Εντυπωσιακή η ανταπόκριση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό στο ΚΥ Καλαμάτας

Εντυπωσιακή η ανταπόκριση των ηλικιωμένων  για εμβολιασμό στο ΚΥ Καλαμάτας

Από τα “αδιάθετα” ξεκίνησε και ο εμβολιασμός των ενστόλων 

Εντυπωσιάζει η ανταπόκριση και η ευγένεια των ηλικιωμένων που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας για να εμβολιασθούν κατά του κορωνοϊού, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο επιστημονικά υπεύθυνος Παναγιώτης Κατσαφάδος.

Σήμερα συμπληρώνεται μια εβδομάδα που έχουν αρχίσει στο Κέντρο Υγείας οι εμβολιασμοί και μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ είχαν εμβολιασθεί συνολικά 500 άτομα, χωρίς να έχει παρουσιασθεί σε κανέναν καμία παρενέργεια.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, στην περιοχή μας παρατηρείται μικρή αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται, καθώς, όπως εκτίμησε και ο κ. Κατσαφάδος, «λίγο έχουμε χαλαρώσει όλοι» και πρέπει να δείξουμε προσοχή.

Εμβολιασμοί

Η προσέλευση των ηλικιωμένων γίνεται κανονικά και απρόσκοπτα, όπως τόνισε ο κ. Κατσαφάδος. Ελάχιστα ραντεβού από αυτά που έχουν κλειστεί δεν πραγματοποιούνται, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία παρενέργεια. «Μας έχει εντυπωσιάσει η ευγένεια και η διαύγεια των ηλικιωμένων μας. Είναι συνεργάσιμοι και βοηθούν πολύ τους γιατρούς», σημείωσε ο κ. Κατσαφάδος.

Τα ελάχιστα κενά που έχουν δημιουργηθεί από ραντεβού που δεν προσήλθαν καλύφθηκαν από ένστολους που εμβολιάσθηκαν. Όπως ένστολοι εμβολιάζονται όταν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Συνολικά μέχρι τη Δεύτερα το βράδυ, από το εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας είχαν γίνει περίπου 500 εμβολιασμοί, ενώ μόνο τη Δευτέρα έγιναν 140. Μάλιστα, υπήρξε και μέρα που εμβολιάσθηκαν περίπου 35-40 ένστολοι, καθώς υπήρχε ανάλογη διαθεσιμότητα εμβολίου που έπρεπε να χρησιμοποιηθεί.

Κανονικά οι παραλαβές

Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία του Κέντρου με εμβόλια, ο κ. Κατσαφάδος τόνισε πως δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα και οι παραλαβές γίνονται εγκαίρως.

Όλες δε οι προγραμματισμένες μέρες των εμβολιασμών είναι γεμάτες με ραντεβού και, μάλιστα, αν κάποιος επιχειρούσε χθες να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, η ημερομηνία που έβρισκε διαθέσιμη είναι κοντά στις 10 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τα ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν, ο κ. Κατσαφάδος είπε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη και γι’ αυτούς. Αναμένεται να έρθουν εμβόλια άλλης εταιρείας που θα διατηρούνται σε πιο σταθερές θερμοκρασίες και θα γίνονται σε μία δόση, προκειμένου κλιμάκια του ΕΟΔΥ με κινητές μονάδες να μπορούν να επισκεφθούν κατ’ οίκον αυτούς τους ανθρώπους και να τους εμβολιάσουν.

Βέβαια και τώρα εμβολιάζονται ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα που μπορούν να τους φέρουν με όχημα μέχρι το Κέντρο Υγείας, ενώ ο εμβολιασμός γίνεται στο αυτοκίνητο. 

Μικρή αύξηση

Όσο για τα κρούσματα, ο κ. Κατσαδάφος παρατήρησε ότι τώρα τελευταία έχει καταγραφεί μια μικρή αύξηση. Η κούραση που είχε επέλθει σε όλους, εξαιτίας των μέτρων, έχει φέρει χαλάρωση, με αποτέλεσμα να μην είμαστε τόσο προσεκτικοί.

Παράλληλα, υπήρξε και μια μικρή μείωση των τεστ που γίνονται, καθώς προσωπικό έχει απασχοληθεί στους εμβολιασμούς. Ωστόσο, από προχθές αυξήθηκε πάλι ο αριθμός, καθώς κλιμάκιο έκανε τεστ χωρίς ραντεβού στο χώρο που έχει παραχωρηθεί στο Μέγαρο Χορού. «Θετική σκέψη και θα πετύχουμε το στόχο. Έχουμε χαλαρώσει λίγο και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Είναι κρίμα να μπούμε σε ένα τρίτο κύμα, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην κοινωνία μας και στην υγεία», κατέληξε ο κ. Κατσαφάδος.

Της Βίκυς Βετουλάκη