Μεσσηνία: Τουριστικός κλάδος και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Μεσσηνία: Τουριστικός κλάδος και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Βαγγέλης Ξυγκώρος: «Το 2020 να είναι μια κακή παρένθεση στο αναπτυξιακό δρόμο που είχε πάρει η περιοχή μας»

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με επίκεντρο τον τουριστικό κλάδο και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εκδηλώθηκε στη Μεσσηνία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Πρόσφατα το Επιμελητήριο μας εξέπληξε ευχάριστα, αφού σε μια τραγική χρονιά για όλες τις χώρες του κόσμου και τους κλάδους, όπως ήταν το 2020, τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) στο Νομό Μεσσηνίας έδειξαν αύξηση των νέων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2020 έγιναν 487 συστάσεις νέων επιχειρήσεων και 125 διαγραφές, συμπεριλαμβανομένων μετατροπών νομικών μορφών, συγχωνεύσεων, μεταφορών έδρας και οριστικών λύσεων.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ευχήθηκε αυτή η τάση να συνεχισθεί και η Μεσσηνία να μη χτυπηθεί στη διετία που διανύουμε έντονα από τα «απόνερα» της πανδημίας, όπως αναμένεται να γίνει σε άλλες περιοχές.

Τροχιά ανάπτυξης
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, οι ιδρύσεις εταιρειών μέσω της εγγραφής στο ΓΕΜΗ προκύπτουν πως κινήθηκαν στο επίπεδο της τελευταίας τριετίας – 2018:500, 2019:573, 2020:487 – με το ισοζύγιο εγγραφών/ διαγραφών να διαμορφώνεται στις 362 νέες εταιρικές μορφές στη Μεσσηνία για το 2020.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι συνεχίζεται ο αυξητικός ρυθμός στην ίδρυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (Ι.Κ.Ε.) και Ετερορρύθμων Εταιρειών (Ε.Ε.) σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές στην τριετία 2018-2020, καθώς και η σύσταση στο Νομό Μεσσηνίας Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξυγκώρος, τα στοιχεία που 2020 καταδεικνύουν μια αυξητική τάση στη σύσταση νέων επιχειρήσεων στο νομό μας την τελευταία τριετία. «Αυτό αποδεικνύει ότι η περιοχή μας είναι σε μια τροχιά ανάπτυξης και η ελπίδα μας είναι η χρονιά του 2020 να είναι μια κακή παρένθεση στο αναπτυξιακό δρόμο που είχε πάρει η περιοχή μας», συμπλήρωσε.

Επενδυτικό ενδιαφέρον
Η τάση για νέες επιχειρήσεις, όπως διευκρίνισε ερωτώμενος ο κ. Ξυγκώρος, δεν είναι μόνο για το χώρο της εστίασης, αλλά υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κυρίαρχα στον τουριστικό κλάδο αλλά και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

«Είναι αρκετοί οι λόγοι που το εξηγούν αυτό: Κυρίως όμως είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, όπου μαζί με τα επενδυτικά προγράμματα που “τρέχουν” βοηθούν αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Προφανώς τα αποτελέσματα του “χτυπήματος” που υπέστη και η μεσσηνιακή οικονομία το 2020, θα φανούν το 2021 και το 2022. Ευελπιστούμε ότι η Μεσσηνία δε θα χτυπηθεί τόσο από τα “απόνερα” της πανδημίας», εξήγησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο αναζητά μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις, αλλά και νέα αναπτυξιακά εργαλεία σε συνεργασία με τα υπουργεία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Ευελπιστούμε ότι με την έλευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορέσουν να προκηρυχτούν στο άμεσο χρονικό διάστημα νέα εργαλεία, για να απορροφηθεί μεγάλο μέρος από το χτύπημα που δέχτηκε η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Ξυγκώρος.

Και κατέληξε: «Θεωρούμε πως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχθεί η μικροοικονομία. Η επιχειρηματική κοινότητα σε συνεργασία με τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού να βρουν τρόπους στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας, που θα διευκολύνει το επιχειρείν στο μέτρο που είναι δυνατό, προκειμένου να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα χωρίς να έχουμε πολλές απώλειες».

Γενναία μέτρα
Τέλος, για το πώς κρίνει τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας του εμπορίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε: «Η αγορά έχει πληγωθεί βαριά, αλλά έστω και με αυτό το άνοιγμα υπάρχει δυνατότητα οι επιχειρήσεις να έχουν εμπορική κίνηση. Είναι κάτι που ζητούσαν όλα τα Επιμελητήρια, ότι τα καταστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν έστω και με αυτό τον τρόπο. Οι επιχειρήσεις τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μας προβληματίζει η συγκέντρωση πλήθους σε κάποιους εμπορικούς δρόμους, αλλά πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο ατομικής ευθύνης του καθενός μας, για να μην έχουμε πάλι γενικό κλείσιμο της αγοράς.

Το επόμενο που περιμένουμε είναι η απόλυτη ομαλοποίηση της αγοράς, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα και η οποία θα ολοκληρωθεί με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων, κι αυτών που είναι κλειστών ακόμα και κυρίαρχα με την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Στόχος όλων πρέπει να είναι να καταφέρουμε τον Απρίλιο, στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, να έχει επιτευχθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών, για να μη χαθεί και το φετινό καλοκαίρι, γιατί τότε οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για την ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά θεωρούμε δεδομένο ότι θα χρειασθούν γενναία μέτρα και αποφύσεις για να στηριχθεί η πολύ μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία κατά βάση επλήγη από την πανδημία, με μέτρα που θα έχουν ορίζοντα τουλάχιστον διετίας, προκειμένου να πούμε ότι επανακάμπτει η ελληνική οικονομά και προφυλάσσουμε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας».

Της Βίκυς Βετουλάκη