε εφαρμογή στο επόμενο 6μηνο. Με αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτηρίων να δώσουν τους τίτλους του υπόλοιπου συντελεστή και να μπορέσουν με τα χρήματα που θα πάρουν να αποκαταστήσουν το διατηρητέο.

-Το πρόγραμμα «Διατηρώ» είναι το δεύτερο εργαλείο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δοθούν κατά προτεραιότητα χρήματα σε κτήρια τα οποία χρήζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», των επιδοτήσεων θα ωφελούνται και αρχιτεκτονικά «διαμάντια» του Μεσοπολέμου, ή και μεταγενέστερες κατασκευές που ανεγέρθησαν έως και τη δεκαετία του ‘60, υπό την προϋπόθεση ότι εντάσσονται σε μια ιστορική γειτονιά ή σε έναν παραδοσιακό οικισμό.

Το πρόγραμμα θα καλύπτει την πλήρη αποκατάστασή τους, αλλά και τις άμεσα μόνο αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις για να μην καταρρεύσουν.

Από τους Δήμους

Επίσης, έχει προβλεφθεί να επιδοτούνται εργασίες αποκλειστικά για τις προσόψεις των κτηρίων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται ακόμη και το πλύσιμο. Κι αυτό, διότι τεχνικές που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο, όπως τα αρτιφιστέλ, για να ξαναβρούν τη λάμψη τους – από τη μαρμαρόσκονη που «έκρυβε» ο σοβάς – πρέπει να πλυθούν με ειδικό τρόπο, ο οποίος μάλιστα κοστίζει ακριβότερα από ένα βάψιμο, το οποίο άλλωστε θα τα κατέστρεφε.

-Αποκατάσταση μέσω Δήμων είναι το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο με συνεργασία των υπουργείων ΠΕΝ, Πολιτισμού, Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών, με το οποίο θα  δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να παίρνουν ένα κτήριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.

Ειδικότερα, γίνεται γνωστό ότι θα δίνεται το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο Δήμο να απευθύνεται στους ιδιοκτήτες του κτηρίου θέτοντας συγκεκριμένη προθεσμία και εάν δεν ανταποκριθούν, θα έχει το δικαίωμα να επέμβει. Εάν πρόκειται για κατασκευή αγνώστου ιδιοκτήτη, θα προηγείται σχετική ανακοίνωση στον Τύπο για εύλογο διάστημα.

Γρήγορες διαδικασίες κατεδάφισης

Επίσης, ο υφυπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου, μίλησε για νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες για την κατεδάφιση επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων. «Σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες για την κατεδάφιση επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. 

Και πρόσθεσε: «Παράλληλα, με νομοθετικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες δημιουργείται ένα μόνιμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, προκειμένου να αποτρέψει την εξέλιξη αυτών σε επικινδύνως ετοιμόρροπα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνει στην έγκαιρη αποκατάσταση διατηρητέων κτηρίων» είπε ο κ Οικονόμου.

Συνεργασία ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟ

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, αφού μίλησε για «συνολική δράση του ΥΠΕΝ που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την οποία στόχος είναι η καταγραφή των κτηρίων που έχουν καταστεί επικίνδυνα για την ασφάλεια της λειτουργίας των πόλεων», τόνισε: «Ο υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Χατζηδάκης πήρε πρωτοβουλία να ξεκινήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αλλάζοντας τον τρόπο και απλουστεύοντας τη διαδικασία με την οποία ένα κτήριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, θα μπορεί να κατεδαφιστεί σε ένα πολύ σύντομο διάστημα. Γίνονται συσκέψεις με το υπουργείο Πολιτισμού, γιατί πολλά από τα κτήρια είναι χαρακτηρισμένα είτε ως μνημεία είτε ως διατηρητέα και από το υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο των κοινών συσκέψεων θα επικαιροποιήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες, που κρατούν πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών».