Σε «κώμα» η νυχτερινή διασκέδαση το 2020!

Σε «κώμα» η νυχτερινή διασκέδαση το 2020!

“Μηχανική υποστήριξη” τα μέχρι στιγμής μέτρα, δεν μπορούν να αποτρέψουν τα λουκέτα και την ανεργία 

Καταστηματάρχες και εργαζόμενοι της Καλαμάτας μιλούν στο «Θάρρος» για την κατάσταση που βιώνουν

Τα φετινά Χριστούγεννα, όπως και ολόκληρο το 2020 που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες, δε θυμίζουν σε τίποτα άλλες χρονιές. 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες από σήμερα και μέχρι των «Φώτων» κόσμος θα «πλημμύριζε» τους δρόμους, ενώ τα βράδια μικρά και μεγάλα μπαρ θα έσφυζαν από ζωή… 

Σήμερα, όμως, οι δρόμοι είναι άδειοι… Τα νυχτερινά καταστήματα, χωρίς το χριστουγεννιάτικο στολισμό που έδινε άλλο χρώμα και με τα φώτα τους σβηστά, δημιουργούν ένα σκηνικό που ελπίζουμε να αφήσουμε σύντομα πίσω σαν έναν εφιάλτη. 

Η πανδημία άλλαξε τις ζωές όλων… Μπορεί οι περισσότεροι σιγά σιγά να προσαρμοστήκαμε, ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο στη «νυχτερινή διασκέδαση». Η φύση της είναι τέτοια που δεν μπορεί να λειτουργήσει εκ των πραγμάτων με αποστάσεις, μάσκες κ.ο.κ. 

Για την κατάσταση που βιώνουν, τα μέχρι στιγμής μέτρα, αλλά και το τι χρειάζεται για να καταφέρουν όλα τα μπαρ να «ξυπνήσουν από τη χειμερία νάρκη» που βρίσκονται σήμερα, μιλούν στο «Θάρρος» άνθρωποι που βρίσκονται για χρόνια στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης στην Καλαμάτα. 

Αξίζει, δε, να διευκρινίσουμε ότι κανείς από τους ομιλητές μας δεν αρνείται τον κίνδυνο της πανδημίας, όμως και από την πλευρά τους θεωρούν καταστροφικό ένα συνεχόμενο «άνοιξε – κλείσε».

Νίκος Νικολακέας, «Κύτταρο»

«Οι κυβερνώντες πρέπει να ακούσουν ανθρώπους του χώρου, αν θέλουν να αποφύγουν λουκέτα και ανεργία»

Ο Νίκος Νικολακέας, ιδιοκτήτης του μπαρ «Κύτταρο» (μαζί με τον Δημήτρη Σκοκέα) στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, γνωρίζει το χώρο όσο λίγοι. Όσα βιώνει και ο ίδιος είναι πρωτόγνωρα, καθώς κανείς στο χώρο δεν μπορούσε να προβλέψει μια κατάσταση σαν αυτή που επέβαλε η πανδημία στη χώρα από τις αρχές του χρόνου. Υπό άλλες συνθήκες τις μέρες αυτές θα προετοιμάζονταν για την καλύτερη περίοδο του χρόνου για όλα τα μπαρ, αυτή των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ τώρα ελπίζουν το Μάρτιο να καταφέρουν να ξαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους… 

Φύσει και θέσει αισιόδοξος ως χαρακτήρας, προσπαθεί να μην αφήσει τη «μαυρίλα» να τον επηρεάσει. Το κατάστημα αυτές τις μέρες είναι ανοιχτό για delivery, κάτι που ωστόσο γίνεται περισσότερο για δική του ψυχοθεραπεία, καθώς αν έχεις μάθει να δουλεύεις για χρόνια στους ρυθμούς της νύχτας, δύσκολα μένεις στο σπίτι. 

Τα μέχρι στιγμής μέτρα υποστήριξης που έχουν δοθεί, όπως οι επιστραπτέες προκαταβολές, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δε φτάνουν για να διασωθούν επιχειρήσεις. Άλλωστε, όπως σωστά υπενθυμίζει, πρόκειται για δανεικά, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν. Ουσιαστικά, τα λεφτά που έχουν χαθεί μέσα στη χρονιά, δε θα τα αναπληρώσουν ποτέ. 

