Κατερίνα Πόπορη: Ο χορός δεν έχει φύλο ή ηλικία και είναι ψυχοθεραπεία

Κατερίνα Πόπορη: Ο χορός δεν έχει φύλο ή ηλικία και είναι ψυχοθεραπεία

Όλοι αγαπάμε πολύ ένα πράγμα και δίνουμε την ψυχή μας σε αυτό… Για την Καλαματιανή Κατερίνα Πόπορη στο επίκεντρο της ζωής της είναι ο σύγχρονος «αθλητικός» και λάτιν χορός. Διδάσκει επαγγελματικά Salsa, Bachata, Commercial High Heels (Κομέρσιαλ Χάι Χιλς), Reggaeton (Ρέγκετον), στο πλαίσιο του προγράμματος που ονομάζει με το αμφίσημο Dance Soul. Δυστυχώς, αυτή την περίοδο τα γυμναστήρια όπου εργάζεται παραμένουν κλειστά, ενώ ο κορωνοϊός ανέστειλε και τα σχέδιά της να ξεκινήσει μια αποκλειστικά δική της επαγγελματική πρωτοβουλία.

Από την εφηβική της ηλικία θυμάται τον εαυτό της αφοσιωμένο στο μπαλέτο και τον χορό. Στην Αθήνα, όπου βρέθηκε για σπουδές, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί εντατικά κυρίως με τα διάφορα είδη λάτιν, εξασφαλίζοντας μάλιστα και σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς. Στην καθιερωμένη διοργάνωση Spring Festival του Λουτρακίου κατέκτησε το 2017 την 3η θέση στην μπατσάτα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόκριση για το παγκόσμιο πρωτάθλημα χορού στην Αμερική, όπου όμως δεν κατόρθωσε να ταξιδέψει. Ακολούθησε το 2019 η 6η θέση στο salsa solo στον ίδιο διαγωνισμό, ενώ πέρυσι τον Νοέμβριο είδε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τους έφηβους μαθητές της να εξασφαλίζουν την 3η θέση στο Kalamata Dance Cup, με πρόγραμμα χιπ χοπ.

Κάνοντας τη σύγκριση ανάμεσα στην Αθήνα και την Καλαμάτα, όπου έχει επιστρέψει μόνιμα εδώ και 3 χρόνια περίπου, η Κατερίνα Πόπορη, καταλήγει στο ότι την τελευταία δεκαετία ο σύγχρονος χορός στην περιοχή μας έχει προχωρήσει αρκετά και έχει κερδίσει πολλούς φίλους, ωστόσο υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης και η ανάγκη για περισσότερες διοργανώσεις. «Οι ηλικίες 13-19 ετών είναι αυτές που ασχολούνται περισσότερο, ενώ …δυσεύρετοι είναι οι άνδρες καβαλιέροι. Σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου πολλοί είναι και οι άνδρες που ασχολούνται με τον χορό, μάλλον εδώ προτιμούν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Ωστόσο, όταν ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς και αναστολές και ξεκινήσουν, αποδεικνύονται πιο πιστοί και διατηρούν τον χορό στη ζωή τους», διαπιστώνει η 26χρονη δασκάλα χορού, τονίζοντας ότι ο χορός δεν έχει ούτε φύλο ούτε ηλικία, είναι για όλους και αξίζει κάποιος να δοκιμάσει, ακόμη και αν θεωρεί ότι είναι «μεγαλωμένος» και δεν μπορεί να μάθει. Όσο για τα οφέλη:

«Ο χορός έχει να προσφέρει πολλά σε μικρούς και μεγάλους. Ειδικά στα μικρά παιδιά, εκτός από την άθληση, τη μουσικοκινητική αγωγή και το συγχρονισμό, βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, στην κοινωνικοποίηση και στο να χτίσει πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας.

Ο χορός είναι πάνω απ’ όλα ψυχοθεραπεία, ειδικά τώρα με το lock down είναι ακόμη πιο απαραίτητος. Προσωπικά όσο δύσκολα κι αν περνάω, ό,τι και να μου συμβαίνει, χορεύοντας γίνομαι χαρούμενη και δεν με παίρνει από κάτω.

Ο χορός και γενικά ο αθλητισμός είναι «φάρμακο» και για τον κορωνοϊό και είναι πολύ κρίμα που έχουν κλείσει τα γυμναστήρια και οι σχολές και δεν μπορούμε να ασχοληθούμε. Έπρεπε να κρατήσουν τον αθλητισμό ενεργό και τα γυμναστήρια ανοικτά, τηρώντας μέτρα ασφαλείας, όπως είναι εκγύμναση με ραντεβού, σε ολιγομελή ομάδες, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις. Τουλάχιστον, θα πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια και ο αθλητισμός. Και στη Μεσσηνία και σε όλη τη χώρα υπάρχουν πάτα πολλοί αθλητές που αναγκάζονται και μένουν ανενεργοί και απροπόνητοι.

Αντιμετωπίζω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα, καθώς θέλω να προετοιμαστώ για να διαγωνιστώ τον Μάιο -εφ’ όσον γίνει βέβαια η διοργάνωση- διεκδικώντας μια διάκριση στην 3άδα ώστε να πάρω την πρόκριση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μεξικό.

Ελπίζω, τα πράγματα με την πανδημία να καλυτερεύσουν σύντομα, αλλά για όσο θα είμαστε περιορισμένοι, ακόμη και μισή ώρα χορός μέσα στο σπίτι μπορεί να μας δώσει χαρά και να ανεβάσει την ψυχολογία!», μας προτείνει η Κατερίνα…

Της Χριστίνας Ελευθεράκη