Δίνουν και παίρνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στη Μεσσηνία εν μέσω lockdown

Δίνουν και παίρνουν οι αγοραπωλησίες  ακινήτων στη Μεσσηνία εν μέσω lockdown

Σημαντική κινητικότητα παρουσιάζει ο τομέας των αγοραπωλησιών και των μεταβιβάσεων ακινήτων στη Μεσσηνία, όπως έχει καταγραφεί από συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

Μπορεί το lockdown για τον κορωνοϊό να έχει παγώσει την πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας, φαίνεται όμως ότι έχουμε αρκετό χρόνο για να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες στα περιουσιακά μας ή να επενδύσουμε σε ακίνητα.

Τόσο ο συμβολαιογράφος και πρώην πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης, όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, επιβεβαιώνουν μιλώντας στο «Θ» ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αυξημένη κινητικότητα με αγοραπωλησίες ακινήτων και μεταβιβάσεις.

Κινητικότητα
Κι ενώ σε όλη την Ελλάδα φιλοξενούνται ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωσης ότι οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις καρκινοβατούν, με έκπληξή μας, όταν τον ρωτήσαμε, ακούσαμε το συμβολαιογράφο κ. Δουμουλάκη να μας λέει ότι αυτή την περίοδο η κίνηση που αφορά αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις ακινήτων στη Μεσσηνία έχει αυξηθεί.

«Πάντα τέλος του χρόνου υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση. Κυρίως μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές. Αυτή την περίεργη περίοδο, όμως, φέτος έχουμε αύξηση και στις αγοραπωλησίες. Είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα», σημείωσε ο κ. Δουμουλάκης.

Όπως μας διευκρίνισε, πωλούνται και αγοράζονται και προσεισμικά ακίνητα, αλλά και νεόδμητα, και οι συναλλαγές είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ έως και εκατοντάδων. «Κάποιοι χρειάζονται χρήματα αυτή την περίοδο με όλα όσα συμβαίνουν και πουλάνε και κάποιοι άλλοι επενδύουν τα χρήματα που έχουν», συμπλήρωσε.

Εκείνο, ωστόσο, που επισήμανε ο κ. Δουμουλάκης, είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει εφαρμοσθεί δεν είναι εύχρηστο για τους συμβολαιογράφους, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον το γνήσιο της υπογραφής από συμβολαιογράφο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε συναλλασσόμενος να πρέπει να πηγαίνει στο ΚΕΠ.

«Αυτό δεν είναι σωστό, γιατί εκθέτουμε τον πελάτη σε περισσότερους χώρους. Παλιότερα το γνήσιο της υπογραφής μπορούσε να το βεβαιώσει ο συμβολαιογράφος, αλλά τώρα όχι.

Ένα άλλο ζήτημα είναι πως, όταν υποβάλλονται οι δηλώσεις, σωστά οι φόροι που αντιστοιχούν εμφανίζονται στο ΑΦΜ που πρέπει να τους πληρώσει. Το σωστό, όμως, θα ήταν να κοινοποιούνται και στο ΑΦΜ του συμβολαιογράφου, για να μπορούμε να κινητοποιούμε τον πελάτη. Και κάποια έγγραφα που κοινοποιούνται στο συναλλασσόμενο, να στέλνονται και στο συμβολαιογράφο. Θέλει λίγο διόρθωμα το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής. Νομίζω ότι έγινε έτσι, για να τιμωρηθούν λίγο οι συμβολαιογράφοι που αντέδρασαν στην εφαρμογή του», κατέληξε ο κ. Δουμουλάκης.

Όλοι θέλουν να ταξιδέψουν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, σημείωσε πως παρότι κάποιος μπορεί προχωρήσει τις διαδικασίες χωρίς να χρησιμοποιήσει δικηγόρο, έχει κι αυτός διαπιστώσει ότι υπάρχει κινητικότητα στο χώρο των αγοραπωλησιών και των μεταβιβάσεων. «Έχει ανέβει η κτηματαγορά και έχουν ανέβει και οι αξίες. Αυτό έχω αντιληφθεί. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι από 2010 δεν έχει κτισθεί σχεδόν τίποτα. Άρα υπάρχει έλλειψη νεόκτιστων. Παρατηρείται, λοιπόν μια κινητικότητα, καθώς η Καλαμάτα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία. Με το τέλος αυτής της υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας, θα υπάρξει έκρηξη του τουρισμού σε μέρη παραθαλάσσια και αναπτυσσόμενα, όπως είναι η Καλαμάτα. Άρα, πολλοί θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν τα χρήματά τους. Δυστυχώς, λόγω της κρίσης κάποιοι δεν άντεξαν να κρατήσουν τις περιουσίες τους και άλλοι είχαν δυνατότητα να επενδύσουν κάποια χρήματα και το κάνουν. Όταν ανοίξουν, έστω και λίγο, τα πράγματα και δοθεί το πράσινο φως για ταξίδια, πιστεύω ότι θα ζήσουμε απίστευτες καταστάσεις. Όλος ο κόσμος αυτό που θέλει αυτή τη στιγμή είναι να ταξιδέψει κάπου», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.

Της Βίκυς Βετουλάκη