Επίσης, υποστηρίζει ότι έγιναν σημαντικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας μετά το «πρώτο κύμα». Έλεγχοι και «δύο μέτρα και δυο σταθμά», βάζοντας παράλληλα ολόκληρη την εστίαση στο ίδιο «καζάνι», όταν π.χ. άλλο πράγμα ένα μπαρ, ένα καφέ, ένα εστιατόριο, ένα κλαμπ ή τα μπουζούκια, με αποτέλεσμα όταν ένας δεν τηρούσε τα μέτρα, η «μπάλα» να τους παίρνει όλους. Προσθέτει, δε, ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκαν οι «ζώνες» στη χώρα ανάλογα με το πόσο είχαν χτυπηθεί από την πανδημία. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, τα καταστήματα πρέπει να βρουν τον τρόπο να πληρώσουν τα έστω και μειωμένα ενοίκιά τους, να καταβάλουν δώρα πληρώνοντας και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και τέλη κυκλοφορίας, ακόμα και για επαγγελματικά οχήματα που είναι καθηλωμένα για μήνες… 

Ο ίδιος πιστεύει ότι δύσκολα θα καταφέρουν όλα τα καταστήματα να «επιστρέψουν» ύστερα από αυτή την κρίση. Εύχεται να διαψευστεί, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει οι κυβερνώντες να ακούσουν και τους ανθρώπους της πραγματικής αγοράς κάποια στιγμή. 

Κλείνοντας, τονίζει την ανάγκη να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε όλους τους τομείς, καθώς αυτή είναι που κρατά ουσιαστικά ζωντανά και τα δικά τους καταστήματα. 

Σπύρος Αντωνόπουλος, “Bistroteca”

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ποτέ ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση»

28 χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά ο Σπύρος Αντωνόπουλος, υπεύθυνος του καταστήματος “Bistroteca” στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για πρώτη φορά γιορτές δε θα εργάζεται… «Η ψυχολογία είναι στο πάτωμα», καθώς, όπως επισημαίνει, για όσους ανθρώπους βρίσκονται στο χώρο η συγκεκριμένη δουλειά αποτελεί τρόπο ζωής. Μπορεί μεν να έχεις την ανάγκη να ξεκουραστείς δυο – τρεις εβδομάδες, ωστόσο, μένοντας εκτός δουλειάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό σε βγάζει έξω απ’ τα «νερά σου», σχολιάζει. 

Αναφορικά με τη χρονιά που σε λίγες μέρες μάς αφήνει, ο Σπύρος τονίζει ότι η ζημιά δεν αναπληρώνεται με τίποτα. Όπως διευκρινίζει, για κάθε μαγαζί που λειτουργεί 12 μήνες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ολόκληρο το χρόνο: «Υπάρχουν μήνες που δουλεύεις για να βγάλεις τα έξοδά σου, υπάρχουν μήνες που μπορεί να έχεις ζημιά και, τέλος, υπάρχουν μήνες που έχεις κερδοφορία. Αν “αφαιρέσουμε”, λοιπόν, Απόκριες, Πάσχα, Χριστούγεννα και αναλογιστούμε πώς δούλεψαν το καλοκαίρι τα μπαρ, τότε με απλά μαθηματικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι και οι μήνες “κερδοφορίας” έγιναν μήνες “ζημιάς”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Προσθέτει δε, ότι στα περισσότερα καταστήματα το ρεύμα δεν κλείνει τελείως, χρειάζεται συντήρηση συνεχώς, ενώ και το ενοίκιο, έστω και μειωμένο (μόνο για τους μήνες που είναι κλειστά), συνεχίζει να «τρέχει»… 

Αναφορικά με τις επιστραπτέες προκαταβολές και όσα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, σημειώνει ότι δεν είναι αρκετά για να κρατήσουν όλα τα καταστήματα ανοιχτά, εκφράζοντας προβληματισμό και για τα κριτήρια. Ειδικά ιδιοκτήτες που έχουν αποκλειστικά εισόδημα από το κατάστημά τους, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, συμπληρώνει. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπήρχε ποτέ ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» σχολιάζει σκωπτικά το πώς αποφασίζονται τα μέτρα υποστήριξης από την Πολιτεία. 

Αυτό, πάντως, που τον αγχώνει για το μέλλον, είναι η αβεβαιότητα… καθώς ουδείς είναι σε θέση να τους πει πότε θα λειτουργήσουν και πάλι κανονικά. Όπως λέει, κανείς δεν τους εξήγησε γιατί ξαναέκλεισαν τα καταστήματά τους, αφού υποχρεώθηκαν να προσαρμοστούν και να τα διαμορφώσουν στις νέες συνθήκες. Χαρακτηρίζει, δε, οξύμωρο το γεγονός να αντιμετωπίζονται το ίδιο Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μικρότερες πόλεις, όπως π.χ. η Καλαμάτα. 

Και από την πλευρά του θεωρεί λανθασμένο ότι ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη οι «ζώνες» διαχωρισμού, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιφέρειας. 

Τέλος, τονίζει ότι, όταν με το καλό περάσει όλο αυτό, στο χώρο της εστίασης τίποτα δε θα είναι όπως πριν. 

