Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ισοπεδωτική η απόφαση Αποστόλου για την ελιά Καλαμάτας

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ισοπεδωτική η απόφαση Αποστόλου για την ελιά Καλαμάτας

Ζητά από την κυβέρνηση την κατάργησης της απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018, όπως και πολλοί άλλοι φορείς

Υπέρ της κατάργηση της… περιβόητης απόφασης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία η εμπορική ονομασία Kalamata Olives ελιά, εξισώθηκε με το δέντρο της ποικιλίας Καλαμών, τάχθηκε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του Σώματος τις προηγούμενες ημέρες και μετά από συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αιτείται από την κυβέρνηση:

Να καταργηθεί η ρύθμιση Αποστόλου ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική.

Να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη Νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Ηλεία) όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Τέλος, να υπάρξει εθνική πολιτική προστασίας και προώθησης της βρώσιμης ελιάς και στο επίπεδο της παραγωγής και στο επίπεδο της επεξεργασίας και της εμπορίας, με στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και την στήριξη της τιμής στον παραγωγό.

Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη εντός των επόμενων ημερών, μεταξύ άλλων και για το θέμα αυτό. Υπέρ της απόφασης Αποστόλου τάσσεται η ΔΟΕΠΕΛ.