Η «κανονικότητα» φέρνει και νέες κατασχέσεις από την εφορία

Η «κανονικότητα» φέρνει και νέες κατασχέσεις από την εφορία

Ενεργοποίηση του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού

Με τη «σταδιακή επιστροφή στην… κανονικότητα», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα θέσει σε ισχύ τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει αυξημένους ελέγχους και κατασχέσεις για όσους χρωστούν στην εφορία.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου χιλιάδες επιχειρήσεις να μη βρεθούν προ εκπλήξεως και αντιμέτωπες με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, προχωρά (έπειτα από διάστημα περίπου 18 μηνών – επρόκειτο να εφαρμοστεί το Φεβρουάριο 2020) στην εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου λογαριασμού, εντός του πρώτου τριμήνου 2021.

Προβλέπεται η αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από 1.250 ευρώ, εφόσον βέβαια ο οφειλέτης είναι συνεπής στη ρύθμιση που υποχρεούται να κάνει για την τακτοποίηση των χρεών του. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού έπειτα από κατάσχεση. Το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Πώς θα λειτουργεί ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός;

1. Φορολογούμενος ο οποίος έχει υποστεί κατάσχεση θα πρέπει να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και, καταβάλλοντας τουλάχιστον δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του, μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Το νέο σύστημα προβλέπει ότι το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, το οποίο πολλαπλασιάζεται με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

3. Όσο ο οφειλέτης είναι συνεπής, ο συντελεστής θα αυξάνεται.

Για παράδειγμα:

Στην περίπτωση που κάποιος έχει χρέη 10.200 ευρώ και ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών αποπληρώνοντας την οφειλή του σε 12 δόσεις. Το ποσό που καλείται να πληρώσει ανέρχεται σε 850 ευρώ το μήνα. Το ακατάσχετο όριο, από τα 1.250 ευρώ, θα ανέλθει στα 2.550 ευρώ (850×3). Όσο πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, τόσο θα αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής και, κατ’ επέκταση, το ακατάσχετο όριο. Στις τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα στη 10η δόση, ο πολλαπλασιαστής θα φτάνει το 4,5 και το ακατάσχετο στα 3.825 ευρώ.

4. Τα όρια του ακατάσχετου αποφασίζονται κάθε μήνα. Ισχύουν για ένα μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του και ανανεώνονται μηνιαίως, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

5. Αν ο φορολογούμενος, ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών (εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων), χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.

Σημειώνεται ότι ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός αφορά ένα μοναδικό λογαριασμό, εφόσον:

α) Έχουν τακτοποιηθεί στο σύνολό τους με ρύθμιση ή με αναστολή πληρωμής οι ατομικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

β) Έχουν εξοφληθεί εμπρόθεσμα δύο δόσεις

γ) Για τα φυσικά πρόσωπα έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση για τη δήλωση μοναδικού ακατάσχετου λογαριασμού.

Στην περίπτωση που το χρέος αποπληρωθεί νωρίτερα, η εφορία οφείλει να προχωρήσει σε επανυπολογισμό της οφειλής, αφαιρώντας τους μη δεδουλευμένους τόκους.

ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΛΟΙΠΟΝ, «ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ»…
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η «μη κανονικότητα» πίεσε και πιέζει αφόρητα το δημόσιο ταμείο. Η πίεση καθίσταται πολύ μεγαλύτερη τώρα που σε λίγο έρχεται και η εποχή των φορολογικών δηλώσεων 2021, η οποία φέρνει και δυσάρεστες εκπλήξεις…

Είναι εμφανές (δε χρειάζονται τα συμπεράσματα δημοσκοπήσεων) ότι υπάρχει μείωση στα φορολογητέα εισοδήματα 3,5 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια του 2020, εξαιτίας των απαγορεύσεων και των περιορισμών που επιβλήθηκαν στη διεξαγωγή πλήθους επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων για την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η μεγάλη μείωση στα εισοδήματα, ταυτόχρονα με τη σημαντική μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύει για τα εισοδήματα του 2020 και με την προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύει επίσης για τα εισοδήματα του 2020, θα έχει ως συνέπεια να σημειωθεί φέτος μια πρωτοφανής πτώση στα έσοδα του Δημοσίου από τις φορολογικές δηλώσεις 2020, ενώ πολλοί φορολογούμενοι θα γίνουν δικαιούχοι των επιδομάτων που δίνει το κράτος.

Ταυτόχρονα, φορολογούμενοι που υπέστησαν πέρυσι πολύ μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους θα καταστούν φέτος αυτόματα και δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, με συνέπεια τα έσοδα που θα βεβαιωθούν φέτος από το φόρο αυτό να εμφανίσουν σημαντική συρρίκνωση.

… ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ;
Δε γίνεται, όμως, παράλληλα κατανοητό πώς με «κλειστές» τις επιχειρήσεις (με κρατική ή μη εντολή το ίδιο είναι σχεδόν) μπορεί από το Μάρτιο να επέλθει… η κανονικότητα.

Πώς η αγορά θα μαζέψει τις ζημίες και τις νέες οφειλές ή και αναστολές οφειλών (του 2021) που δημιούργησε (αυτή τη φορά λόγω ανωτέρας βίας και απρόοπτης μεταβολής συνθηκών), πώς… ξαφνικά θα δημιουργήσει πλεονάσματα κερδών για τη χρηματοδότηση / εξυπηρέτηση των χρεών και οφειλών της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης μαζί με εκείνα του 2020;

Το δύσκολο των πραγμάτων είναι ότι δίκαιο (θα) έχουν και οι δύο: Και το δημόσιο ταμείο και η ιδιωτική οικονομία. Έτσι κι αλλιώς, το ένα εξαρτάται από το άλλο.

Πολλές φορές τους επόμενους μήνες θα αποδειχθεί ότι «όταν οι τεχνοκράτες και οι οικονομολόγοι έκαναν σχέδια, η Αγορά γελούσε»…

ΕΛΠΙΔΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ»
Μοναδική ίσως ελπίδα η αναπτυξιακή αυτή τη φορά, επιτέλους, εκμετάλλευση 70 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ, που με μορφή κυρίως ενισχύσεων / επιδοτήσεων, «εγγυημένων» δανείων ή και επιδομάτων, θα έρθουν από ΕΣΠΑ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης, την ΕTΕπ, το ReactEU και άλλα προγράμματα.

Πραγματικά σημαντικοί πόροι, που αντιστοιχούν κατ’ αναλογία σε πάνω από τους διπλάσιους του γνωστού σχεδίου Μάρσαλ!

Σε γενικές γραμμές, η προστιθέμενη αξία των κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στη χώρα μας, τοποθετεί την Ελλάδα στη μεσαία κατηγορία των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς την προστιθέμενη αξία τους.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/Οικονομολόγος