Σαρωτικό και στη Μεσσηνία το δεύτερο “κύμα” κορωνοϊού με 640 κρούσματα, 130 νοσηλείες και 5 θανάτους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Σαρωτικό και στη Μεσσηνία το δεύτερο “κύμα” κορωνοϊού με 640 κρούσματα, 130 νοσηλείες και 5 θανάτους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

“Καμπανάκι” τα 15 νέα κρούσματα το τελευταίο τριήμερο – Δυο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου

Σε καμία περίπτωση η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Βόρεια Ελλάδα, εν τούτοις και στη Μεσσηνία το δεύτερο “κύμα” κορωνοϊού ήταν σαρωτικό και δεν είχε σχέση με την περασμένη άνοιξη… 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και χθες στη Μεσσηνία επιβεβαιώθηκαν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, 640 κρούσματα. Ο πιο “σφοδρός” μήνας ήταν ο Νοέμβριος με 378 νέα κρούσματα, ενώ ακολούθησε ο Οκτώβριος με 155. Μόλις 14 είχαν διαπιστωθεί το Σεπτέμβριο, ενώ ο Δεκέμβριος, παρά τις 40 και πλέον μέρες του “lockdown”, μετρά ήδη 93 κρούσματα. 

“Πιέστηκε” το Νοέμβριο το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ανάλογη της εικόνας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι και εκείνη που παρουσιάζει μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειώσουμε ότι η κλινική “covid 19” ξεκίνησε τη λειτουργία της με 6 κλίνες στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η “δυναμική” που έδειξε το δεύτερο κύμα του νέου ιού ανάγκασε τη διοίκηση να αναπροσαρμόζει τα σχέδια της συνεχώς. 

Στα μέσα Νοεμβρίου υπήρξε βράδυ που νοσηλεύτηκαν ακόμα και 33 άτομα ταυτόχρονα, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν νοσηλευτεί 130 ασθενείς. Δυστυχώς, πέντε εξ αυτών κατέληξαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών που κάνουν “εισαγωγή” φτάνει τις 2 εβδομάδες, ενώ ακόμα και νέοι άνθρωποι, κάτω των 40, βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Επίσης, στη ΜΕΘ κορωνοϊού του νοσοκομείου, που άρχισε τη λειτουργία της μέσα στο Νοέμβριο με 6 κλίνες, μέχρι στιγμής έχει χρειαστεί η διασωλήνωση τριών ασθενών, ένας εκ των οποίων κατέληξε. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν καταγραφεί και θάνατοι Μεσσηνίων οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στη Μεσσηνία και κατέληξαν σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Τουλάχιστον δύο απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστές. 

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, οι δομές υγείας στη Μεσσηνία, με κυριότερο το Νοσοκομείο Καλαμάτας, προετοιμάζονται ήδη για ένα πιθανό 3ο κύμα κορωνοϊού μετά τις γιορτές, αλλά και για τον εμβολιασμό, όπου “πρωταγωνιστικό” ρόλο θα έχει το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, που έχει αναλάβει εξ αρχής και τη διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, σε συνεργασία με τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Εχθρός ο εφησυχασμός 

Μπορεί τα στοιχεία που παρουσιάσαμε να δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε “ύφεση” του δεύτερου “κύματος” της πανδημίας, ωστόσο τα 15 κρούσματα του τελευταίου τριημέρου χτυπάνε “καμπανάκι”. Παράλληλα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ειδικά σε νότιες περιοχές της χώρας, όπως και η Μεσσηνία, ο χειμώνας ξεκινά τώρα ουσιαστικά και ο όποιος εφησυχασμός μπορεί να είναι καταστροφικός… 

Πάντως, να αναφέρουμε ότι τα 202 “rapid” τέστ που διενεργήθηκαν το περασμένο Σάββατο, σε “drive through” έλεγχο αυτοκινήτων μπροστά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, ήταν αρνητικά. 

Την ίδια στιγμή “σταθερή” είναι και η εικόνα στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 8 ασθενείς στην κλινική “covid 19”. Δύο είναι, όμως, οι ασθενείς που βρίσκονται στη ΜΕΘ με κορωνοϊό. Εκτός από την ηλικιωμένη από τη Λακωνία που δίνει τη “μάχη” της για δεύτερη εβδομάδα, χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας ακόμα άνδρας γύρω στα 60.