Φώτης Μπεγέτης, “Luna Lounge”

«Ολική ανεπανόρθωτη καταστροφή το 2020 για τα αμιγώς μπαρ»

«Η ζημιά που έχει γίνει στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης και αυτό που λέμε μπαρ, είναι ολική και ανεπανόρθωτη» σημειώνει ο ιδιοκτήτης και μπάρμαν του “Luna Lounge”, στον πεζόδρομο της Αριστομένους,Φώτης Μπεγέτης. 

Μπορεί οι συνθήκες για τα “all day” καταστήματα, όπως είναι το “Luna Lounge”, να ήταν κάπως ευνοϊκότερες, ωστόσο ο Φώτης συμπληρώνει ότι για όσους έχουν αμιγώς μπαρ, η ζημιά δεν περιγράφεται. Βγάζοντας τους κλειστούς μήνες με περιόδους όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, που δε χρειάζεται εξήγηση τι σημαίνουν, ακόμα και οι υπόλοιποι δε λειτούργησαν ποτέ. «Η νυχτερινή διασκέδαση δεν μπορεί να δουλέψει με μάσκες και αποστάσεις, καθώς έτσι είναι η φύση της συγκεκριμένης δουλειάς», σχολιάζει. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αμφιβάλλει για τη μετάδοση του ιού, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση που βιώνουν οι συνάδελφοί του και ο ίδιος. 

«Ακόμα και το delivery δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μπαρ. Το μπαρ συνθέτουν το αλκοόλ, η μουσική, η καλή ατμόσφαιρα που προσφέρει κάθε μαγαζί… Αλκοόλ όποιος θέλει στο σπίτι το αγοράζει και από την κάβα ή το σούπερ μάρκετ», σημειώνει. 

Παράλληλα, ο Φώτης Μπεγέτης προσθέτει άλλες παραμέτρους της ζημιάς που έχει επιφέρει η πανδημία, εκτός των ορατών σε όλους. Όπως παρατηρεί, μεγάλες εταιρείες ποτών αντιμετωπίζουν πλέον τεράστια προβλήματα, ενώ πολυεθνικές ήδη εγκατέλειψαν τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις θέσεις εργασίας. Τονίζει ακόμη την ανάγκη οι κυβερνώντες κάποια στιγμή να δουν συνολικά την εστίαση μαζί με τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία κ.ο.κ. και να πάψουν να την αντιμετωπίζουν με προχειρότητα. 

Όσον αφορά στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τα χαρακτηρίζει ημίμετρα, που δύσκολα θα περισώσουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας τα ίδια τα καταστήματα προσαρμόστηκαν και έκαναν σχέδια σε μηχανικούς για να διαμορφώσουν τους χώρους τους, χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος, με ασαφείς οδηγίες που είχαν δοθεί. Η Πολιτεία εμφανίστηκε μόνο εκ των υστέρων για τα πρόστιμα και τους ελέγχους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι θα έπρεπε η κεντρική κυβέρνηση να διαχειριστεί το χώρο της εστίασης σε περιφερειακό επίπεδο, βάζοντας την αυτοδιοίκηση στο παιχνίδι, καθώς γνωρίζει καλύτερα τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. 

Κλείνοντας, εκφράζει και ο ίδιος την ανησυχία του ότι η επόμενη μέρα, με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι στιγμής, δύσκολα θα τους βρει «όλους μαζί». 

Σε προσωπικό επίπεδο, παρότι θα έχει τη δυνατότητα να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του, εκφράζει και την αμηχανία του που μέρες σαν κι αυτές θα βρίσκεται «παροπλισμένος» σπίτι και όχι πίσω από την μπάρα, όπως έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια.

Πέρρυς Παναγιωτακόπουλος, «Μπαρ χωρίς όνομα»: 

«Η Πολιτεία να αντιμετωπίσει την εστίαση ανάλογα με το μέγεθος της προσφοράς της στην οικονομία»

Και για τον Πέρρυ Παναγιωτακόπουλο, έναν άνθρωπο με δεκαετίες στο χώρο της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης, η κατάσταση που διαμορφώθηκε το 2020 είναι πρωτόγνωρη. Όπως σημειώνει, το να μιλήσει για τις ζημιές δεν έχει νόημα, γιατί κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να χαθεί μια περίοδος, όπως Πάσχα ή Χριστούγεννα, πόσω μάλλον στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, που υπολειτουργούσε και τους μήνες που τα καταστήματα ήταν ανοικτά. 

Τα μέχρι στιγμής μέτρα υποστήριξης ο ίδιος τα χαρακτηρίζει σαν «μηχανική υποστήριξη στον ασθενή ένα στάδιο πριν από το θάνατο, που αν τραβηχτεί η πρίζα θα σβήσει». Αφού σημειώνει ότι συμφωνεί με όσα έχουν ακουστεί, όπως μειώσεις σε φορολογία, υπογραμμίζει ότι το κυριότερο είναι να αντιμετωπιστεί ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης, από την Πολιτεία, με βάση την πραγματική της συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Πρέπει το κράτος να «αναθεωρήσει» αυτή τη σχέση και να ακούσει επαγγελματίες του χώρου. 

Επιπλέον, διαπιστώνει ότι, παρά την πρόθεση για βοήθεια, για ακόμα μια φορά υπήρχε κωλυσιεργία σε ζητήματα, όπως η κάλυψη εξωτερικών χώρων, αλλά και άλλες ενέργειες που έγιναν για να βοηθούν τα καταστήματα. Όλα αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν, υποστηρίζει. 

Αναφορικά με το δικό του μαγαζί που παραμένει ανοικτό για delivery αυτές τις μέρες, σημείωσε ότι είναι μια συνειδητή επιλογή, καθώς αντιλαμβάνεται τα μπαρ ως μέρος του κοινωνικού ιστού της πόλης. «Το χειρότερο βίωμα αυτής της περιόδου ήταν να περπατάς το βράδυ και να βλέπεις τα φώτα σβηστά, μόνο τότε αντιλαμβάνεσαι τη ζωή που δίνει η εστίαση στο κέντρο μιας πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Γιάννης Σπηλιώτης, “PLATEA”

«Ελπίζω οι επαγγελματίες του χώρου να κρατηθούν ζωντανοί»

Ο Γιάννης Σπηλιώτης είναι υπεύθυνος του καταστήματος “PLATEA”, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Με εμπειρία στο χώρο τόσο των μπαρ όσο και των κλαμπ, βιώνει και ο ίδιος μια κατάσταση που δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ. Ειδικά για τα μπαρ και τα κλαμπ, η καταστροφή δεν αναπληρώνεται με τίποτα, συμφωνεί με τους προλαλήσαντες. Ακόμα και για ένα κατάστημα όπως το «δικό τους», που έχουν την τύχη να μην έχουν π.χ. ενοίκιο, τα έξοδα δε σταματούν. Η συντήρηση και τα πάγια έξοδα συνεχίζουν να «τρέχουν», παρότι τα καταστήματα είναι για μήνες κλειστά… 

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δε φτάνουν…» υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον πρέπει να υπάρξουν σημαντικές φοροελαφρύνσεις, αλλά και μειώσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καταφέρουν τα καταστήματα να επιβιώσουν. Επίσης, συμφωνεί ότι έπρεπε στη χώρα να εφαρμοστούν «ζώνες» επιδημιολογικές και ότι δεν μπορεί η Καλαμάτα να αντιμετωπίζεται το ίδιο με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Από την πλευρά του, εκφράζει την αισιοδοξία όλο αυτό που συμβαίνει να μας αφήσει το συντομότερο, οι επαγγελματίες του χώρου να κρατηθούν ζωντανοί και να ανοίξουν σύντομα και πάλι τα «φτερά» τους για να απογειωθούν.

Μιχάλης Γεωργιόπουλος: “Route 66”

«Χρειάζονται σημαντικά μέτρα ρευστότητας της Αγοράς, όταν ανοίξει, με αξιοκρατικά κριτήρια»

«Τα μέτρα της κυβέρνησης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να μας βάλουν στον πάγο», υποστηρίζει ο Μιχάλης Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης του «Route 66» στο Ιστορικό Κέντρο. Η κατάσταση δε δύναται να σταθεροποιηθεί, όπως σημειώνει, καθώς οι υποχρεώσεις, αν και μειωμένες, συσσωρεύονται.

Το μεγαλύτερο λάθος, κατά την άποψή του, συντελέστηκε στην επανέναρξη μετά το πρώτο lokdown μέχρι και τον Οκτώβριο. Επιβλήθηκαν τρόποι λειτουργίας σε επιχειρήσεις οι οποίοι αντιτίθενται με το ίδιο το προϊόν των καταστημάτων: τη διασκέδαση. Έτσι η νυχτερινή αγορά υπολειτουργούσε, ενώ δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μέσω προστίμων, αφαιρέθηκαν από αυτή.

«Το θέμα μας, λοιπόν, δεν έγκειται στο τι γίνεται τώρα, αλλά στο τι θα συμβεί όταν υπάρξει η πολυπόθητη καθολική άρση των μέτρων» σχολιάζει. Εκεί τονίζει πως πρέπει να υπάρξει πραγματική στήριξη της κυβέρνησης προς επιχειρήσεις και εργαζομένους. Με διευκολύνσεις, ρευστό στην αγορά, κεφάλαια εκσυγχρονισμού και ανακαινίσεων κ.ά. Αν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, προσθέτει, με αξιοκρατικά κριτήρια, τότε μόνο θα μετριάσουμε τις πτωχεύσεις και τις απολύσεις.