Αποφασίζει το ΚΑΣ για τις αρχαιότητες στο Τζάνε – Καλαμάκι

Αποφασίζει το ΚΑΣ για τις αρχαιότητες στο Τζάνε – Καλαμάκι

Τηλεδιάσκεψη για το θέμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι συγκάλεσε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Στην εν λόγω διάσκεψη, εν αναμονή της επιλογής από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο εναλλακτικών που προτείνει η σχετική μελέτη της Περιφέρειας για το θέμα των αρχαιοτήτων στο Πεταλίδι, μετείχαν η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, οι διευθυντές Τεχνικών Έργων της έδρας και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της διαχειριστικής αρχής και τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή των αρχαιοτήτων βρέθηκαν πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα, όπου επισημάνθηκε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, αποτελεί η ολοκλήρωση του δρόμου με παράλληλη ανάδειξη των εν λόγω αρχαιοτήτων.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μέσα από τη μελέτη της Περιφέρειας έχουν προταθεί δύο λύσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και στους αρχαιολόγους του έργου. Οι λύσεις αυτές θα εξεταστούν από το ΚΑΣ μέσα στις προσεχείς ημέρες, προκειμένου το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να προκρίνει μία από αυτές.

“Έχουμε καταλήξει, επί της ουσίας, κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό” σημείωσε ο περιφερειάρχης, παρατηρώντας ωστόσο πως “το δυστύχημα είναι ότι η αρχική μελέτη χάραξης του δρόμου δεν ήταν σωστή, με συνέπεια το έργο να μετρά πάνω από μια δεκαετία, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την αρχικά προϋπολογιζόμενη δαπάνη κατασκευής του. Μετά τις τρέχουσες εξελίξεις, ωστόσο, εκτιμούμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021” τόνισε ο Π. Νίκας.

Α.Π.