Μεσσηνία: Πτώση 90,2% ο Τουρισμός και 61,3% στην Εστίαση

Μεσσηνία: Πτώση 90,2% ο Τουρισμός και 61,3% στην Εστίαση

«Πρωταθλήτρια Πελοποννήσου» στις ζημιές στους τομείς τουρισμού και εστίασης το 2020 η Κορινθία, ανάμεσα και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ακολουθεί η Αργολίδα και αμέσως μετά η Μεσσηνία με -90,2% το β’ τρίμηνο και -36,7% το γ’ τρίμηνο στον Τουρισμό το 2020 σε σχέση με το 2019 και -61,3% και -15,9% αντίστοιχα στην Εστίαση.

Αυτονόητα, η καθίζηση στους δύο κύριους οικονομικούς τομείς συνεπάγεται και ανάλογη μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών και στους υπόλοιπους τομείς του Εμπορίου και Πολιτισμού – Αναψυχής και λίγο μικρότερη στις Υπηρεσίες.

Επίσης αυτονόητο είναι ότι και το δ’ τρίμηνο του 2020 οι ανάλογες μειώσεις – lockdown θα αγγίξουν πάλι το 100%…

ΑΛΛΑΖΕΙ ΧΕΡΙΑ ΤΟ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ»
Δεν είναι τυχαίο ούτε το συμπέρασμα σχετικής έρευνας – ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θάρρος», που «ανακάλυψε» την πραγματική εικόνα της «τουριστικής βιομηχανίας» του Νομού Μεσσηνίας, που θα επηρεάσει καταλυτικά τους συντελεστές της τουριστικής παραγωγής (γη, κτηριακές υποδομές, λοιπό κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, υπηρεσίες, εργασία) και το 2021, αλλά τουλάχιστον και τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Τι υπάρχει πίσω από τους αριθμούς, τα ποσοστά και τα στατιστικά στοιχεία; Η μετα-μνημονιακή και επερχόμενη μετα-επιδημική σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Σε ένα μόνο γνωστό ιστότοπο αγοραπωλησιών ακινήτων, τουλάχιστον 37 κύρια (ξενοδοχεία) και δευτερεύοντα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα – κατοικίες και επαύλεις) πωλούνται, «αλλάζουν χέρια», στη Μεσσηνία.    

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Υπό την παραπάνω πραγματικότητα, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) εξηγούν εν μέρει, αλλά με αριθμούς, το τι ακριβώς συμβαίνει κάτω από την… επιφάνεια:

•Ανάμεσα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά στη μεταβολή (μείωση) του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων 2020/2019, στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης πρώτη και… χειρότερη η Κορινθία, ενώ ακολουθούν Αργολίδα και Μεσσηνία

•Όσον αφορά στην Εστίαση, στην… κατηφόρα προηγείται η Αργολίδα και την ακολουθεί η Μεσσηνία

•Φαίνεται να «κρατάει» η Αρκαδία, αλλά πρέπει να συμπεριλάβουμε στο συλλογισμό, ότι 1) τα στατιστικά στοιχεία αφορούν στο 2ο και 3ο τρίμηνο 2020 ενώ ο τουρισμός της Αρκαδίας είναι περισσότερο χειμερινός και 2) ότι η τουριστική και συναφής κίνηση στην ορεινή Αρκαδία είναι κυρίως «εσωτερική κίνηση».

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος